Breaking News

Οι εγκλωβισμένοι τίτλοι, μένουν εγκλωβισμένοι


Απόφαση Δικαστηρίου δικαιώνει τις τράπεζες για απαλλαγή υποθήκης

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού δικαίωσε τη θέση των τραπεζών σε σχέση με τη νομοθεσία του 2015 για τους εγκλωβισμένους τίτλους ιδιοκτησίας.

Την περασμένη Τρίτη 16 Μαΐου εκδόθηκε η πρώτη σχετική απόφαση από η οποία δικαίωσε την άποψη των τραπεζών και ουσιαστικά έκρινε πως το δικαίωμα πως δόθηκε στον διευθυντή του κτηματολογίου για να απαλλάσει από την υποθήκη έστω κι αν το χρέος προς την τράπεζα δεν έχει αποπληρωθεί επειδή ο αγοραστής κατέβαλε το τίμημα στον επιχειρηματία ανάπτυξης γης, είναι παράνομο.

Μετά από αυτήν την απόφαση, ουσιαστικά το Κτηματολόγιο θα πρέπει να σταματήσει να αποδεσμεύει τις υποθήκες για εγκλωβισμένους τίτλους όπως προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε το 2015 και να λειτουργήσει η παλιά τάξη πραγμάτων, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει τελεσίδικη απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο αφού θεωρείται βέβαιο πως θα γίνει σχετική προσφυγή από πλευράς της Δημοκρατίας.

Πάντως, αναδρομική ισχύ για την απόφαση δεν μπορεί να υπάρξει, άρα όσες περιπτώσεις έκδοσης τίτλου ολοκληρώθηκαν δεν επηρεάζονται,

Οι τράπεζες είχαν εκφράσει από την αρχή τη διαφωνία τους με τη σχετική νομοθεσία ενώ υποστήριξαν επίσης πως από τη σχετική ρύθμιση κερδισμένοι βγήκαν και οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης αφού ξαφνικά βρέθηκαν χωρίς υποθήκες άρα με πολύ λιγότερη πίεση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών, τα δάνεια που επηρεάστηκαν από τη σχετική ρύθμιση, ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »