Breaking News

ΥΠΕΣ: Έτοιμο το Σχέδιο περιοχής με εγκαταστάσεις πετρελαίου – υγραερίου


Έτοιμο είναι το Τοπικό Σχέδιο της περιοχής όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις πετρελαίου και υγραερίου στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, δήλωσε απόψε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης προσθέτοντας πως οδεύει προς επίλυση και το θέμα που προέκυψε με την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού και αφορά την σύσταση Κοινοπραξίας των τεσσάρων εταιρειών υγραερίου για δημιουργία κοινού τερματικού στο Βασιλικό, προκειμένου να μετακινηθούν από τη Λάρνακα.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, στο περιθώριο των εγκαινίων του Πολιτιστικού Κέντρου Περβολιών, ο Υπουργός ανέφερε ότι το Τοπικό Σχέδιο της περιοχής όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις πετρελαίου και υγραερίου στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας «είναι έτοιμο. Είναι ένα ολοκληρωμένο Master Plan που θα προσδώσει μεγάλη προστιθέμενη αξία και προοπτική στη περιοχή».

Πρόσθεσε ότι «πρόσφατα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των εταιρειών πετρελαίου και υγραερίου προκειμένου να δούμε όλες τις εκκρεμότητες, που αφορούν τόσο τις υποχρεώσεις των εταιρειών όσο και του κράτους. Στόχος είναι να επέλθει δεσμευτική συμφωνία και να προχωρήσουμε με την οριστική επίλυση ενός θέματος το οποίο θα αναμορφώσει ριζικά τη Λάρνακα».

Ανέφερε ακόμα ότι «φαίνεται να οδεύει προς επίλυση» το θέμα που προέκυψε με την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) και αφορά την κίνηση των 4 εταιρειών υγραερίου να συστήσουν Κοινοπραξία για την δημιουργία κοινού τερματικού στο Βασιλικό, προκειμένου να μετακινηθούν από τη Λάρνακα.

Αυτή, σημείωσε ο Υπουργός «ήταν μια σημαντική εκκρεμότητα και μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, φαίνεται να τροχιοδρομείται προς οριστική επίλυση» το συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή της μετακίνησης των εγκαταστάσεων υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας.

Αναφερόμενος στο Πολιτιστικό Κέντρο, τα εγκαίνια του οποίου τέλεσε απόψε, ο κ. Πετρίδης το χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό έργο που έγινε εφικτό να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά προγράμματα και συγκεκριμένα από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης Leader. Τα Περβόλια είναι μια πολύ αξιέπαινη περιοχή και εκτός από το Πολιτιστικό Κέντρο το κόστος του οποίου ανήλθε στο ένα εκατομμύρια ευρώ, έχουμε τους έξι κυματοθραύστες αξίας 3,3 εκατομμυρίων ευρώ, από τους οποίους οι τρείς έχουν ολοκληρωθεί και προχωρούμε με τους άλλους τρεις».

Πρόσθεσε ότι «έχουμε επίσης υπό εξέλιξη τη διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου, η πρώτη Φάση του οποίου αξίας 1,5 εκατομμυρίων ευρώ έχει ολοκληρωθεί και περνάμε στη Β φάση που θα στοιχίσει γύρω στα 2,5 εκατομμύρια. Με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου και την εξέδρα εκδηλώσεων που θα στοιχίσει περίπου 140 χιλιάδων ευρώ, θα διοργανώνονται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη «με προγραμματισμό γίνονται τα σωστά έργα που πρέπει να γίνουν, ενώ με τον ίδιο τρόπο προχωρούμε με όλες τις Κοινότητες. Πρόσφατα έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα έργα ανάπτυξης που έχουν προϋπολογιστεί για τη Λάρνακα, τα οποία έχουμε  πρόσφατα αναφέρει στη Βουλή, ενώ με  διαφάνεια δείχνουμε τον προγραμματισμό μας και προχωρούμε».

Σε άλλη ερώτηση ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «η Λάρνακα έχει ωφεληθεί από 8 – 9 έργα από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης Leader και αξίζουν συγχαρητήρια στις Κοινότητες που κατάφεραν να ωριμάσουν, να ανταγωνιστούν, να διεκδικήσουν και να κερδίσουν αυτά τα έργα. Ο υπεύθυνος φορέας που βοηθά τις Κοινότητες είναι το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να γίνουν πραγματικότητα αυτά τα έργα που αποτελούν έργα αναφοράς για όλη τη περιοχή».

Ανέφερε ακόμα ότι «αυτά είναι σημαντικά έργα,  όχι της βιτρίνας αλλά της προστιθέμενης αξίας τα οποία στοχεύουν οι προϋπολογισμοί του Υπουργείου Εσωτερικών για τα επόμενα τρία χρόνια, τους οποίους παρουσιάσαμε πρόσφατα στη Βουλή».

Εξήγησε ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου «για τις αγροτικές περιοχές και  την ύπαιθρο περιλαμβάνει έργα υποδομής ύψους 175 εκατομμυρίων ευρώ. Τα τελευταία χρόνια έχουν διοχετευθεί αρκετά κονδύλια και στη Λάρνακα ούτως ώστε η πόλη να έχει αυτό που της αξίζει» είπε και σημείωσε πως «αναμφίβολα θα δούμε και άλλα έργα στην επαρχία Λάρνακας γιατί προχωρούμε με στρατηγικό σχεδιασμό με βάση έργα προστιθέμενης αξίας και όχι έργα βιτρίνας. Πάντα στα πλαίσια ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού θα συνεχίσουμε να κάνουμε σημαντικά έργα για την ύπαιθρο».

Σημειώνεται ότι το «Πολιτιστικό Κέντρο Περβολιών» εντάχθηκε κάτω από το Μέτρο 4.1.3/3.2 «Διατήρηση και αποκατάσταση και Αναβάθμιση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του Φυσικού Πλούτου».

Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία, το Κοινοτικό Συμβούλιο Περβολιών και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013, Άξονας Προτεραιότητας 4: LEADER, το οποίο εντάχθηκε κάτω από το Μέτρο 4.1.3/3.2 «Διατήρηση και αποκατάσταση και Αναβάθμιση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του Φυσικού Πλούτου».

Πηγή: philenews



Κύριες Ειδήσεις





Translate »