Σε απόγνωση βρίσκονται διάφοροι κλάδοι της οικονομίας, καθώς το πρόβλημα της εξεύρεσης προσωπικού επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα.
Λιανικό εμπόριο, εστίαση και ξενοδοχεία είναι μερικοί από τους τομείς, στους οποίους η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι ιδιαίτερα έντονη.
Εκπρόσωποι από τους συγκεκριμένους κλάδους τόνισαν στο InBusinessNews ότι δυσχεραίνεται η λειτουργία καταστημάτων και επιχειρήσεων, ενώ παρεμποδίζεται η ανάπτυξη της οικονομίας.
το πλαίσιο αυτό, ζητούν από την κυβέρνηση την απλοποίηση διαδικασιών για απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες, με στόχο να πάρει ανάσα η οικονομία και να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων.
Πλήγμα στο λιανεμπόριο, υποφέρουν τα καταστήματα
Διογκώνεται καθημερινά το πρόβλημα της εξεύρεσης προσωπικού στο λιανικό εμπόριο, με τους καταστηματάρχες να αναβάλλουν ακόμα και το άνοιγμα των επιχειρήσεών τους.
Μιλώντας στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου ανέφερε ότι η αδυναμία εξεύρεσης προσωπικού φέρνει αλυσιδωτές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση για την οικονομία.
«Η έλλειψη εργατικού δυναμικού αποτελεί τροχοπέδη στη λειτουργία επιχειρήσεων και συνεπώς στην ανάπτυξη της οικονομίας. Νέα εμπορικά ανοίγματα, αλλά και υφιστάμενα καταστήματα επηρεάζονται από την όλη κατάσταση», επεσήμανε σχετικά.
Κλειστά εστιατόρια λόγω έλλειψης προσωπικού
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι χώροι εστίασης, αφού βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρό πρόβλημα εύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού, μιας και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί Ευρωπαίοι που απασχολούνταν στον τομέα αποχώρησαν από την Κύπρο. Ως αποτέλεσμα, πολλοί χώροι εστίασης, υψηλών αποδόσεων, παραμένουν κλειστοί.
Μιλώντας στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής(ΠΑΣΙΚΑ), Φάνος Λεβέντης, υποστήριξε ότι η δυσκολία εξεύρεσης προσωπικού δεν αφορά τις απολαβές, διευκρινίζοντας ότι στον τομέα απασχολούνται χιλιάδες Κύπριοι.
«Έχουν αλλάξει τα δεδομένα από την δεκαετία του ’80 και ’90 αφού έχουν αυξηθεί τα ξενοδοχεία και οι χώροι εστίασης, άρα και η ζήτηση για προσωπικό αυξήθηκε και οδηγηθήκαμε σε έλλειψη» εξήγησε σχετικά.
Οι λύσεις υπάρχουν και δεν είναι δύσκολες, ανέφερε ο κ. Λεβέντης. Για παράδειγμα, σε βοηθητικές εργασίες, θα μπορούσαν να εργάζονται αιτητές πολιτικού ασύλου, ενώ παράλληλα θα μπορούσαν να εργάζονται στον τομέα φοιτητές, τόσο Ευρωπαίοι όσο και από τρίτες χώρες και όχι μόνο κατά την καλοκαιρινή σεζόν, αλλά ολόχρονα σε μερική απασχόληση.
Όπως τόνισε ο κ. Λεβέντης, αδιαπραγμάτευτα θα πρέπει να επιτραπεί η εργοδότηση ατόμων από τρίτες χώρες. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι οι όροι του Υπουργείου Εργασίας δεν θα πρέπει να είναι εξοντωτικοί με αποτέλεσμα, αντί να επωφελούνται οι επιχειρήσεις, εν τέλει να αποτρέπονται.
Απλοποίηση διαδικασιών ζητούν οι ξενοδόχοι
Από πλευράς του, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, ανέφερε στο InBusinessNews ότι επείγει η απλοποίηση των διαδικασιών για εξεύρεση προσωπικού από το εξωτερικό.
Πιο αναλυτικά, επεσήμανε ότι τα ξενοδοχεία αδυνατούν να βρουν προσωπικό. «Είναι πάρα πολύ δύσκολη η εξεύρεση προσωπικού και ειδικότερα εξιδεικευμένου προσωπικού. Παρότι οι μισθοί είναι πάρα πολύ ψηλοί και έχουν υπερβεί αρκετά τον βασικό», εξήγησε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε, αυτό που προέχει είναι «να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για να φέρουμε προσωπικό από το εξωτερικό, για να καλύψουμε τη ζήτηση και τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει έτσι ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου».
Καταληκτικά, ο κ. Ρουσουνίδης υπογράμμισε ότι το ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί άμεσα, καθώς έχει αντίκτυπο στο τουριστικό προϊόν της Κύπρου.