Breaking News

Δίμηνο εξετάσεων για χιλιάδες δημοσίους κι όποιος αντέξει


Ένα δύσκολο τρίμηνο θα είναι για όσους θέλουν να αρχίσουν μια νέα επαγγελματική σταδιοδρομία στη Δημόσια Υπηρεσία. Όπως ανακοινώθηκε, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο θα διεξαχθούν οι εξετάσεις για πρόσληψη σε θέσεις εισδοχής στο Δημόσιο, ενώ τον Νοέμβριο (δεν ανακοινώθηκε επίσημα) αναμένεται να διεξαχθούν και οι εξετάσεις για διορισμό στην εκπαίδευση. Από αυτές τις εξετάσεις, το κράτος βγάζει ένα καλό και εύκολο κομπόδεμα, καθώς τα εξέταστρα ανέρχονται στα €50, ενώ οι υποψήφιοι είναι χιλιάδες. Τα έσοδα, όπως αναφέρεται από κρατικής πλευράς, στόχο έχουν να καλύψουν το κόστος τόσο για την προετοιμασία των εξετάσεων, όσο και για το προσωπικό που θα εργαστεί εκείνες τις μέρες. Επίσης, το κόστος διόρθωσης και βαθμολόγησης των γραπτών.

Στις 19 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις για την κλίμακα Α7 και στις 2 Νοεμβρίου για την Α8. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποψήφιοι φέτος θα ξεπεράσουν τις 8.000. Αυτή την εβδομάδα, οι υποψήφιοι καλούνται να πληρώσουν το τέλος των €50. Έτσι, θα ξεκαθαριστεί και ο τελικός αριθμός των αιτητών. Με αυτούς τους αριθμούς, το κράτος αναμένεται να εισπράξει σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ. Πέρυσι, τα έσοδα για το κράτος ήταν σχεδόν διπλάσια. Για τις θέσεις της κλίμακας Α8, υπέβαλαν αίτηση 10.004 πρόσωπα, ωστόσο στις εξετάσεις παρακάθησαν 9.016 πρόσωπα (€450.800 τα έσοδα). Σε σχέση με τις εξετάσεις για τη μισθολογική κλίμακα Α7, υπέβαλαν αίτηση 7.774 πρόσωπα, ωστόσο παρουσιάστηκαν στις εξετάσεις 6.896 (€388.700 τα έσοδα).

Αναφορικά με το μέτωπο των εκπαιδευτικών, οι περασμένες εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν πριν δύο χρόνια. Φέτος, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, ενώ οι ημερομηνίες εξετάσεων δεν ανακοινώθηκαν. Κατά το 2017, παρακάθισαν στις εξετάσεις 4.915 εκπαιδευτικοί, ενώ τα τέλη είχαν πληρώσει 5.583 άτομα. Το κόστος για κάθε υποψήφιο είναι €50 ανά γνωστικό αντικείμενο, δηλαδή στα €150 για τρία γνωστικά αντικείμενα (που περιλαμβάνει η κάθε ειδικότητα). Δηλαδή, εάν παρακαθίσει και φέτος ο ίδιος αριθμός, τα έσοδα θα είναι €837.450.
Στο μεταξύ, πέραν των προαναφερθεισών εξετάσεων για διορισμό, οι υφιστάμενοι δημόσιοι υπάλληλοι σπεύδουν να παρακαθίσουν σε εξετάσεις. Σύμφωνα με τη νομοθεσία και τα ανάλογα σχέδια υπηρεσίας, οι δημόσιοι υπάλληλοι (τόσο οι μόνιμοι όσο και οι έκτακτοι) πρέπει να παρακαθίσουν σε ενδοτμηματικές εξετάσεις σε διάστημα δύο ετών προκειμένου να επικυρώσουν το διορισμό τους και να «κλειδώσουν» την καταβολή των προσαυξήσεων. Οι εν λόγω εξετάσεις πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο και οι δημόσιοι υπάλληλοι (των οποίων τα σχέδια υπηρεσίας απαιτούν αυτές τις εξετάσεις) οφείλουν να τις περάσουν, καθώς στους μεν μόνιμους μπορεί να παρακρατηθούν οι προσαυξήσεις ή να μην επικυρωθεί ο διορισμός τους, ενώ στους δε έκτακτους να παρακρατηθούν οι προσαυξήσεις.
Την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις στον περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμο, στους περί Δημόσιας Υπηρεσίας Κανονισμούς και στις Γενικές Διατάξεις ή εξέταση στους περί Δημόσιας Υπηρεσίας Κανονισμούς και στις Γενικές Διατάξεις. Την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις στους Περί Προσφορών του Δημοσίου Νόμους και Γενικούς Κανονισμούς και Κανονισμούς Αποθηκών και Εξέταση στις Δημοσιονομικές και Λογιστικές Οδηγίες.


Κύριες Ειδήσεις





Translate »