Breaking News

Επιστολή Δήμου Λάρνακας προς Ν. Αναστασιάδη με θέμα την μετακίνηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών και υγραερίου


Mε γραπτή επιστολή που στάλθηκε στο Πρόεδρό της Κυπριακή Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, με θέμα την μετακίνηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών και υγραερίου από την ακτογραμμή της Λάρνακα στην Ενεργειακή και Βιομηχανική Περιοχή Βασιλικού και Τερματισμός χρήσης τους στη Λάρνακα ο Δήμος Λάρνακας εκφράζει τις ανησυχίες του για τις συνεχιζόμενες παρατάσεις που δίνονται στις εταιρείες και ενημερώνει για επερχόμενα μέτρα που θα λάβει ο Δήμος αρχής γενομένης με την Πάνδημη Συγκέντρωση στο Δημοτικό Θέατρο στις 01/03/2018
Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή προς τον ΠτΔ με κοινοποίηση στους αρμόδιους υπουργούς.

 

78(δ)/16/2018

23 Φεβρουαρίου 2018

 

Κύριο Νίκο Αναστασιάδη

Εξοχότατο Πρόεδρο

Κυπριακής Δημοκρατίας

 

Θέμα :           Μετακίνηση εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών και Υγραερίου από την ακτογραμμή της Λάρνακας στην Ενεργειακή και Βιομηχανική Περιοχή Βασιλικού και Τερματισμός της χρήσης τους στη Λάρνακα.

 

Εξοχότατε,

Κατ΄ αρχήν θα ήθελα εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας να σας συγχαρώ για την επανεκλογή σας και να σας ευχηθώ να συνεχίσετε το δύσκολο έργο σας για την ευημερία του τόπου και την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρία συζήτησε το θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης Πετρελαιοειδών και Υγραερίου από την ακτογραμμή της Λάρνακας και αφού αναγνωρίζει κάποια πρόοδο που έγινε μέχρι σήμερα προς τη σωστή κατεύθυνση, εν τούτοις σημειώνει μετά λύπης του ότι εξακολουθούν να παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις σε θέματα που άπτονται χειρισμού από πλευράς Κράτους και Εταιρειών και αποφάσισε να απευθυνθεί προς εσάς για να θέσει ενώπιον σας τα πιο κάτω, ζητώντας την δική σας προσωπική παρέμβαση προς επίλυση του μεγαλύτερου προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα η πόλις μας.

 

Από πλευράς Κυβερνητικών Τμημάτων παρατηρείται καθυστέρηση σε θέματα που σχετίζονται μεταξύ άλλων με την παραχώρηση / εκμίσθωση βιομηχανικών τεμαχίων στις εταιρείες, τη δρομολόγηση υλοποίησης του οδικού δικτύου της περιοχής, το συντονισμό των ενεργειών για τη κατασκευή των αγωγών μεταφοράς  των πετρελαιοειδών προϊόντων από το αγκυροβόλιο μέχρι τις εγκαταστάσεις καθώς και με θέματα πυρασφάλειας. Διαπιστώνουμε ότι ο χειρισμός ορισμένων από των  πιο πάνω θεμάτων αποτελούν αποκλειστική ευθύνη του Κράτους και κρίνονται ως ιδιαίτερα σημαντικά και απαραίτητα για να προηγηθούν ή έστω να συντρέχουν παράλληλα των ενεργειών των εταιρειών. Συνοπτικά φέρω εις γνώση σας τα ακόλουθα:

  1. Ο διαχωρισμός των βιομηχανικών τεμαχίων έχει συμφωνηθεί και ενώ οι εταιρείες γνωρίζουν τα όρια εντός των οποίων θα αναπτύξουν τις δραστηριότητες τους, δεν έχουν ακόμη υπογραφεί σχετικές μισθώσεις με το Κράτος, προβάλλοντας έτσι οι εταιρείες τον ισχυρισμό ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε τελικούς σχεδιασμούς χωρίς να έχουν εξασφαλίσει νόμιμα ακόμη τη διαθέσιμη γη.
  2. Οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης του οδικού δικτύου δεν έχουν ολοκληρωθεί.
  3. Οι μελέτες για τα κατασκευαστικά σχέδια και τα έγγραφα ζήτησης προσφορών για το οδικό δίκτυο, παραμένουν σε εκκρεμότητα. Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων ενημέρωσε με μεγάλη καθυστέρηση ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στην υποχρέωση του για ετοιμασία μελέτης που σχετίζεται με το συγκεκριμένο έργο και αναμένεται με σημαντική καθυστέρηση η προκήρυξη ακόμη διαγωνισμού για ετοιμασία μελέτης από ιδιώτες.
  4. Ενώ έχει καθοριστεί από τα αρμόδια Κυβερνητικά Τμήματα η όδευση των αγωγών μεταφοράς των προϊόντων από το αγκυροβόλιο στις εγκαταστάσεις, καθώς επίσης η πορεία αγωγού για μεταφορά νερού από τη θάλασσα για θέματα πυρασφάλειας, εκκρεμεί ο σχεδιασμός υλοποίησης.
  5. Παρουσιάζονται προβλήματα στην προώθηση υλοποίησης του Νέου Πυροσβεστικού Σταθμού στη περιοχή, που σχετίζεται άμεσα με τα θέματα πυρασφάλειας των εγκαταστάσεων.

