Τρίμηνη καθυστέρηση στην αδειοδότηση τους από την Πολιτική Αεροπορία
Παράταση μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2017 παίρνει η αδειοδότηση των δύο νέων αεροπορικών εταιρειών, Orion Airways και Charlie Airlines (Κυπριακές Αερογραμμές).
Παρά το γεγονός ότι το αρχικό πλάνο προσδιόριζε την ολοκλήρωση των διαδικασιών αδειοδότησης των δύο εταιρειών από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας περί τα μέσα Δεκεμβρίου, καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στην εξέταση των αιτήσεων των δύο ενδιαφερομένων, μετέθεσαν τα σχέδια για ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017.
Όπως ανέφερε στο InBusinessNews ο υπουργός Μεταφορών, Μάριος Δημητριάδης, η καθυστέρηση παρατηρήθηκε στη μελέτη των δεδομένων που είχαν αναλάβει οι αυστριακές αρχές. Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης της Πολιτικής Αεροπορίας, η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε συμφωνία με την Αυστρία και το Ηνωμένο Βασίλειο, για αγορά υπηρεσιών εκεί και όπου χρειάζεται. Χρήση των υπηρεσιών αυτών γίνεται και για την εξέταση των αιτήσεων των αεροπορικών εταιρειών Orion και Charlie Airlines.
Ο κ. Δημητριάδης εξέφρασε την ελπίδα οι δύο εταιρείες να μπορέσουν να λειτουργήσουν εντός του πρώτου τριμήνου της νέας χρονιάς, προσθέτοντας πως η κάθε μια εξ αυτών θα ξεκινήσει με δύο τουλάχιστον αεροπλάνα.
Ερωτηθείς για τις προσδοκίες της Δημοκρατίας από τη λειτουργία δύο νέων αεροπορικών εταιρειών, ο Υπουργός Μεταφορών σημείωσε ότι πέραν των παραδοσιακών δρομολογίων από και προς Αθήνα και Λονδίνο, θα αυξήσουν τη συνδεσιμότητα της Κύπρου με χώρες της Δυτικής Ευρώπης, πεδίο στο οποίο σήμερα υπάρχει κενό.
Οι νέες Κυπριακές Αερογραμμές
Όπως είναι γνωστό, οι Κυπριακές Αερογραμμές θα αναβιώσουν, μετά την εξαγορά των εμπορικών σημάτων της εταιρείας από τη ρωσική αεροπορική εταιρεία S7, έναντι €2.04 εκατ.
Με βάση τη συμφωνία, η θυγατρική εταιρεία της S7, Charlie Airlines, θα έχει το δικαίωμα χρήσης των εμπορικών σημάτων των Κυπριακών Αερογραμμών για δέκα χρόνια.
Βάσει των ανακοινώσεων της εταιρείας τον περασμένο Ιούλιο, οι ιδιωτικές πλέον Κυπριακές Αερογραμμές θα ξεκινήσουν το πτητικό τους πρόγραμμα με τρεις προορισμούς, τη Βρετανία, την Ελλάδα και τη Ρωσία, ενώ σταδιακά θα προστίθενται στα δρομολόγια τους και νέοι προορισμοί εντός Ευρώπης. Αρχικά θα χρησιμοποιηθούν δυο αεροσκάφη (A319), ενώ στόχος είναι η σταδιακή απόκτηση επιπλέον αεροπλάνων, παράλληλα με την ανάπτυξη της εταιρείας.
Όπως πρόσφατα είχε δηλώσει ο Έφορος Αποκρατικοποιήσεων, Κωνσταντίνος Ηροδότου, η συμφωνία αδειοδότησης της Charlie Airlines προνοεί συγκεκριμένα κριτήρια ποιότητας λειτουργίας με τα οποία ο επιτυχόντας προσφοροδότης θα πρέπει να συμμορφώνεται, ενώ την επίβλεψη της εφαρμογής της συμφωνίας θα αναλάβει ειδική επιτροπή που θα διορίσει ο ΥΠΟΙΚ. Μεταξύ άλλων τα κριτήρια αυτά, όπως είπε, προνοούν ένα ελάχιστο όριο επιβατών, ετήσιο ποσοστό αύξησης επιβατών, το πόσες πτήσεις πρέπει να διεξάγονται στην ώρα τους και ένα μέγιστο ποσοστό ακύρωσης πτήσεων, ενώ ο κάτοχος των λογοτύπων θα πρέπει να υποβάλει έρευνα ικανοποίησης πελατών. Αν ο προσφοροδότης δεν ικανοποιεί τα κριτήρια, τότε πρέπει να υποβάλει τα αναγκαία δικαιολογητικά, τα οποία η επιτροπή μπορεί να αποδεχθεί η να απορρίψει.
H Orion Airways
Πρόκειται για μια νέα κυπριακή αεροπορική εταιρεία, χαμηλού κόστους, η οποία, όπως είχε εξαγγείλει τον περασμένο Αύγουστο, προγραμματίζει να ξεκινήσει τις εργασίες της με πτήσεις από και προς αεροδρόμια της Ελλάδας και της Αγγλίας. Στα πλάνα της βρίσκονται δρομολογημένες και ναυλωμένες πτήσεις σε προορισμούς όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Αυστρία και το Ισραήλ. Γενικότερα, η εταιρεία στοχεύει στο να συνδέσει την Ανατολική Ευρώπη με την Μέση Ανατολή, την Ασία και την Ευρώπη.
Η αίτηση της Orion Airways ήταν ανάμεσα στις πρώτες που δέχθηκε το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας μετά το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών. Παρόλα αυτά, η αίτησή της έμεινε για λίγο «στον πάγο», μέχρι πρόσφατα.
Όπως είχε δηλώσει το καλοκαίρι ο Θανάσης Κόκκοτας, Chief Executive Officer της Orion Airways, η εταιρεία «έχει επιθετικά πλάνα για επέκταση της με τρία 737-800s που αναμένονται αυτή τη χρονιά, και ένα γενικό στόλο οκτώ αεροπλάνων συνολικά, που αναμένονται μέχρι το τέλος του 2017».