Μάστερ πλαν για ανάπτυξη στην περιοχή Λάρνακας – Δεκέλειας


Πηγή: philenews.com

Μια ανοικτή πληγή της Λάρνακας κλείνει, διανοίγοντας ταυτόχρονα, τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης, σ’ ένα παραλιακό μέτωπο μεγάλης έκτασης στο δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας, το οποίο θα ενωθεί, μέσω πεζόδρομου, με τις Φοινικούδες. Η παράλληλη ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, θα μεταμορφώσει ολόκληρη την περιοχή, που φιλοδοξεί να αλλάξει άρδην την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, αλλά και του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος της πόλης.

Η μετακίνηση των τελευταίων πετρελαιοδεξαμενών της ExxonMobil, βρίσκεται στο τελικό στάδιο, ενώ μέχρι το καλοκαίρι θα ξηλωθούν και οι εγκαταστάσεις υγραερίου. Ήδη, όπως πληροφορείται ο «Φ», υπάρχει αίτηση από Ισραηλίτες επενδυτές, για την πρώτη μεγάλη τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή, στον χώρο δίπλα από το πανεπιστήμιο του AMERICAN UNIVERSITY. Μaster plan για μεγάλες αναπτύξεις, ετοιμάζει και ο Όμιλος Petrolina, στον οποίο ανήκει η μεγαλύτερη έκταση στην περιοχή περίπου 400.000 τετραγωνικά μέτρα.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος του Ομίλου Petrolina, Ντίνος Λευκαρίτης, εξήγησε πως λόγω της πανδημίας αλλά και των έντονων καιρικών φαινομένων, θα υπάρξει μικρή καθυστέρηση στη μετακίνηση των τελευταίων πετρελαιοδεξαμενών και των εγκαταστάσεων υγραερίου, καθώς αυτό δεν θα γίνει κατορθωτό μέχρι τις 31 Μαρτίου.

«Ως πετρελαιοειδή, έχουμε αποχωρήσει από τη Λάρνακα από την 1η Ιανουαρίου του 2020. Μεταφερθήκαμε στο Βασιλικό σε εγκαταστάσεις πολύ μοντέρνες, με πολλές ασφαλιστικές δικλείδες και πολλές πρόνοιες για την προστασία του περιβάλλοντος. Τέλος του 2021, η Petrolina Bayfront αγόρασε την περιοχή που ήταν οι εγκαταστάσεις της ExxonMobil. Οι κατεδαφίσεις ξεκίνησαν τον Ιανουάριο και υπολογίζουμε ότι θα ολοκληρωθούν σε δύο με τρεις μήνες», ανέφερε ο κ. Λευκαρίτης.

Σ’ ότι αφορά στις εγκαταστάσεις υγραερίου καθυστέρησαν, όπως είπε κάποια εξαρτήματα από το εξωτερικό. «Θα ξεκινήσουμε τα τεστ που χρειάζονται, τα οποία θα πάρουν ένα τρίμηνο. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το καλοκαίρι, θα έχει μεταφερθεί και το υγραέριο στο Βασιλικό. Θεωρώ ότι είναι μια λογική καθυστέρηση, επειδή κανένας δεν περίμενε να έχουμε τέτοιο χειμώνα φέτος, ενώ είχαμε καθυστερήσεις και λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού. Θεωρώ ότι μέχρι τέλος του 2022, θα βλέπουμε μόνο χωράφια και καμία εγκατάσταση στη Λάρνακα».

Στην περιοχή των εγκαταστάσεων των πετρελαιοδεξαμενών της Petrolina, έχει καθαριστεί ήδη το υπέδαφος, ενώ έχει μισθωθεί εταιρεία από το εξωτερικό για να διενεργήσει μετρήσεις στην περιοχή αυτών της ExxonMobil, προκειμένου να αρχίσει ο καθαρισμός του υπεδάφους.

 

 

Θα αναζητηθούν επενδυτές

Όπως εκτιμάται, μέχρι το τέλος αυτού του έτους, θα ολοκληρωθεί και το master plan του Ομίλου Petrolina, που λόγω της μεγάλης έκτασης που κατέχει, θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της νέας εικόνας περιοχής. Ακολούθως θα αναζητηθούν επενδυτές, προκειμένου τα έργα να κινηθούν πιο γρήγορα. Σημειώνεται ότι οι πολεοδομικές ζώνες στην περιοχή έχουν αλλάξει, θεωρείται πλέον τουριστική και θα έχει ψηλούς συντελεστές δόμησης, λόγω των κινήτρων που δόθηκαν για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων των εταιρειών. «Η περιοχή επιτρέπει να κάνεις ξενοδοχεία, πύργους, οικιστικές μονάδες, σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ. Είναι όλα ανοικτά σε αυτό το στάδιο. Στην εταιρεία έχουμε δημιουργήσει ένα εσωτερικό τμήμα, που ασχολείται αποκλειστικά με αυτό το θέμα. Το όραμά μας είναι να κάνουμε εκείνο που θα είναι καλό για την πόλη και μια περιοχή, η οποία να είναι φιλική προς το περιβάλλον. Λόγω του ότι είμαστε από τη Λάρνακα, θέλουμε να κάνουμε κάτι σωστό και να μην κάνουμε λάθη με τις αναπτύξεις, που ίσως έκαναν άλλες πόλεις. Είμαστε σε επαφή με το Δήμο Λάρνακας, που έχουμε πολύ καλή συνεργασία και θα δούμε τις εισηγήσεις και τις ιδέες», σημείωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος του Ομίλου Petrolina. Στην περιοχή του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας, προγραμματίζονται πάντως και αρκετά δημόσια έργα όπως πάρκα, ποδηλατόδρομοι, καθώς και επέκταση του πεζόδρομου μέχρι το παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων. Ο στόχος του Δήμου Λάρνακας, είναι να μεταφερθούν εκεί και οι πανεπιστημιακές σχολές της πόλης.

 

 

«Ήρθε ο καιρός της Λάρνακας για ανάπτυξη»

Η εκτίμηση είναι ότι θα υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη στην περιοχή σε βάθος πενταετίας, σε μια περίοδο όπου θα προχωρήσουν και οι εργασίες του επενδυτή στο λιμάνι και τη μαρίνα της Λάρνακας.

«Οι προοπτικές είναι πολύ καλές για τη Λάρνακα. Πρόσφατα είχαμε μια συνάντηση ως Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ), με την κοινοπραξία που θα αναλάβει το έργο του λιμανιού και της Μαρίνας και μας ενημέρωσαν για τα σχέδιά τους, που ξεκινούν την 1η Απριλίου. Είναι ένα πολύ αξιόλογο έργο και θα ξεκινήσουν άμεσα την πρώτη φάση, με την ανάπτυξη της μαρίνας. Οπότε θεωρώ ότι και εκεί θα γίνει μια σημαντική ανάπτυξη την επόμενη πενταετία. Φαίνεται ότι ήρθε ο καιρός της Λάρνακας για ανάπτυξη», υπέδειξε ο κ. Λευκαρίτης, ο οποίος είναι και πρόεδρος της ΕΤΑΠ.

Πηγή: Philenews



Κύριες Ειδήσεις





Translate »