Breaking News

Θέλουν ΦΠΑ 5% για όλους – Νέες ιδέες στο τραπέζι


Πηγή: philenews.com

Πάλι άλλαξαν άποψη επαγγελματικοί φορείς για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ κατά την αγορά ή ανέγερση κύριας κατοικίας, την ώρα που η διαδικασία επί παραβάσει κατά της Δημοκρατίας τρέχει, λόγω της πολυετούς κατάχρησης της ευρωπαϊκής Οδηγίας για φοροελάφρυνση για κοινωνικούς σκοπούς. Εκεί που ήθελαν, πριν από μερικούς μήνες, διαχωρισμό στη φορολόγηση κατοικιών και διαμερισμάτων, με αποτέλεσμα το Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει στην αναθεώρηση του αρχικού νομοσχεδίου (αρχικά προέβλεπε την επιβολή 5% ΦΠΑ στα 140 τ.μ. ακινήτου με εμβαδό μέχρι 200 τ.μ.) χθες απαίτησαν την εφαρμογή ενιαίας πολιτικής για τις κατοικίες και τα διαμερίσματα, χωρίς περιορισμούς στο συνολικό εμβαδόν και την αξία των υποστατικών!

Μια από τις μετριοπαθείς εισηγήσεις είναι η επιβολή 5% ΦΠΑ στα 170 τ.μ. όλων των ακινήτων, με εμβαδό έως 220 τ.μ. Κάτι άλλωστε που προβλέπει το αναθεωρημένο νομοσχέδιο σε σχέση με τις κατοικίες, με τη συνολική αξία να μην υπερβαίνει τις €350 χιλ. Επίσης, μειωμένο ΦΠΑ 5% θα επιβάλλεται, βάσει του νομοσχεδίου, και για τα πρώτα 90 τ.μ. διαμερισμάτων, με συνολικό εμβαδόν μέχρι 110 τ.μ. και με συνολική αξία μέχρι €200 χιλ.

Όμως, κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών, τέθηκαν εισηγήσεις για αύξηση της αξίας των ακινήτων που θα υπόκεινται σε μειωμένο ΦΠΑ στις €400 με €500 χιλ., κάτι που είναι αμφίβολο αν θα το δεχθεί η Κομισιόν. Μάλιστα, εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ εξέφρασαν τη διαφωνία τους για τον διαχωρισμό μεταξύ κατοικιών και διαμερισμάτων και για τον καθορισμό ανώτατου ορίου στο εμβαδόν ή στην αξία του ακινήτου. Δηλαδή, μειωμένος ΦΠΑ για όλους τους αγοραστές, για τα πρώτα 170 τετραγωνικά ή όσα καθοριστούν τελικά, κάτι που επίσης δύσκολα θα δεχθεί η ΕΕ. Στην ίδια γραμμή, οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης προτείνουν την καθιέρωση ενός απλοποιημένου μηχανισμού υπολογισμού του ΦΠΑ, χωρίς να γίνεται διαχωρισμός των ακινήτων και να μην υπάρχουν όρια στα τ.μ. ή στην αξία. Συζητούν, ωστόσο, ο μειωμένος ΦΠΑ να ισχύει για ακίνητα με αξίες μέχρι €500 χιλ. και καθορισμός αναλογικά μειωμένου ΦΠΑ για ακριβότερα ακίνητα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλήθειες και ψέματα για ΦΠΑ

 

Από πλευράς ΕΤΕΚ τονίστηκε η ανάγκη για επιβολή 5% ΦΠΑ στα πρώτα 170 τ.μ ακινήτου, με συνολικό εμβαδό έως 220 τ.μ. και με αξία έως €450 χιλ. Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ακινήτων υποστήριξε ότι είναι αυθαίρετος ο διαχωρισμός κατοικιών και διαμερισμάτων, ενώ ο Σύνδεσμος Εκτιμητών Ακινήτων Κύπρου ανέφερε ότι η διαδικασία θα πρέπει να είναι πιο απλή.

 

Ξεκάθαρες πρόνοιες ζητά ο Έφορος

Τα αιτήματα των επαγγελματικών συνδέσμων δεν φαίνεται να ασπάζεται το Υπουργείο Οικονομικών. Η ανώτερη λειτουργός ΦΠΑ Νάγια Συμεωνίδου, ανέφερε πως όποιες αλλαγές κάνει η Βουλή στο νομοσχέδιο θα πρέπει να μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ΕΕ, για να αποφευχθούν οι κυρώσεις. Υπέδειξε πως ενημερώθηκε η Κομισιόν για το αναθεωρημένο νομοσχέδιο αλλά και τις συζητήσεις, χωρίς ωστόσο να τοποθετηθεί. Για το θέμα του ορίου των αξίων των ακινήτων, ο Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μακρίδης, ανέφερε πως υπάρχει διέξοδος, καθώς στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται πρόνοια με την οποία η αξία μπορεί να αναθεωρείται από τον εκάστοτε Έφορο. Είπε, επίσης, πως θα πρέπει να είναι ξεκάθαρες οι πρόνοιες σε σχέση με τους δικαιούχους, ώστε να μην αναγκάζεται ο ίδιος να προβαίνει σε ερμηνείες. Τέλος, εκπρόσωπος της Ελεγκτικής ανάφερε πως είναι επιβεβλημένο στο νομοσχέδιο να καθορίζεται η αξία του ακινήτου.

 

ΑΠΟΨΗ

Αποφασίστε τι θέλετε!

Πρέπει οι επαγγελματικοί φορείς να αποφασίσουν τι ακριβώς θέλουν (ανεξαρτήτως αν θα γίνει αποδεκτό) και μετά να απαιτούν νέες αλλαγές στο νομοσχέδιο, το οποίο συζητείται για μήνες στη Βουλή. Δεν έχει λογική τη μια να ζητούν διαχωρισμό κατοικιών – διαμερισμάτων και μετά να απαιτούν την εφαρμογή ενιαίας πολιτικής. Οι συνεχείς αναθεωρήσεις στο νομοσχέδιο δεν στέλνουν τα καλύτερα μηνύματα στις Βρυξέλλες. Με τις νέες χθεσινές εισηγήσεις, φαίνεται πως αλλάζουν ξανά τα δεδομένα. Όμως, μετά και την τελευταία έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την απώλεια εκατομμυρίων εσόδων υπέρ ευκατάστατων ή πλουσίων αγοραστών, θα πρέπει να βρεθεί φόρμουλα που να διασφαλίζει εφαρμογή πραγματικής κοινωνικής πολιτικής.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »