Breaking News

Τι γίνεται με ακυρώσεις πτήσεων,αλλαγές εισιτηρίων & αποζημιώσεις


Τι ανακοίνωσαν οι κυριότερες αεροπορικές εταιρείες που πετούν για Κύπρο

Αναστάτωση επικρατεί ανά το παγκόσμιο λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού.  Κι ενώ ο ιός εξαπλώνεται, νέα κρούσματα και θανάτοι ανακοινώνονται επί καθημερινής βάσεως.

Σύμφωνα με τα τελευταία γεγονότα, ο ιός εκτός από την υγεία επηρεάζει και την οικονομία, μιας και τα χρηματιστήρια κλείνουν με σκαμπανεβάσματα, η ναυτιλία έχει επηρεαστεί και οι τράπεζες λαμβάνουν όλο και περισσότερα μέτρα για την καταπολέμηση του νέου ιού.

Ένας άλλος τομέας όμως που έχει πληγεί, είναι φυσικά ο τουρισμός, μιας και λόγω της τρέχουσας κατάστασης το να ταξιδέψει κάποιος είναι αρκετά ‘ριψοκίνδυνο’. Βασισμένο σε αυτό, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι τα ταξίδια από την Ευρώπη περιορίζονται λόγο απειλής κορωνοϊού, ενώ παράλληλα εξαίρεσαι το Ηνωμένο Βασίλειο.

Με αφορμή λοιπόν της κατάστασης που επικρατεί με τον κορωνοϊό και τα ταξίδια στο εξωτερικό, η Brief  ανέτρεξε στις ιστοσελίδες των αεροπορικών εταιριών που ταξιδεύουν συχνά από Κύπρο και παρουσιάζει τις ανακοινώσεις τους με τα μέτρα που λαμβάνουν, καθώς και τις επιλογές που παρέχουν σε περίπτωση που κάποιος θέλει να κάνει κάποια αλλαγή στην κράτησή του.

1/ Cyprus Airways

δ

Η Cyprus Airways ανακοινώνει μέτρα και αλλαγές λόγω COVID-19

Λόγω των εξελίξεων με τον κορωνοϊό (COVID-19), η Cyprus Airways λαμβάνει μέτρα και προβαίνει σε προσωρινές αλλαγές που θα επηρεάσουν το πτητικό της πρόγραμμα.

Η κυπριακή αερογραμμή προσφέρει τη δυνατότητα αλλαγής ημερομηνίας χωρίς οποιαδήποτε χρέωση, για επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν μεταξύ 5 Μαρτίου 2020 και 10 Απριλίου 2020, οι οποίοι έχουν κλείσει τα εισιτήριά τους πριν από τις 29 Φεβρουαρίου 2020. Οποιαδήποτε διαφορά στην αξία του ναύλου θα χρεωθεί κανονικά. Για αλλαγές σε εισιτήρια των οποίων η κράτηση έχει γίνει απευθείας με την Cyprus Airways, οι επιβάτες μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης της εταιρείας στο 8000 8111 (δωρεάν από Κύπρο) ή στο +357 24000053 (για κλήσεις από το εξωτερικό). Για αλλαγές σε εισιτήρια που αγοράστηκαν μέσω ταξιδιωτικού γραφείου, οι επιβάτες καλούνται να μιλήσουν με τον πράκτορά τους.

Επιπλέον, η Cyprus Airways σκοπεύει να ακυρώσει αριθμό προγραμματισμένων πτήσεων κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Όλοι οι επιβάτες που επηρεάζονται από τις αλλαγές αυτές θα ειδοποιηθούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και θα μπορούν να επιλέξουν μία από τις εναλλακτικές πτήσεις που προσφέρονται. Οι επιβάτες μπορούν εάν το επιθυμούν να ζητήσουν επιλογές πτήσεων για συγκεκριμένες ημερομηνίες που τους ενδιαφέρουν χωρίς επιπλέον κόστος ή να λάβουν 100% επιστροφή χρημάτων.

Η Cyprus Airways παρακολουθεί στενά το σοβαρό αυτό θέμα, ακολουθώντας τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA).

2/ AEGEAN

σσ

H AEGEAN ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές (ΕΟΔΥ) σε σχέση με θέματα που αφορούν τον κορωνοϊό (Covid-19) ώστε να λαμβάνει όλες τις σχετικές οδηγίες που αφορούν την αερομεταφορά είτε σαν γενική προληπτική προετοιμασία είτε για τις ενδεδειγμένες ενέργειες σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Η εταιρεία έχει ήδη εντατικοποιήσει τους τακτικούς καθαρισμούς των αεροσκαφών μεταξύ όλων των πτήσεών της, σε όλους τους σταθμούς της χώρας και του εξωτερικού, κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά και μετά την ολοκλήρωση των πτήσεων κατά την διάρκεια της νύχτας.

Επιπλέον, έχει ήδη δημιουργήσει και εφαρμόσει, σε συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρεία απολυμάνσεων, διαδικασία απολύμανσης που εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που λάβει ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ ότι σε συγκεκριμένη πτήση υπήρξε μεταφορά επιβάτη με πιθανό κρούσμα.

Για την πληροφόρηση του επιβατικού κοινού η AEGEAN ενημερώνει ότι όσοι επιβάτες κατέχουν εισιτήριο με ημερομηνία έκδοσης έως 23 Φεβρουαρίου 2020 προς οποιοδήποτε προορισμό του δικτύου, με ημερομηνία ταξιδιού από σήμερα και έως 20 Μαρτίου 2020 και επιθυμούν, λόγω του κορωνοϊού, να το μεταθέσουν σε μεταγενέστερη ημερομηνία με νέα ημερομηνία ταξιδίου από τις 21 Μαρτίου 2020 έως 20 Οκτωβρίου 2020, μπορούν να το πραγματοποιήσουν χωρίς τέλη αλλαγής (rebooking fees) μέσω τηλεφωνικού κέντρου στο 210 6261000. 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η προσωπική ασφάλεια και υγεία των επιβατών και του προσωπικού, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. “Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε λόγω του COVID-19, είμαστε σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε ενέργεια κριθεί αναγκαία”.

Επιπλέον, πρόσθεσαν πως, από την πρώτη στιγμή έχουμε προχωρήσει σε περισσότερο ευέλικτα μέτρα προκειμένου να συνεχίσετε να νιώθετε ασφάλεια κάθε φορά που κάνετε κράτηση και ταξιδεύετε με την AEGEAN και την Olympic Air. 

Τέλος, διευκρινίζεται ότι αρμόδιοι για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τη διαχείριση πιθανών περιστατικών είναι αποκλειστικά ο ΕΟΔΥ και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

3/ BlueAir

 σ

Την προσωρινή διαφοροποίηση της πολιτικής αλλαγής των εισιτηρίων της, ανακοινώνει η BlueAir.

«Λαμβάνοντας υπόψιν τις εξελίξεις αναφορικά με το θέμα του κορονοϊου (Covid-19), θα θέλαμε να ενημερώσουμε το επιβατικό κοινό ότι καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να σας μεταφέρουμε με απόλυτη ασφάλεια, αναγνωρίζοντας τις ανησυχίες σας αναφορικά με τους κίνδυνους για την υγεία σας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας.

Ως εκ τούτου, προστίθεται, «έχουμε εφαρμόσει Πολιτική Αλλαγής Εισιτηρίων, η οποία αφορά τους επιβάτες με εισιτήρια διεθνών πτήσεων που έχουν αγοραστεί μέχρι και την 1η Μαρτίου 2020 (συμπεριλαμβανομένης) τα οποία εκτελούνται από την Blue Air, με ημερομηνίες μεταξύ 10 Μαρτίου και 10 Απριλίου 2020 (συμπεριλαμβανομένων) από/προς Λάρνακα, μπορούν να ζητήσουν μια φορά αλλαγή ημερομηνίας χωρίς να πληρώσουν το κόμιστρο αλλαγής.

