Breaking News

Θηλασμός και στη δουλειά – Ειδικά δωμάτια σε χώρους εργασίας


Τη διαμόρφωση ειδικών χώρων θηλασμού σε όλους τους χώρους εργασίας όπου εργάζονται μητέρες προβλέπουν κανονισμοί του Υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο προώθησης του μητρικού θηλασμού.

 

Οι κανονισμοί έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το τέλη Οκτωβρίου και το Υπουργείο Υγείας έχει καλέσει όλους τους ενδιαφερομένους να υποβάλουν τυχόν σχόλια και εισηγήσεις μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Το προσχέδιο των «οι περί της Θέσπισης Προδιαγραφών Δημιουργίας Ειδικά Διαμορφωμένων Χώρων Μητρικού Θηλασμού ή/και Άντλησης Γάλακτος σε Χώρους όπου Εργάζονται Μητέρες Κανονισμοί του 2019» ετοιμάστηκε σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή για την Προστασία, την Προαγωγή και την Υποστήριξη του Μητρικού Θηλασμού και στοχεύουν στο να καθορίσουν τις προδιαγραφές δημιουργίας ειδικά διαμορφωμένων χώρων μητρικού θηλασμού ή/και άντλησης γάλακτος σε χώρους όπου εργάζονται μητέρες.

Όπως προκύπτει από το προσχέδιο των κανονισμών στο σύνολό τους οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, ο δημόσιος και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας θα πρέπει να διαμορφώσουν ειδικούς χώρους προκειμένου όσες μητέρες επιθυμούν είτε να θηλάσουν είτε να αντλήσουν γάλα στη διάρκεια της ώρας που εργάζονται να μπορούν να το πράξουν με διασφάλιση της ιδιωτικότητάς τους και έχοντας στη διάθεσή τους διευκολύνσεις. Βάσει των προδιαγραφών που προβλέπονται στους κανονισμούς που προωθούνται οι χώροι αυτοί μπορεί να βρίσκονται σε κουζίνα ή σε ειδικό διαμορφωμένο γραφείο αλλά δεν θα επιτρέπεται οι χώροι αυτοί να είναι τα αποχωρητήρια ή άλλοι χώροι που χρησιμοποιούνται από το κοινό.

 

Ένα πρώτο βήμα

Ο θηλασμός στην εργασία ήταν ένα διαχρονικό αίτημα του Παγκύπριυο Συνδέσμου Μητρικού Θηλασμού «Δώρο Ζωής» που φαίνεται να υλοποιείται. Σε δηλώσεις της στον «Π» η Ειρήνη Παφίτη μέλος του συνδέσμου και εκπρόσωπός του στην Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού εξέφρασε ικανοποίηση σημειώνοντας πως οι κανονισμοί αποτελούν ένα πρώτο βήμα προκειμένου οι νέες μητέρες να μην σταματούν τον θηλασμό με την επιστροφή τους στη δουλειά, δηλαδή μετά τους πρώτους τέσσερις μήνες.

«Συμφωνούμε ότι αυτά είναι τα ελάχιστα κριτήρια», είπε αναφέροντας τις προδιαγραφές που τίθενται με τους κανονισμούς επιβεβαιώνοντας πως υπήρξε διαβούλευση για το θέμα στον Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού.

 

Αποκλείονται οι χώροι αποχωρητηρίων

Οι κανονισμοί προβλέπουν συγκεκριμένα τις προδιαγραφές που θα πρέπει να έχουν οι χώροι θηλασμού ή και άντλησης γάλακτος σε χώρους εργασίας όπου εργάζονται μητέρες και βάσει αυτών αποκλείονται ως τέτοιοι χώροι, τα αποχωρητήρια καθώς και χώροι που χρησιμοποιούνται από το ευρύ κοινό.

Συγκεκριμένα οι κανονισμοί αναφέρουν σε σχέση με τη διαμόρφωση ειδικών χώρων θηλασμού σε χώρους εργασίας πως αυτοί θα πρέπει τηρούν τις πιο κάτω προδιαγραφές:

  • Καθαρό, ήσυχο δωμάτιο, κατά προτίμηση να μπορεί να κλειδώνει για να διασφαλίζεται η ιδιωτικότητα της μητέρας.
  • Μπορεί να είναι οποιοσδήποτε χώρος όπως π.χ. η κουζίνα ή ένα γραφείο και οπωσδήποτε όχι ο χώρος αποχωρητηρίου ή άλλος χώρος που χρησιμοποιείται από το κοινό.
  • Να υπάρχει διαθέσιμη πρίζα ηλεκτρικού ρεύματος, καθαρό τραπέζι ή άλλη καθαρή επιφάνεια για τοποθέτηση των αναγκαίων εργαλείων/ εξαρτημάτων/ αναλωσίμων που χρησιμοποιούνται από τη θηλάζουσα και μια πολυθρόνα ή αναπαυτική καρέκλα.
  • Να υπάρχει εύκολη πρόσβαση της μητέρας σε ψυγείο για ασφαλή αποθήκευση του μητρικού γάλακτος.
  • Το ψυγείο μπορεί να βρίσκεται σε άλλο χώρο και όχι απαραίτητα εντός του δωματίου που χρησιμοποιείται από τη θηλάζουσα για την άντληση γάλακτος. Μπορεί να είναι ένα κοινό ψυγείο προσωπικού που χρησιμοποιείται για συντήρηση των τροφίμων τους.
  • Να υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε νεροχύτη και μέσα καθαριότητας για πλύσιμο των χεριών και των εργαλείων/ εξαρτημάτων άντλησης του μητρικού γάλακτος.
  • Μπορεί να βρίσκεται σε οποιοδήποτε άλλο καθαρό χώρο όπως η κουζίνα ή η τραπεζαρία προσωπικού αλλά οπωσδήποτε όχι στο αποχωρητήριο.

 

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας με έτος αναφοράς το 2017, τα ποσοστά αποκλειστικού θηλασμού τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα παραμένουν ακόμα σε αρκετά χαμηλά ποσοστά και συγκεκριμένα στο 39,1% μεταξύ των νέων μητέρων.

Σημειώνει ότι στη βάση των συστάσεων του ΠΟΥ, η Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού του Υπουργείου Υγείας, συστήνει τον αποκλειστικό θηλασμό μέσα στην πρώτη ώρα από τη γέννηση έως και τον 6ο μήνα. Μετά την ηλικία αυτή θα πρέπει να γίνεται εισαγωγή συμπληρωματικών τροφών και παράλληλα να συνεχίζεται ο θηλασμός έως και τα δύο έτη ή και παραπάνω για όσο επιθυμεί η μητέρα και το παιδί.

 

Πηγή: Πολίτης

 



Κύριες Ειδήσεις





Translate »