Αυξημένη είναι η ροή ιδιωτών γιατρών στο Γενικό Σύστημα Υγείας τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ενώ καθημερινά οι πληροφορίες για γιατρούς οι οποίοι ετοιμάζονται να ενταχθούν στο Σύστημα γίνονται όλο και πιο έντονες. Μάλιστα εδώ και μια εβδομάδα περίπου άρχισαν να ενημερώνουν τους γονείς μικρών ασθενών τους και παιδίατροι, κυρίως από τη Λευκωσία και τη Λεμεσό, για την πρόθεσή τους να εγγραφούν στο ΓεΣΥ.
Οι αριθμοί πάντως στους καταλόγους των γιατρών του Συστήματος αλλάζουν συνεχώς.
Μέχρι χθες το μεσημέρι ήταν εγγεγραμμένοι ακριβώς 1400 γιατροί εκ των οποίων οι 653 του Δημοσίου και οι 747 ιδιώτες. Αναλυτικά, στο ΓεΣΥ ήταν στη 1:00 χθες εγγεγραμμένοι 871 ειδικοί (371 ιδιώτες και 504 του ΟΚΥπΥ), 399 προσωπικοί ιατροί για ενήλικες (111 του ΟΚΥπΥ και 288 ιδιώτες) και 130 παιδίατροι (38 του ΟΚΥπΥ και 92 ιδιώτες).
Το αυξημένο ενδιαφέρον που φαίνεται να υπάρχει σε ό,τι αφορά τους ιδιώτες γιατρούς επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς από το τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ το πρωί της Δευτέρας και ο επικεφαλής του υπό ίδρυση Συνδέσμου Ιδιωτών Ιατρών Συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ, Ανδρέας Χρυσάνθου. Όπως ανέφερε, «υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι οι οποίοι έχουν ήδη καταθέσει τα χαρτιά τους και έχουν εγγραφεί, υπάρχουν άλλοι που ετοιμάζονται να προχωρήσουν στη διαδικασία».
Το σημαντικότερο, είπε, «δεν είναι να διερωτώμαστε αν θα έχει το ΓεΣΥ γιατρούς, αλλά το πώς θα διορθώσουμε κάποια πράγματα και πώς θα βοηθήσουμε τον ΟΑΥ να ομαλοποιήσει την πρώτη φάση και να προετοιμάσει τη δεύτερη φάση εφαρμογής του Συστήματος έγκαιρα και με το σωστό τρόπο».
Ως Σύνδεσμος, είπε, «έχουμε τις εισηγήσεις μας, έχουμε καταθέσει αυτές τις εισηγήσεις και στον ΟΑΥ και στον υπουργό Υγείας. Στις προτάσεις μας αυτές περιλαμβάνεται ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο μάλιστα βρίσκεται και σε ακτίνα συμφωνίας με τον ΟΑΥ και αφορά τόσο τις αμοιβές των ειδικών γιατρών, τον διαχωρισμό της αμοιβής του γιατρού στην ενδονοσοκομειακή και την εγγύηση της βιωσιμότητας των νοσοκομείων».
Εκείνο «που πρέπει να διασκεδαστεί είναι οι ανησυχίες κάποιων συναδέλφων ότι τώρα ναι πάμε καλά, αλλά στην πορεία θα γίνουν καταχρήσεις και δεν μπορεί ο ΟΑΥ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και να υλοποιήσει τις συμφωνίες που θα υπογράψει», πρόσθεσε ο κ. Χρυσάνθου, και εξήγησε ότι «αυτούς τους φόβους μπορεί ο ΟΑΥ αλλά και η Πολιτεία να τους διασκεδάσει, μπορούν να εισαχθούν έγκαιρα τα πρωτόκολλα, μπορεί να καθοριστεί ένας μηχανισμός ελέγχου, μπορούν να γίνουν αρκετά άλλα βήματα».