4/ EasyJet

σ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, μετά από την επιβράδυνση της ζήτησης λόγω ανησυχιών για το Covid-19, η EasyJet έχει αποφασίσει να ακυρώσει ορισμένες πτήσεις, κυρίως προς και από την Ιταλία, αλλά και σε ορισμένους άλλους προορισμούς. Ως αποτέλεσμα αυτού, έχει επηρεαστεί ένας μικρός αριθμός διακοπών. Παράλληλα η ανακοίνωση αναφέρει πως σε περίπτωση που επηρεάζονται οι διακοπές σας, θα επικοινωνήσουν άμεσα μαζί σας για να σας εξηγήσουν τι σημαίνει και τις διαθέσιμες επιλογές σας.

5/ Ryanair

α

Στην αναστολή όλως των πτήσεων από και προς την Ιταλία, έως τις 8 Απριλίου, προχωράει η Ryanair, ακολουθώντας την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να τεθεί ολόκληρη η γειτονική χώρα σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας, η εφαρμογή της αναστολής πτήσεων θα εφαρμοσθεί:

-Από τις 24:00 (Τετάρτη 11 Μαρτίου) έως τις 24:00 (Τετάρτη 8 Απριλίου) στις πτήσεις εντός Ιταλίας
-Από τις 24:00 (Παρασκευή 13 Μαρτίου) έως τις 24:00 (Τετάρτη 8 Απριλίου) στις διεθνείς πτήσεις από και προς Ιταλία.

Σύμφωνα με την Ryanair, όλοι οι επιβάτες που επηρεάζονται έλαβαν email που τους ενημερώνει για την ακύρωση των πτήσεών τους. Παράλληλα, θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ της επιστροφής των χρημάτων ή να πάρουν travel credit το οποίο μπορούν να το ενεργοποιήσουν τους επόμενους 12 μήνες.

Υπενθυμίζεται πως με ανακοίνωσή της η ΥΠΑ έχει αποφασίσει την αναστολή όλων των πτήσεων από και προς τη Βόρεια Ιταλία από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια και όλες τις αεροπορικές εταιρείες έως τις 23 Μαρτίου.

6/ Emirates

σ

Ενόψει των τελευταίων εξελίξεων όσον αφορά την έξαρση του COVID-19 σε όλο τον κόσμο, η Emirates προβαίνει σε επιπλέον βήματα, υπερβαίνοντας τις ρυθμιστικές απαιτήσεις και αυτές του κλάδου της ώστε να διασφαλίσει την υγεία και την άνεση των πελατών της και να σας παράσχει σιγουριά και γαλήνη κατά τον προγραμματισμό των μετακινήσεων σας.

“Έχουμε εφαρμόσει βελτιωμένο καθαρισμό και απολύμανση σε όλα τα αεροσκάφη”, αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρίας.

Περιορισμοί μετακινήσεων και διακίνησης 
Αρκετές χώρες έχουν επιβάλει περιορισμούς μετακινήσεων και διακίνησης λόγω του COVID-19. Ζητείται από όλους τους πελάτες να ελέγξουν τις σχετικές συμβουλές όσον αφορά τις μετακινήσεις τους από και προς τις χώρες στις οποίες ταξιδεύουν. Πρόκειται για μια συνεχώς μεταβαλλόμενη κατάσταση και είναι ευθύνη του πελάτη να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί εισόδου στον ταξιδιωτικό προορισμό του.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΗΣ
Η κατάσταση εξελίσσεται συνεχώς και τα προγράμματα πτήσεών μας μπορεί να αλλάξουν σε σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση με τις ρυθμιστικές οδηγίες ή τις λειτουργικές απαιτήσεις. Στόχος μας είναι να παρέχουμε στους πελάτες που επηρεάζονται ενημερωμένες πληροφορίες όσο πιο σύντομα μπορούμε.

Για να λάβουν τις τελευταίες ειδοποιήσεις, οι πελάτες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα στοιχεία επικοινωνίας τους είναι ενημερωμένα μεταβαίνοντας στη σελίδα Διαχείριση Κράτησης. Οι πελάτες μπορούν επίσης να ελέγξουν τον ιστότοπο για να δουν τις τελευταίες ενημερώσεις πτήσεων, επιλογές επανακράτησης και επιστροφής χρημάτων.

Έχουν ανασταλεί οι πτήσεις προς τους παρακάτω προορισμούς (από τις 12 Μαρτίου 2020):

Αμερική
•    Fort Lauderdale: από 13 Μαρτίου έως 31 Μαρτίου
•    Νέα Υόρκη JFK – Μιλάνο: από 11 Μαρτίου έως 03 Απριλίου
•    Νέα Υόρκη EWR – Αθήνα: από 13 Μαρτίου έως 03 Απριλίου
Ευρώπη
•    Βενετία: από 12 Μαρτίου έως 03 Απριλίου
•    Μιλάνο: από 13 Μαρτίου έως 03 Απριλίου
•    Μπολόνια: από 13 Μαρτίου έως 03 Απριλίου
•    Ρώμη: από 14 Μαρτίου έως 03 Απριλίου
Άπω Ανατολή
•    Κουανγκτσόου: από 05 Φεβρουαρίου μέχρι περαιτέρω ειδοποίησης
•    Σανγκάη: από 05 Φεβρουαρίου μέχρι περαιτέρω ειδοποίησης
•    Μπανγκόκ – Χονγκ Κονγκ: από 9 Μαρτίου έως 31 Μαρτίου
Κόλπος, Μέση Ανατολή
•    Κουβέιτ: από 14 Μαρτίου έως 31 Μαρτίου
•    Τεχεράνη: από 26 Φεβρουαρίου μέχρι περαιτέρω ειδοποίησης
•    Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας: από 09 Μαρτίου μέχρι περαιτέρω ειδοποίησης (εκτός από ειδικές πτήσεις από 12 Μαρτίου έως 15 Μαρτίου)

ΑΡΣΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΩΝ
Έχουμε εφαρμόσει άρση επιβαρύνσεων, για αλλαγές κρατήσεων που έχουν γίνει στις ή πριν από τις 31 Μαρτίου 2020, ενώ προσφέρουμε δωρεάν μίλια αναβάθμισης και μειωμένη απαίτηση ταξιδίων σε επίπεδο μέλους, ώστε να μπορούν τα μέλη του Skywards να διατηρήσουν το επίπεδο μέλους τους. Μάθετε περισσότερα εδώ.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΚΡΑΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΕΛΑΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΟΥΝ ΛΟΓΩ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ:
•    Έχουν εισιτήρια για μετακίνηση μέχρι την 31η Μαΐου
•    Επιτρέπεται επανακράτηση μέχρι την 30η Ιουνίου
•    Επιτρέπεται επαναδρομολόγηση μέχρι την 30η Ιουνίου μόνον προς επιλεγμένους προορισμούς. Θα ισχύει η ισχύουσα διαφορά ναύλων, εφόσον υπάρχει
•    Ταξιδιωτικά κουπόνια αξίας ίσης με την τιμή του εισιτηρίου
•    Επιστροφή χρημάτων για μη χρησιμοποιημένα εισιτήρια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΚΡΑΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΕΛΑΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΛΟΓΩ ΑΚΥΡΩΣΕΩΝ ΠΤΗΣΕΩΝ (μη συμπεριλαμβανομένου του Ιράν)
•    Έχουν εισιτήρια για μετακίνηση μέχρι την 31η Μαΐου
•    Επιτρέπεται επανακράτηση μέχρι την 30η Ιουνίου
•    Επιτρέπεται επαναδρομολόγηση μέχρι την 30η Ιουνίου μόνον προς επιλεγμένους προορισμούς. Θα ισχύει η ισχύουσα διαφορά ναύλων, εφόσον υπάρχει
•    Ταξιδιωτικά κουπόνια αξίας ίσης με την τιμή του εισιτηρίου
•    Επιστροφή χρημάτων για μη χρησιμοποιημένα εισιτήρια

7/ Lufthansa 

σ

Στην ακύρωση 23.000 πτήσεων συνολικά προχώρησε η Lufthansa, η οποία ανακοίνωσε νέο μειωμένο πρόγραμμα δρομολογίων για το διάστημα από 29 Μαρτίου έως 24 Απριλίου, ματαιώνοντας δρομολόγια κυρίως σε Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή.

