Βύρας: O δημότης της πόλης θα ενημερώνεται λεπτομερώς για την πορεία των εργασιών για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών και υγραερίου


Tης Νίκης Μιχαήλ

Στη σωστή κατεύθυνση κινείται η απόφαση που λήφθηκε μετά από σύσκεψη στο Προεδρικό για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης πετρελαιοειδών και υγραερίου, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Αντρέας Βύρας.

Ο κ. Βύρας σημείωσε ότι το θετικό από τη σύσκεψη της Μ. Τρίτης (3/4) είναι ότι ορίστηκαν κάποιες ημερομηνίες, για τις οποίες, ωστόσο, ο δήμαρχος εξέφρασε ενστάσεις ως προς το χρονικό διάστημα.

«Τουλάχιστον έχουμε ένα αναλυτικό χάρτη για το τι κάνει η κάθε Κρατική Υπηρεσία, το τι κάνουν οι εταιρίες και -το κυριότερο- υπάρχει ένας μηχανισμός ελέγχου», δήλωσε.

 

Σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα www.cityoflarnaka.com ο κ. Βύρας ανέφερε:  ” Μετά τη συνάντηση που είχαμε με τον ΠτΔ νιώθω πως αυτή τη φορά είναι η πιο σοβαρή προσπάθεια και η πιο σοβαρή δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα στο ζήτημα αυτό. Δεν συμφωνούμε με όλα όσα προτείνονται στο προσχέδιο και ιδιαίτερα με τη διάρκεια των χρονοδιαγραμμάτων γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα χρονοδιαγράμματα μπορούσαν να ήταν πιο σύντομα αλλά πρέπει να προστεθούν πρόνοιες και άλλα σοβαρά ζητήματα όπως ο καθαρισμός του εδάφους, η αποκατάσταση του περιβάλλοντος αλλά και η μετακίνηση των δεξαμενών αποθήκευσης ασφάλτου οι οποίες λειτουργούν στο χώρο του παλαιού διυλιστηρίου και δεν περιλαμβάνεται τίποτα στο μνημόνιο. Για αυτά τα θέματα θα πάρει την τελική του θέση το Δημοτικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει την επόμενη Τετάρτη. Η δική μου εισήγηση την οποία θα καταθέσω στη συνεδρία της Τετάρτης,  είναι όπως γίνει η 2η πανδημοτική συνάντηση για συζήτηση και ενημέρωση επί του θέματος με τους δημότες. 

 

Κάθε 3 μήνες αξιολόγηση

Απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου μας Νίκης Μιχαήλ για το πως ο Δήμος θα διασφαλίσει τα χρονοδιαγράμματα ο κ. Βύρας ανέφερε ότι ”αυτό είναι το πιο σημαντικό σημείο που πετύχαμε είναι ο μηχανισμός παρακολούθησης που αφορά σε διάταγμα που θα ανανεώνεται κάθε τρεις μήνες με ποινές χρηματικά πρόστιμα, αλλά και στέρηση άδειας λειτουργίας εταιριών. Εδώ πρέπει να τονίσω ότι σαν Δήμος από την τους πρώτους 3 μήνες αν δούμε ότι κάτι δεν τηρήθηκε σωστά θα προχωρήσουμε σε δυναμικά μέτρα. Σαν Δήμαρχος της πόλης μας δεν πρόκειται να δεχθώ ούτε μισή οπισθοχώρηση απ΄ αυτά που έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο”.   

 

Πλήρης διαφάνεια και ενημέρωση προς τους δημότες της πόλης

Συνεχίζοντας ο κ. Βύρας τόνισε επίσης ότι ”οι δημότες της πόλης θα ενημερώνονται λεπτομερώς από τα μέσα του Δήμου αλλά και τα ΜΜΕ για την πορεία των εργασιών με λεπτομερές δελτίο τύπου που θα εκδίδουμε κάθε 3 μήνες , ενώ θα καλούμε τον κόσμο ανά διαστήματα σε πανδημοτικές συγκεντρώσεις για το θέμα. Θέλω να τονίσω ότι αυτό το πολύ σημαντικό θέλουμε να το λύσουμε μαζί με τους δημότες της πόλης μας. Αφουγκράζομαι τις ανησυχίες τους ειδικά μετά και τα 2 τελευταία περιστατικά που έτυχαν στο στην περιοχή και είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά και έχουμε τον ίδιο στόχο. Κάλω τον κόσμο να στηρίξει την προσπάθεια μας, γνωρίζω ότι υπάρχει η θέληση για δυναμικά μέτρα, καλούμε τον κόσμο να διατηρήσει αυτή τη θέληση και το ενδιαφέρον.  Όπως ανέφερα πιο πάνω ο έλεγχος κάθε 3 μήνες μας δίνει τη δυνατότητα να ασκήσουμε πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις και θα είστε βέβαιοι ότι θα το πράξουμε αν δούμε ότι μια εταιρεία κάνει κάτι λιγότερο απ’ αυτά που συμφωνήθηκαν”.   

 

Διαδικασία σε Τρεις άξονες

Η όλη διαδικασία θα κινείται σε τρεις άξονες:
Ο πρώτος άξονας αφορά στην μεταβατική μετακίνηση των υγρών καυσίμων με καταληκτικό μήνα τον Δεκέμβριο του 2019.
Ο δεύτερος άξονας αφορά την μόνιμη μετακίνηση των ίδιων καυσίμων με καταληκτικό μήνα τον Δεκέμβριο του 2020.
Ο τρίτος άξονας αφορά στην μετακίνηση των υγραερίων με ημερομηνία τον Δεκέμβριο του 2020.
Επισημαίνεται ότι το εν λόγω μνημόνιο θα τεθεί αύριο ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Επιμέλεια 
Νίκη Μιχαήλ
Δημοσιογράφος



Κύριες Ειδήσεις





Translate »