Breaking News

Το σχέδιο δράσης του ΥΠΕΣ για το Μακένζι στην Επιτροπή Προσφύγων


Το σχέδιο δράσης που κατέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών για εκσυγχρονισμό και αποτελεσματικότερη διαχείριση των οικοπέδων της περιοχής Μακένζι, εξέτασε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, η οποία συνήλθε την Τρίτη.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανέφερε ότι «οι συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά υπάρχουν και οι πραγματικότητες επί του εδάφους».

«Προχωρήσαμε σε ένα σχέδιο που δεν είναι το ιδανικό σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, αλλά είναι το ιδανικότερο υπό τις περιστάσεις», πρόσθεσε.

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, σημείωσε ότι δεν φαίνεται να δηλώνονται τα εισοδήματα όλων των κέντρων αναψυχής του Μακένζι στο Τμήμα Φορολογίας.

«Ορισμένοι ιδιοκτήτες προέβησαν σε τροποποιήσεις τις οποίες τώρα καλούμαστε να νομιμοποιήσουμε», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι «δεν επιτρέπεται η εκμίσθωση σε μη πρόσφυγες» και ότι «εξ ορισμού παραβιάζεται ο νόμος».

Είπε ακόμη ότι του έκανε εντύπωση η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, που έκανε λόγο για ενδεχόμενο απόκλισης από γραμμές και στερεότυπα. «Καμία κρατική υπηρεσία δεν πρέπει να συζητά τέτοιες χαλαρώσεις, εκτός κι αν αλλάξει ο νόμος», υπέδειξε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ανέφερε ότι «είναι κατανοητή η θέση και η προσπάθεια του ΥΠΕΣ να λύσει ένα πρόβλημα που χρονίζει, όμως ο Γενικός Ελεγκτής έθεσε σοβαρές επιφυλάξεις ως προς τη νομιμότητα των ενεργειών στις οποίες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο».

«Θα εργαστούμε για τη διασφάλιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων του προσφυγικού κόσμου», πρόσθεσε ο κ. Κέττηρος, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι οι επενδύσεις που έγιναν στο Μακένζι πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν, αλλά δεν κατατέθηκε κανένα δικαιολογητικό στην Υπηρεσία Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών για να γίνει απόσβεση αυτών των επενδύσεων. Θα γίνει σχετική εργασία από την Ελεγκτική Υπηρεσία, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις πρόνοιες του Σχεδίου, είπε ότι «αντί να αποκατασταθεί η νομιμότητα, ζητείται να νομιμοποιηθεί η παρανομία, δηλαδή αυτός που υπενοικιάζει το υποστατικό». «Θα επιβληθούν νέα ενοίκια χωρίς διαδικασία προσφορών. Για τους τρεις αρχικούς ενοικιαστές της περιοχές το ενοίκιο θα ανέρχεται στο 30% του αγοραίου ενοικίου», εξήγησε.

Τοποθετήσεις εντός της συνεδρίας

Ο Χρίστος Χριστοφίδης, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, διερωτήθηκε «γιατί για χρόνια το ΥΠΕΣ έκανε τα στραβά μάτια και γιατί να μην υποθέσουμε ότι έχουν ευνοηθεί κάποιοι». «Πρέπει να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του κράτους», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει εύστοχες διατυπώσεις σε θέματα που μυρίζουν σκάνδαλο».

Ο Ανδρέας Πασιουρτίδης, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι την περίοδο 2014-2017 κάποιοι νομιμοποιήθηκαν με σφραγίδες των αρμόδιων αρχών, δηλαδή του Υπουργείου Εσωτερικών και του Δήμου Λάρνακας. «Το Μακένζι είναι περιοχή που χρήζει ειδικής μεταχείρισης. Δεν είναι άσπρο-μαύρο, έχει πολλές γκρίζες ζώνες», υπέδειξε.

Ο Νίκος Γεωργίου, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, είπε ότι ο Κηδεμόνας Τ/κ Περιουσιών δεν μπορεί να υπογράψει σύμβαση μίσθωσης με μη πρόσφυγα.

Ο Χρίστος Ορφανίδης, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, ανέφερε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει ό,τι δεν είναι στο πλαίσιο της νομιμότητας.

Ο Χρίστος Σενέκης, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, χαιρέτισε τη δουλειά που έχει γίνει από το Υπουργείο Εσωτερικών, κάνοντας λόγο για «επιστροφή προς τη νομιμότητα». «Εάν απορριφθεί το σχέδιο, ποια είναι η εναλλακτική;», διερωτήθηκε.

Ο Ζαχαρίας Κουλίας, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, είπε ότι μόνο τρεις χρήστες περιουσιών στο Μακένζι δεν έχουν παρανομήσει.

Ο Βουλευτής, Κωστής Ευσταθίου, ανέφερε ότι ο νόμος απαγορεύει το πλάνο που έχει παρουσιαστεί.

Η Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων, Στέλλα Μιχαηλίδου, είπε ότι ισχύουν οι κανονισμοί για τις τ/κ περιουσίες «με κάποιες εξαιρέσεις, όταν μιλάμε για δραστηριότητες τοπικού χαρακτήρα».

«Υπάρχει απώλεια κρατικών πόρων», τόνισε η κ. Μιχαηλίδου, προσθέτοντας ότι θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει ενημέρωση επί των συμβάσεων. «Αν μια επιχείρηση είναι τοπικού χαρακτήρα, αυτό δεν είναι δική μας αρμοδιότητα», εξήγησε.

Ο Γιώργος Ματθαιόπουλος, Αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών, παρέθεσε το ιστορικό της διαχείρισης των τ/κ περιουσιών στην περιοχή Μακένζι από το 1976 και εξής.

Ο Ανδρέας Βύρας, Δήμαρχος της Λάρνακας, τόνισε ότι το Μακένζι είναι οικονομικός πνεύμονας της Λάρνακας και ότι το κλείσιμό του θα ήταν τεράστια απώλεια για τη Λάρνακα.

«Η λύση που βρέθηκε από τον Κηδεμόνα είναι η μόνη εφικτή λύση παρά τις αδυναμίες της, που έχει καταγράψει και ο Γενικός Ελεγκτής», πρόσθεσε, υποδεικνύοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος διασφάλισης των εσόδων του Κηδεμόνα και της επίλυσης μιας σειράς ζητημάτων.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »