Η προώθηση του νομοσχεδίου για κατάργηση του φόρου κατανάλωσης στα αυτοκίνητα φαίνεται να διχάζει τα κόμματα που αναζητούν την καλύτερη επιλογή ανάμεσα στην πλήρη κατάργηση ή τον καθορισμό μηδενικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης στα οχήματα.
Οι βουλευτές των πλείστων κομμάτων αναζητούν απαντήσεις για το τι συνεπάγεται η κάθε επιλογή επισημαίνοντας την ανάγκη το εν λόγω νομοσχέδιο να συζητηθεί και να προωθηθεί σε συνδυασμό και όχι ανεξάρτητα από το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των τελών κυκλοφορίας.
Το υπουργείο οικονομικών, εκπρόσωπος του οποίου συμμετείχε σήμερα σε συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών κατά την οποία συζητήθηκε στο σχετικό νομοσχέδιο, σταχυολόγησε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε επιλογής, ξεκαθαρίζοντας τη θέση του υπουργείου υπέρ της κατάργησης του φόρου κατανάλωσης αυτοκινήτων.
«Θεωρήσαμε ότι είναι περισσότερα τα πλεονεκτήματα της κατάργησης του φόρου κατανάλωσης για διόρθωση της στρέβλωσης που παρουσιάζεται με την απομείωσή του ανάλογα με την ηλικία του οχήματος», σημείωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών.
Πρόσθεσε ότι εκτιμάται πως η κατάργηση του φόρου θα επιφέρει μείωση του διοικητικού κόστους για το κράτος, ενώ στην περίπτωση μηδενισμού του φόρου κατανάλωσης το διοικητικό κόστος θα παραμένει χωρίς να εισπράττεται ο φόρος.
Όπως ανέφερε, με την κατάργηση του φόρου θα διευκολυνθούν οι πολίτες που δεν θα επιβαρύνονται με την διεκπεραίωση τελωνιακών εργασιών για ένα φόρο που δεν θα υπάρχει και θα εξαλειφθεί η κριτική που δέχεται σε επίπεδο ΕΕ η Κύπρος για παρεμπόδιση του εμπορίου αυτοκινήτων. Επεσήμανε ότι η Κύπρος είναι από τις λίγες της ΕΕ που έχουν φόρο κατανάλωσης στα αυτοκίνητα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σημείωσε ότι η απώλεια εσόδων από το ΦΠΑ που θα προκύψει θα είναι η ίδια και στις δύο περιπτώσεις και πως έχει υπολογιστεί στα €2 εκ. Με την τροποποίηση της νομοθεσίας θα επέλθει αλλαγή στην αγορά επομένως και το εν λόγω ποσό ενδεχομένως να αλλάξει, όπως σημείωσε.
Εκ μέρους του τμήματος τελωνείου αναφέρθηκε πως υπάρχουν οι απαραίτητοι μηχανισμοί είτε για την εφαρμογή μηδενικού συντελεστή, είτε για την κατάργησή του. Σε ότι αφορά την απώλεια ΦΠΑ σημειώθηκε ότι το τελωνείο εισπράττει εισαγωγικό ΦΠΑ και πως αυτός θα χάνεται.
Εκπρόσωπος του τμήματος φορολογίας ανέφερε ότι με την κατάργηση του φόρου κατανάλωσης στα οχήματα δεν θα υπάρχει διαδικασία για την είσπραξη του ΦΠΑ στις περιπτώσεις κοινοτικών οχημάτων και υπέδειξε ότι θα πρέπει επομένως, να τροποποιηθεί και ο νόμος του ΦΠΑ έτσι ώστε να υπάρχει διαδικασία είσπραξης του ΦΠΑ για κοινοτικά αυτοκίνητα αλλά και για τις πωλήσεις οχημάτων μεταξύ ιδιωτών.
Το υπουργείο οικονομικών υποστήριξε ότι δεν προκύπτει πρόβλημα στην προώθηση των νομοσχεδίων ξεχωριστά, δεδομένου ότι θα προωθηθεί σύντομα και το δεύτερο νομοσχέδιο για τα τέλη κυκλοφορίας.
Ζητούν ταυτόχρονη ρύθμιση τελών κυκλοφορίας
Ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για την κατάργηση του φόρου κατανάλωσης διασυνδέεται με το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των τελών κυκλοφορίας και πως γίνεται προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή που θα παντρέψει τους προβληματισμούς όλων, ώστε να μπορέσουν να τεθούν σύντομα και τα δύο νομοσχέδια ενώπιον της ολομέλειας.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, υποστήριξε κατά τη συνεδρίαση πως είτε καταργηθεί, είτε μηδενιστεί ο φόρος κατανάλωσης, για τους πολίτες δεν θα υπάρξει διαφορά και απαντώντας σε αναφορές βουλευτών είπε ότι η κατάργηση του φόρου κατανάλωσης δεν σχετίζεται με το να ευνοηθούν οι αγοραστές ακριβών, μεγάλου κυβισμού οχημάτων.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου υποστήριξε ότι κακώς τέθηκε προς συζήτηση το ένα νομοσχέδιο για την κατάργηση του φόρου κατανάλωσης, καθώς σχετίζεται με δεύτερο νομοσχέδιο για τα τέλη κυκλοφορίας από το οποίο δεν μπορεί να διαχωριστεί. Σημείωσε ότι η συζήτηση ανέδειξε πως τα δύο θέματα πρέπει να συζητηθούν μαζί ώστε να υπάρχει συνολική εικόνα για τις αλλαγές που θα επέλθουν.
«Αντιλαμβανόμαστε» είπε, «το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην αγορά εξαιτίας του ότι η κυβέρνηση έθεσε συγκεκριμένες αποφάσεις ενώπιον του υπουργικού και τις δημοσιοποίησε αλλά φαίνεται ότι τελικά προκαλούνται παρενέργειες καθώς κάποιων τα συμφέροντα θα εξυπηρετηθούν ενώ πολλών άλλων όχι», σημείωσε.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε την πρόθεση κατάθεσης πρότασης νόμου για εφαρμογή μηδενικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης μέχρι ένα σημείο και ακολούθως εφαρμογή κλιμακωτής φορολογίας, καθώς επίσης για την εφαρμογή των τελών κυκλοφορίας κλιμακωτά και αναλογικά. Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής και απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας ανέφερε ότι «δεν μπορείτε να μας πείσετε ότι δεν υπάρχει σκοπιμότητα».
Για σκοπιμότητα έκανε λόγο και ο πρόεδρος των Οικολόγων αναφέροντας κατά τη συνεδρίαση ότι τα νομοσχέδια έρχονται με περιβαλλοντικό κάλυμμα, αλλά «φαίνεται ότι εξυπηρετούν συμφέροντα», όπως είπε. Σημείωσε ότι καταργείται το πλεονέκτημα των οχημάτων που δεν επιβαρύνονται σήμερα με φόρο κατανάλωσης και πως αδικούνται τα μικρά οχήματα για τα οποία δεν υπάρχει τέλος. Υποστήριξε ότι τα δύο νομοσχέδια για το φόρο κατανάλωσης και τα τέλη κυκλοφορίας πρέπει να προχωρήσουν μαζί.
Πηγή:STOCKwatch