Breaking News

Ελεγχόμενες οι επιπτώσεις από Thomas Cook


Τέσσερις μήνες μετά την ανακοίνωση της χρεοκοπίας της Thomas Cook, οι συνέπειες φαίνεται να έχουν μετριαστεί και η ξενοδοχοβιομηχανία να έχει επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς.  Η φετινή σεζόν θα αρχίσει κανονικά σε δυο-τρεις μήνες, ενώ ήδη τα ξενοδοχεία άρχισαν να δέχονται τις πρώτες κρατήσεις για την καλοκαιρινή περίοδο.
Φέτος το σκηνικό αλλάζει καθώς οι οργανωτές ταξιδιών επιδιώκουν να προσελκύσουν το ταξιδιωτικό κοινό της Thomas Cook. Τους τουρίστες, δηλαδή, που επέλεγαν σταθερά την Κύπρο για τις διακοπές τους.  Η Tui επιδιώκει να αυξήσει το μερίδιο της που αυτή τη στιγμή είναι στο 11%. Η Jet2holidays έχει σταθερή ανοδική πορεία στην Κύπρο. Στο παιχνίδι φέτος μπαίνει η Easyjet holidays, ενώ στην Βρετανία δυναμική αποκτούν και οι διαδικτυακές πλατφόρμες (Οn the beach, Love holidays).
Παρά τις όποιες εκτιμήσεις για μεγάλο αντίκτυπο στα οικονομικά της χώρας και των ξενοδοχείων πιο συγκεκριμένα, οι συνέπειες φαίνεται να έχουν τεθεί υπό έλεγχο.  Το κενό της εκμεταλλεύτηκαν άλλοι τουριστικοί πράκτορες, ενώ δεν έχει κατατεθεί κανένα αίτημα για στήριξη ή αποζημιώσεις στο υφυπουργείο Τουρισμού. Πηγές από το υφυπουργείο Τουρισμού αναφέρουν ότι όλα έχουν επιστρέψει στην κανονικότητά τους. Αν και χάθηκαν τα δεδουλευμένα τριών μηνών, οι ξενοδόχοι κοίταξαν αμέσως την επόμενη ημέρα προκειμένου να μην μεγιστοποιήσουν τις απώλειες τους.

Οι τότε πληροφορίες και τα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για ζημιές €50 εκατ.  που αφορούσαν ανείσπρακτους λογαριασμούς για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Η τελική ζημιά ήταν €30 εκατ. λόγω του ότι η σκανδιναβική θυγατρική αποζημίωσε τους ξενοδόχους σε Πρωταρά και Αγία Νάπα.

Σε επίπεδο επαρχιών, εκτιμάται ότι το πρόβλημα ήταν μεγαλύτερο για τα ξενοδοχεία της Πάφου. Η Πάφος ήταν ο μεγάλος χαμένος της χρεοκοπίας, με τα περισσότερα ξενοδοχεία που είναι συνδεδεμένα με τον βρετανικό κολοσσό να βρίσκονται στην επικράτειά της, όπως και οι μεγαλύτερες απώλειες εσόδων. Μάλιστα, η Thomas Cook είχε στενή συνεργασία με πέντε ξενοδοχειακές μονάδες στην Κύπρο. Μια μονάδα στην Αγία Νάπα και τέσσερις στην Πάφο. Όπως πληροφορείται ο «Φ» οι ξενοδοχειακές μονάδες φέτος θα συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους χωρίς το brand name που τις συνέδεε με τον ταξιδιωτικό κολοσσό.

Ο ταξιδιωτικός οργανισμός Thomas Cook ήταν διαχρονικά ένας από τους πιο σημαντικούς και σταθερούς συνεργάτες και τροφοδότες της κυπριακής τουριστικής βιομηχανίας. Οι αεροπορικές εταιρείες της Thomas Cook συνέδεαν τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Σκανδιναβία τόσο με τη Λάρνακα όσο και με την Πάφο.

Συνολικά, υπολογίζεται ότι η εταιρεία έφερνε στην Κύπρο γύρω στο 7-8% του τουριστικού ρεύματος, δηλαδή γύρω στις 250 χιλιάδες τουρίστες. Ωστόσο, υπό όρους διανυκτερεύσεων το ποσοστό αυξανόταν ακόμα περισσότερο αφού η εταιρεία ήταν γνωστό ότι συνήθως πρόσφερε πολυήμερα πακέτα στους πελάτες της. Με βάση πρόχειρους υπολογισμούς (εάν ληφθεί υπόψη ότι κατά μέσον όρο ο τουρίστας ξοδεύει €750), τότε η εταιρεία έφερνε έσοδα της τάξης των 187,5 εκατ. ευρώ περίπου.

 



Κύριες Ειδήσεις





Translate »