Breaking News

Κινεζικό ενδιαφέρον για τη Hermes Airports


Σε προχωρημένες επαφές για διάθεση του ποσοστού που ελέγχει στην Hermes Airports βρίσκεται ο γαλλικός κολοσσός Bouygues Batiment International, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider. 
Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com
Ενδιαφέρον για απόκτηση του ποσοστού της γαλλικής κατασκευαστικής εταιρείας, φαίνεται πως έχουν επιδείξει Κινέζοι επενδυτές οι οποίοι έχουν υποβάλει και σχετική πρόταση με στόχο να αποκτήσουν το 21.99% της Hermes Airports.
H Bouygues Batiment International, που ανήκει στην Bouygues Construction είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στην εταιρεία που διαχειρίζεται τα κυπριακά αεροδρόμια και αναμένεται με ενδιαφέρον να διαφανεί κατά πόσο η συμφωνία τελικά θα τελεσφορήσει και θα ολοκληρωθεί. Πάντως, ο γαλλικός Όμιλος συνηθίζει να επενδύει σε κατασκευαστικά έργα που αναπτύσσει και στη συνέχεια να προχωρά με διάθεσή τους. Η Hermes Airports δεν ήταν διαθέσιμη για σχόλιο ενώ ούτε η Bouygues ανταποκρίθηκε σε σχετικό ερώτημα που θέσαμε.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η γαλλική εταιρεία επιδιώκει να διαθέσει το ποσοστό της στην Hermes Airports όπως πληροφορούμαστε. Ενδεχομένως η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία να είναι ιδιαίτερα θετική αφού την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου διακινήθηκαν μέσω των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου 9,9 εκ. επιβάτες σε σχέση με 9,3 εκ. το 2017 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Η συμφωνία με την κυβέρνηση προβλέπει πως η Hermes Airports θα έχει τη διαχείριση των δύο αερολιμένων μέχρι το 2031. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η κατασκευή των δύο αεροδρομίων κόστισε 574.5 εκατ. ευρώ ενώ υπάρχει και σχετική πρόνοια για δεύτερη κατασκευαστική φάση για επέκταση τους με εκτιμώμενο κόστος 143 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα έσοδα από τη συμφωνία με τη Hermes Airports ανήλθαν σε 49,7 εκατ. ευρώ το 2017.
Οι υπόλοιποι μέτοχοι της Hermes είναι: η γαλλική Egis Projects (20%), η Cyprus Trading Corporation (11.34%), η Hellenic Mining (11.33%), η Vantage Airport Group (11%), η Aer Rianta International (11%), η Iacovou Brothers (5.6%) και η Charilaos Apostolides 5.6%).
Η Bouygues εκπροσωπείται από δύο στελέχη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Hermes, των Pierre Skorochod, Οικονομικό Διευθυντή της Bouygues Bâtiment International και τον Eric Fleurisson, Διευθυντή Ανάπτυξης Αεροδρομίων, της Bouygues Bâtiment International.
Σε περίπτωση που η Bouygues τελικά διαθέσει το μερίδιο της στην Hermes, θα σημάνει ταυτόχρονα και τον τερματισμό της παρουσίας της στην κυπριακή αγορά για την οποία προ κρίσης είχε μεγαλεπήβολα σχέδια. Η Bouygues είχε επιδείξει ενδιαφέρον παλαιότερα για τη δημιουργία της μαρίνας Λάρνακας αλλά και για το έργο Alakati που σχεδιαζόταν να αναπτυχθεί στη Λακατάμια.


Κύριες Ειδήσεις





Translate »