Πιστεύουμε ότι πλείστα των προβλημάτων εστιάζονται στην ελλιπή ανταπόκριση στις υποχρεώσεις που ανάλαβαν Κυβερνητικά Τμήματα, στην έλλειψη συντονισμού καθώς και στην αυστηρή παρακολούθηση των ενεργειών που πρέπει να προβούν οι εταιρείες για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που οι ίδιες έθεσαν ότι θα ακολουθήσουν.

Όσον αφορά τις ενέργειες των εταιρειών φέρω εις γνώση σας τα ακόλουθα:

  1. Προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς για οποιεσδήποτε ενέργειες σχετικά με την μετακίνηση των εγκαταστάσεων τους.
  2. Σε συνάντηση που είχαν μαζί μας κάποιες εταιρείες, ανάφεραν ότι εξετάζουν και το ενδεχόμενο να μην αποδεχθούν ενδιάμεση λύση για ενοικίαση υφιστάμενων υποδομών στο Βασιλικό για σκοπούς αποθήκευσης των υγρών τους καυσίμων.
  3. Υποβάλλουν συνεχώς νέα αιτήματα.
  4. Αναιρούν προηγούμενες αποφάσεις τους όπως π.χ. για την κοινοπραξία υγραερίου συγκεκριμένη εταιρεία διαχώρισε την θέση της με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέες καθυστερήσεις και επανάληψη από την αρχή άλλων νέων και χρονοβόρων διαδικασιών.
  5. Το εκδοθέν Διάταγμα φαίνεται να μην εξασκεί την αναμενόμενη πίεση προς τις εταιρείες, αφού οι ίδιες οι εταιρείες θεωρούν ότι δεν μπορούν να ληφθούν δραστικά μέτρα εναντίον τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελευταία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών στις 10 Νοεμβρίου 2017 παρουσία αρμοδίων Υπουργών, εμπλεκομένων Κυβερνητικών Τμημάτων, των Εταιρειών και των επηρεαζόμενων Δήμων, αποφασίστηκε η υποβολή εκ μέρους των Εταιρειών στοιχείων ως προς τις υποχρεώσεις που θεωρούν αυτές ότι έχει το Κράτος απέναντι τους. Μέχρι σήμερα και παρά τις επανειλημμένες προφορικές μας εκκλήσεις αλλά και την επιστολή μας ημερ. 12/12/2017, προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη και τον Υπουργό Ενέργειας κ. Γιώργο Λακκοτρύπη  δεν έχουμε ενημερωθεί επίσημα για τις εξελίξεις.

Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι η Τεχνική Επιτροπή Παρακολούθησης που συστάθηκε παλαιότερα σε σύσκεψη Υπουργών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Δήμων συνεδρίασε για τελευταία φορά τον Ιούνιο 2017. Αναγνωρίζουμε την φιλότιμη  προσπάθεια που γίνεται από μικρό αριθμό λειτουργών των Υπουργείων Εσωτερικών και Ενέργειας που χειρίζονται το θέμα και μετέχουν της Επιτροπής, η προσπάθεια τους όμως χρήζει στήριξης σε ανώτατο επίπεδο.

Είναι με λύπη που παρακολουθούμε την απραξία της Κρατικής Μηχανής στο να χειριστεί το συγκεκριμένο εγχείρημα, ως έργο άμεσης προτεραιότητας που σχετίζεται με θέματα ασφάλειας και υγείας μεγάλου πληθυσμού. Οι υποσχέσεις και οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης, έδωσαν αρχικώς ελπίδες ότι επιτέλους το χρόνιο αυτό πρόβλημα πήρε το δρόμο επίλυσης του, αλλά καταλήγει δυστυχώς σε πεπατημένες οδούς χωρίς άμεσα αποτελέσματα.