Λόγω των έκτακτων γεγονότων που έχουν προκύψει από την εξάπλωση του κορωνοϊού, η Lufthansa ανακοινώνει ένα νέο, μειωμένο πρόγραμμα για τις αεροπορικές της για το διάστημα 29 Μαρτίου έως 24 Απριλίου. Οι ακυρώσεις πτήσεων θα εφαρμοστούν διαδοχικά στα συστήματα κρατήσεων και οι επιβάτες που πλήττονται από αυτές θα ενημερωθούν για τις αλλαγές και τις επιλογές επανέκδοσης από σήμερα (11/3). Σε όλες τις αεροπορικές του Ομίλου πρέπει να ακυρωθούν συνολικά 23.000 πτήσεις, ενώ αναμένονται περαιτέρω ακυρώσεις και τις επόμενες εβδομάδες. Η προσαρμογή του προγράμματος για το διάστημα μετά τις 25 Απριλίου θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Αυτή η νέα προσαρμογή της δυναμικότητας επηρεάζει κυρίως την Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Κατά τις ακυρώσεις θα υπάρχει μέριμνα ώστε να διασφαλίζεται ότι όλοι οι προορισμοί σε όλες τις ηπείρους θα μπορούν να εξυπηρετούνται έστω από μια αεροπορική εταιρεία του Ομίλου μέσω των αεροδρομίων της Φρανκφούρτης, του Μονάχου, της Ζυρίχης, της Βιέννης και των Βρυξελλών.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η Lufthansa είναι έτοιμη για όλα τα πιθανά σενάρια και συνεργάζεται στενά με τις υγειονομικές και κυβερνητικές αρχές, ακολουθώντας τις συμβουλές τους για περαιτέρω βήματα.

Οι επιβάτες της Lufthansa που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν τις επόμενες εβδομάδες προτείνεται να ελέγχουν την κατάσταση των αντίστοιχων πτήσεων στην ιστοσελίδα της Lufthansa πριν από την αναχώρηση. Οι επιβάτες που έχουν διαθέσει τα στοιχεία επικοινωνίας τους στη Lufthansa θα ενημερωθούν απευθείας από την εταιρεία, σε περίπτωση που η πτήση τους ακυρωθεί.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι τα ταξίδια από την Ευρώπη περιορίζονται λόγο απειλής κορωνοϊού

σ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης (11/3) με τηλεοπτικό διάγγελμα την αναστολή για τις επόμενες 30 μέρες όλων των ταξιδιών από την Ευρώπη στις ΗΠΑ, αρχής γενομένης από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο Πρόεδρος Τραμπ υποστήριξε ότι σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που έλαβαν αμέσως μέτρα περιορίζοντας τα ταξίδια από την Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε να λάβει τα ίδια μέτρα προφύλαξης και να περιορίσει τα ταξίδια από την Κίνα και άλλα «θερμά σημεία», με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των κρουσμάτων στις ΗΠΑ να προέρχεται από ταξιδιώτες από την Ευρώπη.

«Για να μην εισέλθουν νέες περιπτώσεις στις ακτές μας, θα αναστείλουμε όλα τα ταξίδια από την Ευρώπη στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις επόμενες 30 ημέρες. Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ την Παρασκευή τα μεσάνυχτα. Αυτοί οι περιορισμοί θα προσαρμοστούν ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στο έδαφος. Θα υπάρχουν εξαιρέσεις για τους Αμερικανούς που έχουν υποβληθεί σε κατάλληλες εξετάσεις και αυτές οι απαγορεύσεις δεν θα ισχύουν μόνο για το τεράστιο όγκο του εμπορίου και των φορτίων, αλλά για διάφορα άλλα πράγματα καθώς θα λάβουμε την έγκριση»  ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Τραμπ διευκρίνισε ότι οι περιορισμοί αυτοί δεν θα ισχύσουν για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Home



Κύριες Ειδήσεις





Translate »