Breaking News

Ούριος άνεμος ανάπτυξης στη Λάρνακα – Δηλώσεις Βύρα


Με μεγάλες προσδοκίες για ραγδαία ανάπτυξη αποχαιρετά τη χρονιά η Λάρνακα, με ιδιωτικές επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων να αλλάζουν το προφίλ της πόλης την ίδια στιγμή που οι δημοτικές αρχές και η κυβέρνηση προωθούν διάφορα έργα, ορισμένα εκ των οποίων βρίσκονται στα συρτάρια για δεκαετίες.

 

Το εμπορικό κέντρο Metropolis Mall, η αναμόρφωση του λιμανιού και της μαρίνας της πόλης, τα δώδεκα ολοκαίνουργια ξενοδοχεία και μια πλειάδα των έργων που προωθεί ο δήμος πέραν των €20 εκ., δημιουργούν νέα δεδομένα στην πόλη ανέφερε ο δήμαρχος της Ανδρέας Βύρας.

 

Metropolis Mall

Σε δηλώσεις στη StockWatch ο κ. Βύρας παραθέτοντας τις προτεραιότητες του δήμου για το 2019 ανέφερε ότι είναι θέμα μόνο μερικών ημερών η έκδοση της οικιστικής άδειας του Metropolis Mall.

Για το λόγο αυτό, σημείωσε, ο CEO της νοτιοαφρικανικής εταιρείας Acsion Ltd, ο οποίος βιάζεται να ξεκινήσει τα κατασκευαστικά έργα του project άρχισε ήδη τις χωματουργικές εργασίες, ώστε να είναι όλα έτοιμα για να τρέξει τα κατασκευαστικά έργα εντός του 2019.  Στόχος του ιδιώτη επενδυτή είναι εντός 18 μηνών από την έναρξη των κατασκευαστικών έργων να είναι έτοιμο το μεγαλεπήβολο εμπορικό κέντρο της πόλης του Ζήνωνα, ανέφερε ο δήμαρχος.

Το κόστος της επένδυσης υπολογίζεται στα €60 εκ.

 

Ενιαία ανάπλαση λιμανιού μαρίνας Λάρνακας

Αναφορικά με τη διαδικασία αξιολόγησης της προσφορά του μοναδικού επενδυτή που έχει αναλάβει την ανάπλαση του λιμανιού και της μαρίνας της πόλης ο κ. Βύρας είπε ότι η προσφορά της ισραηλινής κοινοπραξίας AMPA Ltd & Israel Shipyards Ltd εξετάστηκε από τη νομική υπηρεσία και τώρα έχει τεθεί στο μικροσκόπιο της επιτροπής αξιολόγησης.

Πρόκειται είπε για μια πολύπλοκη οικονομική προσφορά διότι περιλαμβάνει την ανάπτυξη της μαρίνας και του λιμανιού αλλά και μεγάλων αναπτύξεων σε χερσαία έκταση 220.000 τετραγωνικών μέτρων γύρω από το λιμάνι και τη μαρίνα, γι’ αυτό δόθηκε παράταση στην αξιολόγηση της προσφοράς η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου.

Το κόστος της μεγαλεπήβολης αυτής επένδυσης, που καθυστερεί εδώ και χρόνια, αναμένεται να ανέλθει στα €1,2 δισ.

 

Κομβικό σημείο η μετακίνηση των δεξαμενών

Παρακολουθούμε επίσης και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τη διαδικασία αποξήλωσης και μετακίνησης των δεξαμενών καυσίμων από την περιοχή του παραλιακού μετώπου Λάρνακας – Ορόκλινης ανέφερε ο δήμαρχος της Λάρνακας.

«Για εμάς είναι κομβικής σημασίας η μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών μέχρι το Δεκέμβριο του 2019 όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση και των δεξαμενών υγραερίου το Δεκέμβριο του 2020.

Σημειώνεται ότι ο κ. Βύρας δήλωσε στη StockWatch ότι στο χώρο που είναι σήμερα οι πετρελαιοδεξαμενές, σε μικρή απόσταση από τον κυκλικό κόμβο του λιμανιού, θα επιτραπεί η ανέγερση των πολυώροφων κτηρίων της πόλης.

 

Πέντε έργα €20 εκ. του δήμου

Τα πέντε έργα τα οποία αναμένεται να κοστίσουν €20 εκ. τα οποία εξασφάλισε ο δήμος από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, είναι η νέα δημοτική αγορά, τα κατασκευαστικά έργα της οποίας βρίσκονται υπό εξέλιξη από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το έργο το οποίο θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες, αναμένεται ότι θα κοστίσει €7,5 εκ.

Άλλο ένα έργο υποδομής το οποίο θα πάρει σάρκα και οστά εντός του 2019 είναι και το κοινοτικό κέντρο που ανέλαβε η κοινοπραξία L&P and DLA JOIN. Αφορά την αναπαλαίωση του κοινοτικού κέντρου, με τη δημιουργία ανοικτού και κλειστού χώρου ενεργητικής απασχόλησης, υγιούς ψυχαγωγίας και εκγύμνασης.

Το  κόστος του έργου, το οποίο θα ξεκινήσει εντός του Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί σε 15 μήνες, υπολογίζεται στα €4,2 εκ.

Δια μέσου των ευρωπαϊκών κονδυλίων προωθείται και η ανακαίνιση της Λέσχης Λάρνακας.

Το έργο αφορά την αποκατάσταση και συντήρηση του μνημείου. Η δαπάνη του έργου αναμένεται να ανέλθει στο €1,5 εκ. και θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες.

Τα κατασκευαστικά έργα του δημοτικού κήπου της πόλης βρίσκονται στην τελική ευθεία ανέφερε ο κ. Βύρας, σημειώνοντας ότι θα ολοκληρωθούν τους πρώτους μήνες του νέου έτους. Το κόστος του έργου έχει κοστολογηθεί στο €1 εκ. Παράλληλα ξεκινούν και τα έργα της ανάπλασης του τεμένους Ζουχούρι. Ένα έργο το οποίο θεωρείται από τα μεγαλύτερα εκσυγχρονιστικά έργα που προγραμματίζονται στην «καρδιά» της πόλης.

Σύμφωνα με τον κ. Βύρα εντός του 2019 σχεδιάζεται και η προώθηση της πεζοδρομοποίησης αρκετών δρόμων εντός του κεντρικού άξονα της πόλης ώστε να καταστεί το κέντρο πιο φιλικό προς τους επισκέπτες.

 

Ώριμα έργα €30 εκ.

Όπως ανέφερε ο κ. Βύρας, ο δήμος Λάρνακας εντός του νέου έτους θα προχωρήσει και στο σχεδιασμό των νέων ώριμων έργων, τα οποία θα συγχρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ με κόστος €30 εκ.

Παράλληλα είπε εντός του νέου έτους θα προωθηθεί και το έργο της ανάπλασης του εμπορικού κέντρου Ζήνωνος Κιτιέως και Ερμού ενώ στα σκαριά βρίσκεται και η ανάπλαση της συνοικίας του Αγ. Ιωάννη – μία από τις παλαιότερες συνοικίες της πόλης με την αρχαία εκκλησία του Αγίου Ιωάννη με πλούσια οθωμανική αρχιτεκτονική.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »