Μία ελληνική καντίνα στο City του Λονδίνου…
Στο σημείο όπου χτυπάει η καρδιά της παγκόσμιας οικονομίας. Δεν πουλάει «βρώμικο» αλλά μουσακά, παστίτσιο, σουβλάκι, με αβοκάντο τζατζίκι ή μελιτζανοσαλάτα, σαλάτα με σπανάκι και παντζάρια, ρυζόγαλο και σπιτική κομπόστα. Το όνομά της «Καλημέρα» και ανήκει στον Έλληνα Τηλέμαχο Αργυρίου ο οποίος μέχρι πριν λίγο καιρό εργαζόταν ως τραπεζικό στέλεχος στο Σίτι. Στα τέλη Νοεμβρίου όμως αποφάσισε να κάνεις τροφή 180 μοιρών στην καριέρα του μετά από 16 χρόνια καριέρας στον τραπεζικό κλάδο.
Ο Τηλέμαχος βρέθηκε στο Λονδίνο μέσω της προηγούμενης δουλειάς του η οποία τον έστειλε από το Παρίσι στην Βρετανική πρωτεύουσα για μία τραπεζική συγχώνευση κατά την οποία έπεσε στην τραπεζική κρίση του 2008. Έτσι στο μυαλό του μπήκε η ιδέα να κάνει κάτι δικό του, να φύγει εντελώς από τον τομέα της τράπεζας και να κάνει κάτι που έχει σχέση με την εστίαση γιατί είναι ένας χώρος που του αρέσει πάρα πολύ και κάτι που έχει επίσης σχέση με την Ελλάδα, γιατί πάντα πίστευε ότι στην χώρα μας έχουμε πάρα πολλά πλεονεκτήματα και δυστυχώς δεν τα έχουμε ακόμη εκμεταλλευθεί όπως πρέπει.
Γράφει η Ελένη Λαζάρου
Έτσι λοιπόν κατέληξε στην ιδέα να κάνει κάτι στον τομέα του γρήγορου φαγητού που έχει πολλή πέραση στο Λονδίνο λόγω του τρόπου ζωής και του τρόπου εργασίας και να κάνει κάτι, το οποίο να είναι εμπνευσμένο από την ελληνική κουζίνα και δη την μοντέρνα ελληνική κουζίνα, τη σύγχρονη, που ξέρουν πάρα πολύ καλά στην Ελλάδα, αλλά δεν ξέρουν καθόλου στο Λονδίνο.
Έτσι ξεκίνησαν όλα: Η πρώτη έκφραση αυτού του εγχειρήματος είναι η καντίνα η οποία έχει ξεκινήσει από τα τέλη Νοεμβρίου και βρίσκεται κυρίως σε δύο μέρη, στο City του Λονδίνου, στην καρδιά του χρηματοοικονομικού μέρους της πρωτεύουσας και επίσης στο Χόκστον, που βρίσκεται λίγο έξω από το City, ανατολικό Λονδίνο που είναι πιο πολύ οι σύγχρονες μοντέρνες συνοικίες. «Έχουμε ξεκινήσει εδώ και 2 μήνες όπως σας είπα, η ανταπόκριση του κοινού είναι πάρα πολύ θετική μέχρι στιγμής.» λέει ο Τηλέμαχος Αργυρίου στο koolnews.gr. «Καθημερινά έχουμε περισσότερο κόσμο που έρχεται, έχουμε πάρα πολύ καλά σχόλια για το φαγητό μας και έχουμε είδη τακτικούς θαμώνες, αναζητούμε περισσότερα μέρη για να μπορέσουμε να έχουμε αυτή την καντίνα και όπως και επίσης και άλλους τρόπους για να αναπτύξουμε το όλο εγχείρημα. Σας είπα ότι η καντίνα είναι η πρώτη έκφραση. Ήδη έχουμε στο πλάνο και άλλα μέρη είτε εφήμερα είτε πιο μόνιμα για να αναπτύξουμε το “Καλημέρα”».
Ο Τηλέμαχος έμεινε στο Λονδίνο μέσα στο City, 5 χρόνια, τα οποία ήταν αρκετά για να μάθει πως λειτουργεί η περιοχή. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τους ρυθμούς δουλειάς φρενήρεις και δύσκολους ωστόσο οι ρυθμοί αυτοί τον βοήθησαν για το νέο του εγχείρημα από την άποψη ότι ως πελάτης αυτών των σημείων γρήγορης εστίασης, μπόρεσε να καταλάβει το τι θέλει, πώς το θέλει και τι ώρα το θέλει και να έχει αυτόν τον διάλογο με τους συναδέλφους του, οι οποίοι του είπαν τι αγοράζουν για φαγητό, από πού, ποιο μενού τους αρέσει, τι αλλαγές θα ήθελαν, πως τρώνε το φαγητό τους μπροστά σε υπολογιστή ή ερχόμενοι στη δουλειά από το μετρό. Έτσι είχε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόταν κατευθείαν από τους ανθρώπους που θα γινόταν οι καλύτεροι πελάτες του.
«Τη μέρα που είπα “παραιτούμαι”, είχα ήδη σκεφτεί αρκετά το πώς θα ήθελα το όλο εγχείρημα να είναι. Δεν παραιτήθηκα και μετά ξεκίνησα να βάζω τους λίθους για να στηθεί η επιχείρηση. Είχα ήδη συναντήσει ανθρώπους οι οποίοι και μου έδωσαν μία καλύτερη ενημέρωση του θέματος που ήταν από τον χώρο της εστίασης και επίσης τους ανθρώπους που μπόρεσαν να με βοηθήσουν στο να στήσουμε το μενού, στο να κάνουμε το ντιζάιν, στο να σκεφτούμε πώς θα βάλουμε αυτή την εταιρεία μέσα στην υπάρχουσα αγορά, η οποία είναι πατά πολύ ανταγωνιστική. Στο Λονδίνο υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός στο χώρο της εστίασης από διάφορες κουζίνες, από διάφορους τόπους εστίασης. Είναι πραγματικά η Μέκκα της γαστρονομίας αυτή τη στιγμή στον κόσμο.» λέει ο Τηλέμαχος Αργυρίου.
Παρόλο που γύρισε την πλάτη στον τραπεζικό κλάδο συναντά καθημερινά πρώην συναδέλφους, αλλά αυτήν την φορά ως πελάτες: «Συναντώ συχνά πρώην συναδέλφους μου που έρχονται για να πάρουν φαγητό από την καντίνα. Είχα δύο τύπων αντιδράσεις είτε πάρα πολύ θετικές είτε αντιδράσεις που απλώς μένανε έκπληκτοι. Διότι όταν ξέρετε κάποιον τον οποίο τον βλέπετε πίσω από έναν υπολογιστή και ένα Bloomberg, να τον βλέπετε πίσω από μία καντίνα και να σερβίρει μουσακά ή παστίτσιο, είναι κάπως διαφορετικό το στήσιμο. Γενικώς και μετά την πρώτη έκπληξη οι αντιδράσεις είναι πάρα πολύ θετικές, το γεγονός ότι ήθελα να κάνω κάτι να προσφέρω ελληνικό φαγητό, δεν είναι μόνο το ότι είμαι Έλληνας, είναι γιατί πιστεύω στις δυνατότητες του φαγητού και επίσης είχα δει μία πάρα πολύ θετική ανταπόκριση από συναδέλφους και από ανθρώπους που μένουν στο Λονδίνο, οι οποίοι έχουν βρεθεί κάποια στιγμή στην Ελλάδα για διακοπές και γυρίζοντας πίσω, από τα πιο θετικά που έχουν πει είναι το ελληνικό φαγητό, το οποίο δυστυχώς δεν το έβρισκαν εδώ πέρα.»
Το φαγητό της καντίνας γίνεται ανάρπαστο. Πολλοί πελάτες στέλνουν με μέιλ την παραγγελία τους από τις 5 τα ξημερώματα ενώ άλλοι πηγαίνουν με λίστα και παίρνουν φαγητό για τους συναδέλφους τους. Το σέρβις είναι εξαιρετικά γρήγορο για να μην δημιουργείται ουρά και για να προλάβουν όλοι να φάνε στο διάλειμμά τους.
Αυτήν την περίοδο ο Τηλέμαχος δουλεύει 7 μέρες την εβδομάδα για πολλές ώρες ειδικά τις μέρες που έχει να ψωνίσει προμήθειες για την καντίνα. Ξυπνάει από τις 5 η ώρα το πρωί και στην συνέχεια γυρίζει στην κουζίνα για να προετοιμάσει το φαγητό της επομένης, να στήσει πάλι την καντίνα, να καθαριστεί αυτή εξ ολοκλήρου και να είναι όλα έτοιμα για την επόμενη μέρα. Οπότε τελειώνει κατά τη μία το πρωί.
Η καντίνα βγαίνει τρεις φορές την εβδομάδα, δύο στο City και μία στο Χόνκστον και ο Τηλέμαχος ελπίζει από τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου να είναι σε καθημερινή βάση.
« Έχω πάρα πολλά σχέδια αλλά αυτή τη στιγμή επικεντρώνομαι στην καντίνα και στην ανάπτυξή της. Είναι ακόμη σε παιδική ηλικία. Θέλω να πάει καλά, θέλω να ορθοποδήσει. Θέλω να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να βγούμε κάθε μέρα και να έχουμε ακριβώς την ίδια αντίδραση και ανταπόκριση του κοινού με αυτή που έχουμε αυτή τη στιγμή και από τα μέσα του έτους θα υπάρξουν και άλλες εξελίξεις και αναπτύξεις στο “Καλημέρα”.
«Αυτή τη στιγμή όντως με γνωρίζετε ως καντινιέρη, αλλά θα ήθελα πιο πολύ στο μέλλον να με δείτε ως εστιάτορα που έχει διαφορά μέρη όπου αναπτύσσει το φαγητό του» λέει ο Τηλέμαχος Αργυρίου και είμαστε σίγουροι πως θα το καταφέρει.
Πηγή: http://www.koolnews.gr/