Breaking News

Στα €15 εκατ. οι αποζημιώσεις σε υπαλλήλους των Κυπριακών Αερογραμμών


Σχεδόν 15 εκατ. ευρώ παραχωρήθηκαν ως χαριστική αποζημίωση στους υπαλλήλους των Κυπριακών Αερογραμμών, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης μετά από σχετικό ερώτημα που υπέβαλε η βουλευτής Άννα Θεολόγου.  

 

Ο υπουργός επαναλαμβάνει πως είχε εγκριθεί από την Κυβέρνηση, η παραχώρηση χαριστικών αποζημιώσεων συνολικού εκτιμημένου ποσού €14,9 εκ. σε 930 άτομα, που περιλάμβαναν μεταξύ άλλων ποσά που θα αναλογούσαν από το Ταμείο Προνοίας των Υπαλλήλων των Κυπριακών Αερογραμμών, εξαιρουμένων των πιλότων, που έχει συσσωρευθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, καθώς επίσης και παραχώρηση πρόσθετης αποζημίωσης προς όλο το προσωπικό που είχε αποχωρήσει ή έτυχε πλεονασμού κατά τη περίοδο 2012-2015 ύψους €2,5 εκ, με εξαίρεση τους πιλότους.

Για λόγους δημοσίου συμφέροντος, σχολιάζει ο υπουργός, η καταβολή των πιο πάνω χαριστικών αποζημιώσεων προς το επηρεαζόμενο προσωπικό των Κυπριακών Αερογραμμών, προϋπόθετε την υπογραφή σχετικού Εντύπου Απόδειξη Πληρωμής και Έγγραφου Απαλλαγής με το οποίο δηλωνόταν η μη ύπαρξη οποιασδήποτε πρόσθετης απαίτησης έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Εταιρείας και του Ταμείου Προνοίας των Κυπριακών Αερογραμμών. «Με βάση τα πιο πάνω, πραγματοποιήθηκαν πληρωμές χαριστικών αποζημιώσεων ύψους €14.746.041 σε 923 άτομα που είχαν προβεί στην υπογραφή του Εντύπου “Απόδειξη Πληρωμής και Έγγραφο Απαλλαγής”, ενώ σε 7 άτομα δεν έχουν καταβληθεί χαριστικές αποζημιώσεις επειδή ακριβώς δεν έχουν υπογράψει το σχετικό έντυπο ή δεν έχουν παρουσιαστεί».

Όσον αφορά το Ταμείο Προνοίας των Πιλότων των Κυπριακών Αερογραμμών, σημειώνεται πως σε αντίθεση με το Ταμείο Προνοίας των υπολοίπων υπαλλήλων, δεν παρουσίαζε οποιοδήποτε έλλειμμα και με τον τερματισμό της απασχόλησης των πιλότων στα πλαίσια της διαδικασίας εκκαθάρισης της Εταιρείας έχει καταβληθεί το σύνολο των δικαιωμάτων τους από το Ταμείο Προνοίας τους.

Πρόσθετα, τα μέλη του Ταμείου Προνοίας των Υπαλλήλων των Κυπριακών Αερογραμμών, εξαιρουμένων των πιλότων, αποδέχθηκαν από την 1η Ιανουάριου 2014 τη μείωση της συνεισφοράς της Εταιρείας στο 1%, σε αντίθεση με τα μέλη της Παγκύπριας Συντεχνίας Πιλότων (ΠΑΣΥΠΙ), όπου δεν αποδέχθηκαν οποιαδήποτε μείωση στις συνεισφορές της Εταιρείας. Η Εταιρεία συνέχισε να καταβάλει συνεισφορά 7% επί των ασφαλιστέων αποδοχών και 10% για οποιαδήποτε πρόσθετη αμοιβή πέραν των ασφαλιστέων αποδοχών στο Ταμείο Προνοίας Πιλότων μέχρι την ημερομηνία τερματισμού των υπηρεσιών όλων των πιλότων». Ως εκ τούτου, δεν τους καταβλήθηκε οποιαδήποτε πρόσθετη χαριστική αποζημίωση.

 



Κύριες Ειδήσεις





Translate »