Το έργο απαιτεί ταυτόχρονες συνέργειες από όλους, εγρήγορση στις υποχρεώσεις που έχει το κάθε μέρος και δυστυχώς το Κράτος δεν επέδειξε ως τώρα τον ανάλογο ρυθμιστικό και συντονιστικό ρόλο που έπρεπε να έχει.

Το Δημοτικό Συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρία του αφού έλαβε υπόψη τα πιο πάνω αποφάσισε να ζητήσει την προσωπική σας παρέμβαση για τα ακόλουθα:

 

  1. Να ζητήσει την πραγματοποίηση σύσκεψης υπό την προεδρία σας μέχρι τέλος Μαρτίου 2018 στην οποία να παρευρεθούν οι αρμόδιοι Υπουργοί, Κυβερνητικά Τμήματα, οι Εταιρείες και οι επηρεαζόμενοι Δήμοι όπου θα συζητηθούν τα διάφορα προβλήματα που παρουσιάζονται.
  2. Παράλληλα με τη λειτουργία της υφιστάμενης Επιτροπής Παρακολούθησης να συσταθεί Καθοδηγητική Επιτροπή (Steering Committee) υπό την προεδρία αρμόδιου Υπουργού και με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων Υπουργείων / Τμημάτων και των Δήμων σε ανώτατο Διευθυντικό επίπεδο με σαφείς όρους εντολής την παρακολούθηση, συντονισμό και εφαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων, τόσο των Κυβερνητικών Τμημάτων όσο και των Εταιρειών.
  3. Εντός εύλογου χρονικού διαστήματος που θα καθοριστεί στην εν λόγω σύσκεψη, η πιο πάνω Καθοδηγητική Επιτροπή να παρουσιάσει συγκεκριμένο οδικό χάρτη με χρονοδιαγράμματα και ενέργειες που πρέπει να γίνουν από κάθε εμπλεκόμενο Υπουργείο, Τμήμα και Εταιρεία. Κάθε 3 μήνες τουλάχιστον η εν λόγω Επιτροπή να συνέρχεται και να διαβουλεύονται μεταξύ τους τα Μέλη της Επιτροπής όσον αφορά την παρακολούθηση και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.
  4. Με τη λήξη του παρόντος Διατάγματος τον Μάρτιο του 2017, η Κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ανανέωση του, όπως και του Διατάγματος μετακίνησης των εγκαταστάσεων Υγραερίου που λήγει το Μάρτιο του 2019 και να μελετηθούν τρόποι επιβολής ουσιαστικών Διοικητικών Προστίμων ώστε αυτό να αποτελεί μέτρο πίεσης προς τις εταιρείες για να προχωρήσουν το συντομότερο στις απαραίτητες ενέργειες μετακίνησης τους στο Βασιλικό αλλά και για να μην προβαίνουν σε μονομερή ενέργειες με αλλαγή αποφάσεων που προκαλούν επιπλέον καθυστερήσεις.

Τέλος σας ενημερώνουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να καλέσει Πάνδημη Συγκέντρωση την 1ην Μαρτίου 2018, ημέρα κατά την οποία λήγει το Διάταγμα για την Μετακίνηση των εγκαταστάσεων Πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα, για να ενημερώσει τους δημότες και να προβεί σε δημόσια διαβούλευση για τα τεκτενόμενα.

Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθείτε θετικά το συντομότερο και ευελπιστώ ότι με την πολύτιμη συμβολή σας θα τροχοδρομηθούν διαδικασίες με σαφείς όρους εντολής προς κάθε πλευρά για οριστική επίλυση του χρόνιου και σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Λάρνακα.

 

Με εκτίμηση,

Ανδρέας Βύρας

Δ Η Μ Α Ρ Χ Ο Σ

 

Κοινοποίηση:

Έντιμο Κύριο

Κωνσταντίνο Πετρίδη

Υπουργό Εσωτερικών

 

Έντιμο Κύριο

κ. Γιώργο Λακκοτρύπη

Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού

 

Έντιμο Κύριο

Μάριο Δημητριάδη

Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

 

Έντιμο Κύριο

Νίκο Κουγιάλη

Υπουργό Γεωργίας, Αγροτική Ανάπτυξη και Περιβάλλοντος

 

Έντιμο Κύριο

Ιωνά Νικολάου

Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης

 

Επιτροπή Ανάπτυξης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας

ΒΣ/ΑΛ/261



Κύριες Ειδήσεις





Translate »