Breaking News

Ζημιές εκατομμυρίων στον ξενοδοχειακό κλάδο


Πηγή: philenews.com

Εκατομμύρια ζημιές μετρά ο ξενοδοχειακός κλάδος το πρώτο εξάμηνο του 2020 και δυστυχώς οι ζημιές αναμένεται να αυξηθούν το δεύτερο εξάμηνο, με συνέπεια όλη η χρονιά να μπει σε… βαθύ κόκκινο. Τα περσινά ρεκόρ φαντάζουν σήμερα μακρινή – ξεθωριασμένη εικόνα. 

Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2020 για 11 εισηγμένες εταιρείες του ξενοδοχειακού και τουριστικού κλάδου, που παρουσιάζει ο «Φ», αποτυπώνουν ότι η χρονιά στο σύνολο της θα έχει μεγάλες ζημιές, λόγω της μείωσης του κύκλου εργασιών εξαιτίας του κορωνοϊού και των επιπτώσεων που δημιούργησε με τις ακυρώσεις κρατήσεων και την αισθητά μειωμένη άφιξη τουριστών.

 

Τα αποτελέσματα των πρώτων έξι μηνών δεν είναι αντιπροσωπευτικά για ολόκληρο το έτος, λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας αλλά και της εποχικότητας του κύκλου εργασιών των ξενοδοχείων.

Ο μεγαλύτερος όγκος εργασιών των ξενοδοχείων διεξάγεται κατά την κύρια τουριστική περίοδο, που εμπίπτει στο δεύτερο εξάμηνο του λογιστικού έτους. Υπάρχουν ανησυχίες επίσης και για την επόμενη χρονιά, καθώς οι ενδείξεις υποδεικνύουν ότι και αυτή θα παρουσιάσει μια μείωση γενικά στον τουριστικό κλάδο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, που συνεχίζει να υφίσταται και μάλιστα σε κάποιες χώρες επιδεινώνεται.

Τα περισσότερα από τα ξενοδοχεία έμειναν κλειστά την περίοδο του lockdown, με ελάχιστους επισκέπτες τον Ιούνιο και με τους ξενοδόχους να εφαρμόζουν πιο φθηνή τιμολογιακή πολιτική για τους Κύπριους. Αυτό όμως δεν κατάφερε να ανατρέψει το μέγεθος της ζημιάς που κατέγραψαν οι ισολογισμοί των ξενοδοχειακών ομίλων. Το 2020 οι συνολικές αφίξεις τουριστών υπολογίζεται ότι είναι μειωμένες πέραν του 80%.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

? Salamis: Τα αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο παρουσιάζουν βελτίωση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με το κέρδος που αναλογεί στους μετόχους να ανέρχεται σε €1.102.315, σε σχέση με €787.766 το 2019, παρουσιάζοντας αύξηση €312.549. Η βελτίωση αποδίδεται στην αύξηση του τζίρου της εταιρείας.

? Louis: Ανακοίνωσε κέρδη €41,2 εκατ. για το εξάμηνο του 2020, έναντι ζημιών €6,5 εκ. το εξάμηνο του 2019, παρά τα αρνητικά αποτελέσματα από εργασίες. Η θετική διαφοροποίηση αποδίδεται στα κέρδη από την πώληση των πέντε ξενοδοχείων στην Ελλάδα, ύψους €84 εκατ.

? Tsokkos Hotels: Η ζημιά μετά τη φορολογία για το πρώτο εξάμηνο ανήλθε σε €8.639.070, σε σύγκριση με ζημιά ύψους €2.114.661 πέρυσι.

? Lordos Hotels: Η καθαρή ζημιά μετά τη φορολογία ανήλθε στα €1.969.861, σε σχέση με κέρδος €22.061 το 2019.

? Leptos Calypso: Η ζημιά μετά τη φορολογία ανήλθε σε €3,78 εκατ., έναντι ζημιάς ύψους €1,30 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

? Claridge: H ζημιά μετά τη φορολογία ανήλθε σε €151.836, έναντι ζημιάς ύψους €108.195 πέρυσι.

? CCC Tourist Enterpises: Παρουσιάζει ζημιά ύψους €32.481 το πρώτο εξάμηνο, σε σχέση με €19.244 πέρυσι. Η κύρια δραστηριότητα της εταιρείας είναι η επένδυση στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Parklane Hotels.

? Aφοι Κωνσταντίνου: Το συγκρότημα παρουσίασε ζημιά μετά τη φορολογία ύψους €7.728.785, έναντι ζημιάς ύψους €465.797 κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

? Amathus: Η ζημιά μετά τη φορολογία ανήλθε σε €2.285.577, σε σύγκριση με ζημιά ύψους €199.696 το πρώτο εξάμηνο του 2019.

? Εταιρεία Αναπτύξεως Αγρού «Η Πρόοδος»: Η ζημιά που αναλογεί στους μετόχους ανέρχεται σε €180.867. Το ξενοδοχείο ήταν κλειστό για σκοπούς ανακαίνισης, αναβάθμισης 31 μέρες και για άλλες 87 μέρες στο πλαίσιο μέτρων που εφάρμοσε η Κυπριακή Δημοκρατία για περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας COVID 19. Ωστόσο, για 71 μέρες φιλοξένησε επαναπατριζόμενους Κυπρίους, στη βάση συμφωνίας με το κράτος. Πέρυσι, στο εξάμηνο η εταιρεία είχε κέρδη €145.349.

Top Kinisis: Η ζημιά που αντιστοιχεί στους μετόχους του συγκροτήματος είναι €395.680, σε σχέση με ζημιά €80.246 πέρυσι.

 

 

Προβληματισμός ξενοδόχων

Σε μια περίοδο που το ταμείο είναι μείον και οι ισολογισμοί των ξενοδοχείων ζημιογόνοι, η αποπληρωμή δανείων των ξενοδόχων έχει  παγώσει μέχρι τέλος του 2020. Για τον επόμενο χρόνο μάλλον χάθηκε κάθε ελπίδα να πάρει παράταση το μέτρο. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών έβαλε φρένο στο ενδεχόμενο παράτασης. Μετέφερε το βάρος της συνέχισης της αναστολής δόσεων δανείων στους τραπεζίτες, καθώς μια τέτοια απόφαση θα επιβαρύνει τους ισολογισμούς τους, με άμεση επίπτωση σε καίριους δείκτες που παρακολουθεί ο Ευρωπαίος επόπτης. Τα μηνύματα από την ΕΑΤ ήρθαν σε μια δύσκολη συγκυρία για τους ξενοδόχους, που ζητούν περαιτέρω ελαφρύνσεις για να μπορέσουν να αποφύγουν τη χρεοκοπία, λόγω των τεράστιων ζημιών που θα έχει η χρονιά.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »