Breaking News

Ποιούς καλύπτει το ΓεΣΥ και ποιους αφήνει εκτός


Στη βάση του νόμου του ΓεΣΥ οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι δικαιούχοι του συστήματος. Ούτε οι εγκλωβισμένοι. Ωστόσο, στην τελευταία του συνεδρία το δ.σ. του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) αποφάσισε ότι οι Τουρκοκύπριοι που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές ακόμη και αν δεν έχουν τη νόμιμη κατοικία τους στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία, θα μπορούν να απολαμβάνουν οι ίδιοι και τα εξαρτώμενά τους τις υπηρεσίες που προσφέρει το νέο σύστημα υγείας. Η ειδική αυτή ρύθμιση για την οποία θα ετοιμαστεί σχετικός κανονισμός ώστε να επισημοποιηθεί και να μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή, καλύπτει και τους εγκλωβισμένους και τα εξαρτώμενά τους.

 

 

Να σημειωθεί ότι ο νόμος αναφέρει ρητά ότι δικαιούχοι του συστήματος είναι όσοι έχουν τη συνήθη διαμονή τους στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές ή στο έδαφος των κυρίαρχων περιοχών των Βάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας στην Κύπρο. Νοείται ότι δικαιούχοι του συστήματος είναι και τα εξαρτώμενα αυτών.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας βρίσκεται σε έναν συνεχή αγώνα δρόμου αφού η πρώτη φάση της εφαρμογής του ΓεΣΥ πλησιάζει και τα χρονοδιαγράμματα σε ό,τι αφορά συγκεκριμένες υποχρεώσεις του οργανισμού είναι ασφυκτικά. Πλην της ετοιμασίας κανονισμών που αφορούν τη λειτουργία των παρόχων υγείας στο ΓεΣΥ, αυτό το διάστημα στον οργανισμό γίνεται μια πολύ έντονη διεργασία για τις εγγραφές των δικαιούχων στο σύστημα.

Όπως ανάφερε στον «Π» ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, η έναρξη των εγγραφών των δικαιούχων στο σύστημα αναμένεται αρχές Απριλίου. Την ίδια ώρα, όμως, συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας και του κοινού. Σε ό,τι αφορά τους προσωπικούς γιατρούς, ο στόχος για τους γιατρούς ενηλίκων φαίνεται να έχει επιτευχθεί, αφού σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου έχουν εγγραφεί σχεδόν 350 άτομα. Αν και η εικόνα για τους παιδιάτρους δεν είναι το ίδιο ενθαρρυντική, τα μηνύματα που έρχονται κυρίως από τη Λάρνακα και την Πάφο είναι αισιόδοξα. «Συνεχίζουμε τις επαφές με τους παιδιάτρους», λέει ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναφέροντας παράλληλα ότι κατ’ ιδίαν συναντήσεις πραγματοποιεί ο ΟΑΥ και με ειδικούς γιατρούς που ζητούν διευκρινίσεις σε πτυχές που άπτονται είτε της οικονομικής πρότασης του οργανισμού είτε της λειτουργίας τους στο σύστημα. Κάποιοι γιατροί πάντως, με ειδικότητα, οι οποίοι είναι και πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΙΣ προβληματίζονται πολύ έντονα για την εγγραφή τους στο ΓεΣΥ. Αν και τάχθηκαν υπέρ του «όχι» στη γενική συνέλευση του Ιατρικού Συλλόγου, εντούτοις θεωρούν πως αντιβαίνει στις αρχές τους, που είναι η φροντίδα του ασθενούς, να μην ενταχθούν στο νέο σύστημα υγείας. Θεωρούν μάλιστα ότι λειτουργώντας εντός του ΓεΣΥ θα μπορούν να συμβάλουν καλύτερα και πιο αποτελεσματικά σε τυχόν προβλήματα που θα παρουσιάσει η εφαρμογή του συστήματος.

 

Αποφασίζουν και οι προμηθευτές φαρμάκων

Την τελευταία τους κουβέντα στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας αναμένεται να πουν αυτήν τη βδομάδα οι προμηθευτές φαρμάκων. Πρόκειται για ένα κρίσιμο θέμα το οποίο παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα παρά το γεγονός ότι τα φάρμακα εισάγονται στους σχεδιασμούς του συστήματος, κατά την πρώτη φάση της εφαρμογής του, σε λίγους μόνο μήνες δηλαδή (Ιούνιο 2019). Τα μηνύματα πάντως που έρχονται από τους φαρμακοβιομηχάνους είναι ενθαρρυντικά αν και η θέση τους σε κάποια ζητήματα, όπως είναι για παράδειγμα τα clowback fees (επιστροφή χρημάτων στον ΟΑΥ στην περίπτωση υπέρβασης του προϋπολογισμού), παραμένει σταθερή. Ωστόσο, το έντονο παρασκήνιο που σημειώθηκε τις τελευταίες μέρες, όπως πληροφορείται ο «Π», δημιούργησε ένα σκηνικό με την πλειονότητα των προμηθευτών φαρμάκων να βλέπουν με θετικό φακό την ένταξή τους στο ΓεΣΥ. Τόσο η Κυπριακή Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ) όσο και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΦΕΚ) δεν προτίθενται να καλέσουν τα μέλη τους να πουν «ναι» ή «όχι» στην πρόταση του ΟΑΥ. Τα μέλη τους θα ενημερωθούν ενδελεχώς για τα δεδομένα όπως έχουν προκύψει μέσα από τις διαπραγματεύσεις και από μόνα τους θα αποφασίσουν εάν θα ενταχθούν ή όχι στο νέο σύστημα υγείας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η διαπραγμάτευση είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η αρχική οικονομική διαφορά που χώριζε τις πλευρές. Ανάμεσα στους προμηθευτές και τον ΟΑΥ υπήρχε, αρχικά, ένα οικονομικό χάσμα της τάξης των 60 εκατ. ευρώ. Σήμερα, η διαφορά έχει πέσει στα 13 εκατ. ευρώ.

 

ΓεΣΥ
Πώς να γραφτούμε

Ο ΟΑΥ έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται οι πολίτες για την εγγραφή τους στο ΓεΣΥ. Παράλληλα, όμως, προγραμματίζονται διάφορες δράσεις στο πλαίσιο της ενημερωτικής καμπάνιας που «τρέχει» αυτό το διάστημα για την ενημέρωση των πολιτών. Για να μπορέσει κάποιος να εγγραφεί στο μητρώο δικαιούχων του ΓεΣΥ είναι απαραίτητο να είναι εγγεγραμμένος είτε στο αρχείο του Τμήματος Πληθυσμού, είτε στο αρχείο του Τμήματος Μετανάστευσης, ή/και στο αρχείο των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η εγγραφή στο ΓεΣΥ και στον προσωπικό γιατρό θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου ή κατόπιν επίσκεψης του δικαιούχου στον προσωπικό του γιατρό. Νοείται ότι ο ΟΑΥ θα ανακοινώσει επίσημα τους καταλόγους με τους γιατρούς που έχουν εγγραφεί στο σύστημα ώστε ο κάθε πολίτης να επιλέξει τον προσωπικό του γιατρό. Για την εγγραφή σε κατάλογο προσωπικού γιατρού ισχύουν τα εξής:

  • Δικαιούχοι κάτω των 16 ετών εγγράφονται σε κατάλογο προσωπικού ιατρού για παιδιά.
  • Δικαιούχοι μεταξύ 16 και 18 ετών εγγράφονται είτε σε κατάλογο προσωπικού γιατρού για παιδιά είτε σε κατάλογο προσωπικού γιατρού για ενήλικες.
  • Δικαιούχοι άνω των 18 εγγράφονται σε κατάλογο προσωπικού γιατρού για ενήλικες.
  • Δικαιούχοι άνω των 65 ετών εγγράφονται είτε σε κατάλογο προσωπικού γιατρού για ενήλικες είτε σε κατάλογο προσωπικού γιατρού με ειδικότητα στη γηριατρική.

 

Πηγή: Πολίτης



Κύριες Ειδήσεις





Translate »