“Μεγάλη η πρόοδος της βιομηχανίας και μεγαλύτερες οι προοπτικές της”


Η πρόοδος της κυπριακής βιομηχανίας είναι μεγάλη και οι προοπτικές της είναι ακόμα μεγαλύτερες, δήλωσε τη Δευτέρα η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, ύστερα από επίσκεψη στη Λάρνακα.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται ότι θέματα που άπτονται της ομαλής λειτουργίας των βιομηχανικών περιοχών Λάρνακας συζήτησαν σήμερα η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, οι Δήμαρχοι Λάρνακας και Αραδίππου, στην παρουσία στελεχών του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ. Η Υπουργός, προστίθεται, συνοδευόμενη από τον Γενικό Διευθυντή του ΥΕΕΒ Μάριο Παναγίδη, τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Χρίστο Φωτιάδη και υπηρεσιακούς παράγοντες, επισκέφτηκε επίσης βιομηχανίες που εδρεύουν στις βιομηχανικές περιοχές Λάρνακας και Αραδίππου.

Κατά τη συνάντηση με τον Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα, «έγινε καταρχήν αξιολόγηση αναφορικά με το έργο της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών, το οποίο έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος του, ανοίγοντας πλέον νέες προοπτικές ανάπτυξης για την πόλη».

Όπως αναφέρεται, ο κ. Βύρας συνεχάρη την Υπουργό και την ομάδα της «για τη σημαντική εργασία που επιτελέστηκε τα τελευταία δύο χρόνια σε σχέση με το χρονίζων θέμα της μετακίνησης των αποθεμάτων υγρών καυσίμων, ασφάλτου και υγραερίου και τόνισε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να επισπευσθούν και οι τελευταίες εργασίες που απομένουν για να προχωρήσει η περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής».

Προστίθεται ότι η κα Πηλείδου σημείωσε ότι το Υπουργείο είναι ανακουφισμένο που κλείνει το κεφάλαιο της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και τόνισε ότι ήδη προωθούνται, και μάλιστα με εντατικό ρυθμό και αποφασιστικότητα, λύσεις για τις ελάχιστες εκκρεμότητες που απομένουν.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας Σταύρος Σταύρου, ο οποίος εξέφρασε -σύμφωνα με την ανακοίνωση – την ικανοποίησή του για τη στενή συνεργασία των αρμοδίων αρχών με τις επιχειρήσεις, «σημαντική για την επίλυση προβλημάτων και την προώθηση έργων και πολιτικών που ισχυροποιούν το επιχειρηματικό περιβάλλον προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας της πόλης».

Εξάλλου ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης εξέφρασε ευχαριστίες στην Υπουργό για την αγαστή συνεργασία πού είχαν τα τελευταία χρόνια, μέσα από την οποία επιλύθηκαν πολλά προβλήματα στη βιομηχανική περιοχή που βρίσκεται στα όρια του Δήμου, όπως είπε. Η Υπουργός ανέφερε πως η μεγάλη σημασία και ώθηση που δόθηκε στον τομέα της βιομηχανίας τα τελευταία χρόνια, με τη χαρτογράφηση των προκλήσεων και την εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπισή τους, αλλά και την άμεση συνεργασία με τις βιομηχανίες, έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα.

Όπως είπε η κα. Πηλείδου, «δεν είναι τυχαίο που η συνεισφορά του τομέα της βιομηχανίας στο ΑΕΠ αυξήθηκε σχεδόν κατά 1% φτάνοντας το 8,7% το 2021 σε σχέση με 7,9% το 2019».

Η Υπουργός σημείωσε ότι «με τη συνέχιση της καλής δουλειάς που επιτελεί η κυβέρνηση και το Υπουργείο μας, μπορούμε να φτάσουμε σε ακόμη πιο ψηλά επίπεδα», προσθέτοντας πως «η προσπάθεια έχει ως επίκεντρο τη δημιουργία νέων υποδομών, τη στελέχωση του τομέα με νέο αίμα, την πράσινη και κυκλική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων καινοτόμων και ανταγωνιστικών προϊόντων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Υπουργός επισκέφθηκε στη συνέχεια τις βιομηχανίες C&S Mycorex Mashroom Trading, Maxifoods και Logistico Park όπου συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών τόνισαν, όπως αναφέρεται, την άμεση ανάγκη εφαρμογής του Virtual Net Billing ώστε να μπορούν να τοποθετούν μεγάλα συστήματα φωτοβολταϊκών για αυτοκατανάλωση, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής και λειτουργίας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Η κ. Πηλείδου «ενημέρωσε ότι το ΥΕΕΒ βρίσκεται στη διαδικασία εκσυγχρονισμού του Σχεδίου Στήριξης Παραγωγών ΑΠΕ και μία από τις σημαντικότερες εισηγήσεις του Υπουργείου είναι και η εφαρμογή του Virtual Net Billing για εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές». Το ΥΕΕΒ αναμένει τις θέσεις της ΡΑΕΚ επί των εισηγήσεών του, είπε.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των επισκέψεων έγινε ενημέρωση και για τα Σχέδια Χορηγιών του Υπουργείου Ενέργειας και οι βιομηχανίες κλήθηκαν να συμμετάσχουν στο Σχέδιο Χορηγιών για ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων με προϋπολογισμό ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα είναι σε ισχύ μέχρι το τέλος Μαρτίου 2023. Ακόμα, ενημερώθηκαν ότι προσεχώς θα προκηρυχθούν τα Σχέδια Ψηφιακής Αναβάθμισης με προϋπολογισμό 10 εκατομμυρίων ευρώ, το Σχέδιο προώθησης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων ύψους 2,9 εκατομμυρίων ευρώ και το Σχέδιο για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας 13,3 εκατομμυρίων ευρώ.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »