Breaking News

Παίρνει μπρος το Larnaka Tower


Ζεστό χρήμα, δηλαδή €3,5 εκατομμύρια, αναμένεται να εισρεύσουν στο επόμενο λίγο διάστημα στα ταμεία του Δήμου Λάρνακας. Και αυτό, με αφορμή την εξαγγελία της δημόσιας διαβούλευσης του μεγαλεπήβολου έργου Larnaka Tower στις Φοινικούδες, στις 5 Ιουνίου.
Ο δήμαρχος Λάρνακας, Αντρέας Βύρας, δήλωσε χθες στον «Φ» ότι υπάρχει παράλληλα σημαντική εξέλιξη και στο κομμάτι που αφορά τον δήμο. Και συγκεκριμένα, όσον αφορά τη δεύτερη δόση του ποσού που προβλέπεται να δοθεί στον Δήμο Λάρνακας από την εταιρεία του Ρώσου επιχειρηματία Νικολάι Ποταπένκο, για την παραχώρηση του οικοπέδου στο οποίο βρισκόταν παλιά το Δημαρχείο της Λάρνακας, στις Φοινικούδες. Ο χώρος θα αξιοποιηθεί από την εταιρεία του Ποταπένκο, Lanomex Ltd, για την ανέγερση του ξενοδοχείου δέκα ορόφων, με τον πολυώροφο πύργο Larnaka Tower να ανεγείρεται σε διπλανό τεμάχιο.
Σύμφωνα με τον κ. Βύρα, η εταιρεία Lanomex Ltd ενημέρωσε επισήμως τον δήμο ότι είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να καταβάλει στον δήμο το ποσό των €3,5 εκατομμυρίων, που αποτελούν τη δεύτερη δόση για την αποπληρωμή του οικοπέδου του δήμου, μόλις γίνει η μεταβίβαση του τεμαχίου στο όνομα της. Μετά την πιο πάνω εξέλιξη, συνέχισε ο κ. Βύρας, συνήλθε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας προχθές και άναψε το πράσινο φως για τη μεταβίβαση του τεμαχίου στην εταιρεία του Νικολάι Ποταπένκο. Απόφαση όμως που για να εκτελεστεί, θα πρέπει να εγκριθεί και από το Υπουργικό Συμβούλιο, προς το οποίο θα αποσταλεί λίαν συντόμως. Όπως είναι γνωστό, είχε προηγηθεί η καταβολή της πρώτης δόσης, ύψους €1,5 εκατομμυρίου, σε προηγούμενο στάδιο.
Με αφορμή την πιο πάνω σημαντική εξέλιξη, συνέχισε ο δήμαρχος Λάρνακας, συνήφθη με την εταιρεία του κ. Ποταπένκο και μια συμφωνία που προβλέπει την κοινή διαχείριση ποσού €1,2 εκατομμυρίου, για εξωραϊσμό του παραλιακού μετώπου των Φοινικούδων και της πέριξ περιοχής που θα ανεγερθούν ο πολυώροφος πύργος 110 μέτρων και το 10ώροφο ξενοδοχείο.
Το ποσό αυτό θα καταβληθεί εξ ολοκλήρου από την εταιρεία του κ. Ποταπένκο και αποτελεί πτυχή της συνολικής συμφωνίας που υπήρξε με τον Δήμο Λάρνακας, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η επένδυση, η οποία αναμένεται να ανέλθει γύρω στα €100 εκατομμύρια.
Ο σχεδιασμός όμως για την επένδυση του €1,2 εκατομμυρίου για τον εξωραϊσμό της περιοχής, θα συμφωνηθεί από κοινού μεταξύ των δύο συμβαλλομένων μερών. Πρόκειται για μια εξέλιξη που προέκυψε, κατόπιν έντονων πιέσεων σε προσωπικό επίπεδο από τον κ. Βύρα, ο οποίος εν αντιθέσει με την προκαταρτική συμφωνία για το ποσό του €1,2 εκατ., επέμεινε ότι ο δήμος θα έπρεπε να είχε καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση αυτού του ποσού.
Δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη Τετάρτη
Όσον αφορά στη δημόσια διαβούλευση, διαδικασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία, θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουνίου στο χώρο του ιδρύματος Φοίβου Σταυρίδη, στην οδό Ζήνωνος Κιτιέως στη Λάρνακα, στις 7:00 το απόγευμα. Την παρουσίαση θα κάνει η εταιρεία Νικολαΐδης και Συνεργάτες, η οποία εκπόνησε τη μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον, για λογαριασμό της ιδιοκτήτριας εταιρείας Lanomex Ltd. Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, όσοι πολίτες ενδιαφέρονται θα μπορούν να υποβάλουν απόψεις, σχόλια και εισηγήσεις επί των περιβαλλοντικών και άλλων παραμέτρων που αφορούν τη μεγάλη αυτή.
Πέντε χρόνια διαπραγματεύσεις
Χρειάστηκαν πέντε χρόνια ζυμώσεων, στα οποία υπήρξαν και αναταράξεις κατά διαστήματα, μέχρι οι προσπάθειες για το πρότζεκτ Larnaka Tower να καταδείξουν ότι φτάνουν στο τέλος τους. Τον χειμώνα του 2016, προέκυψε ρήξη στις σχέσεις του Δήμου Λάρνακας και του κ. Ποταπένκο, με τον δεύτερο να δηλώνει αποφασισμένος να εγκαταλείψει την πρόθεση του και τον δήμο να τον επικρίνει για διάφορα θέματα. Με την εκλογή του δημάρχου Αντρέα Βύρα στις αρχές του 2017, η υπόθεση «πήρε φιλί ζωής» και τέθηκε πάνω σε νέα βάση η συνεργασία των δύο πλευρών. Καθοριστική επί τούτου υπήρξε και η παρέμβαση του ιδίου του Προέδρου Αναστασιάδη, καθώς ο κ. Ποταπένκο δήλωνε για πολύ καιρό απογοητευμένος από τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες που συναντούσε, στην προσπάθεια του για προώθηση και έγκριση των αρχιτεκτονικών σχεδίων της επένδυσης του.
Συνεργασία με Κινέζους επενδυτές
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, με ορατή πλέον την θετική κατάληξη για την υλοποίηση της επένδυσης Larnaka Tower, ο Νικολάι Ποταπένκο εξασφάλισε τη συνεργασία Κινέζων επενδυτών, οι οποίοι και θα χρηματοδοτήσουν από κοινού, τη νέα μεγάλη επένδυση που προβάλλει για την πόλη της Λάρνακας.


Κύριες Ειδήσεις





Translate »