Breaking News

Με την καταβολή εισφορών για το ΓΕΣΥ ανοίγονται φορολογικοί φάκελοι για όλους


Η καταβολή εισφορών για το ΓΕΣΥ από τον περασμένο Μάρτιο, από όλους τους πολίτες και τα φυσικά πρόσωπα στη Δημοκρατία, ανοίγει και τον δρόμο για να ανοίξουν φορολογικό φάκελο όλοι οι φορολογούμενοι. Και αυτό ανεξαρτήτως εάν τα ετήσια εισοδήματα των πολιτών είναι κάτω των €19.500 και εκπίπτουν του φόρου.

 

 

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του Τμήματος Φορολογίας για το ΓεΣΥ, «πρόσωπο του οποίου το ετήσιο μεικτό ολικό εισόδημα είναι λιγότερο από €19.500 αλλά τα εισοδήματα του υπόκεινται σε συνεισφορά για σκοπούς ΓεΣΥ (π.χ. μισθωτός με ετήσιο μεικτό ολικό εισόδημα €10 χιλ.), οφείλει να ανοίξει φορολογικό φάκελο, συμπληρώνοντας και υποβάλλοντας στο Τμήμα το έντυπο Τ.Φ.2001, για να μπορεί να καταβάλλει τη συνεισφορά που του αναλογεί».

Την υποχρέωση για το άνοιγμα φορολογικών φακέλων από όλους τους φορολογούμενους, είχε προαναγγέλλει τον περασμένο Οκτώβριο ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, κατά την έναρξη της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019. Όπως είχε δηλώσει ο Υπουργός, από το 2019 θα είναι υποχρεωτική η υποβολή φορολογικής δήλωσης από όλους ακόμα και για τους φορολογούμενους που βρίσκονται κάτω από το αφορολόγητο όριο ετήσιου μικτού εισοδήματος των €19.500.
Η Κυβέρνηση θεωρεί πως με αυτό τον τρόπο θα κλείσουν τα όποια παράθυρα φοροδιαφυγής. Από το μέτρο, όπως μας λέχθηκε, δεν θα εξαιρείται κανείς ακόμη και συνταξιούχοι.

Σημειώνεται πως το Τμήμα Φορολογίας είναι ένας από τους τρεις εντεταλμένους φορείς είσπραξης των συνεισφορών για σκοπούς ΓεΣΥ. Έχει την ευθύνη για την είσπραξη των συνεισφορών που αφορούν αποδοχές και οφέλη μισθωτών από εργοδότηση, αποδοχές αυτοτελώς εργαζόμενων πέραν του ποσού των ασφαλιστέων αποδοχών στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς για τις συντάξεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Επίσης, έχει την αρμοδιότητα για την είσπραξη εισοδημάτων που προέρχονται από ενοίκια, τόκους, μερίσματα και από άλλα εισοδήματα. Οι υπόλοιποι δύο φορείς που έχουν ρόλο εισπράκτορα για σκοπούς ΓεΣΥ είναι οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το Γενικό Λογιστήριο.

Υπενθυμίζεται πως το μέγιστο ετήσιο ποσό εισοδημάτων για τα οποία καταβάλλεται συνεισφορά για σκοπούς ΓεΣΥ για κάθε πρόσωπο ανέρχεται σε €180 χιλ.

Στο μεταξύ, το Τμήμα Φορολογίας ξεκαθαρίζει κατά πόσο η συνεισφορά για το ΓεΣΥ φοροαπαλλάσσεται. Όπως επισημαίνει «το υποχρεωτικό ποσό το οποίο συνεισφέρει πρόσωπο για σκοπούς ΓεΣΥ αφαιρείται από τα εισοδήματα για σκοπούς Φόρου Εισοδήματος σύμφωνα με το Άρθρο14 (6) του περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου». Προσθέτει πως «το μέγιστο ετήσιο ποσό που αφαιρείται από τα εισοδήματα ως φοροαπαλλαγή διαφέρει αναλόγως με τον συντελεστή συνεισφοράς ΓεΣΥ επί των εισοδημάτων του κάθε ατόμου». Σημειώνεται πως τυχόν συνεισφορά που έγινε και η οποία ξεπερνά το μέγιστο ετήσιο ποσό δεν φοροαπαλλάσσεται.

Εξάλλου, η συνεισφορά σε Σχέδιο Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης σύμφωνα με τον νόμο περί Φορολογίας του Εισοδήματος, δεν επηρεάζεται από εισαγωγή του ΓεΣΥ και συνεχίζει να δικαιούται φοροαπαλλαγής. Υπενθυμίζεται πως κατά τον υπολογισμό του φόρου, το σύνολο των εισφορών στα διάφορά ταμεία, όπως είναι ταμεία υγείας, σχέδια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ΓεΣΥ, ασφάλιστρα ζωής, κοινωνικές ασφαλίσεις καθώς και άλλα ταμεία, θα πρέπει να περιορίζονται στο 1/6 του καθαρού εισοδήματος.

 



Κύριες Ειδήσεις





Translate »