Βύρας: Οι εργασίες για το πρώτο μέρος του έργου «Ανάπλαση οδών και διευκόλυνση ΑΜΕΑ» στο κέντρο θα διαρκέσουν 6 εβδομάδες


Της Νάσιας Γεωργίου

 

Σε περίοδο 6 εβδομάδων όπως δηλαδή ανακοινώθηκε, θα ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος του έργου «Ανάπλαση οδών και διευκόλυνση ΑΜΕΑ» στο Αστικό Κέντρο Λάρνακας. Αυτό ανέφερε ο Δήμαρχος κ. Ανδρέας Βύρας χτες κατα τη συνάντηση με εκπροσώπους των ΜΜΕ. Ο Δήμαρχος με την απάντηση του θέλησε να απαντήσει στους επηρεαζόμενους επιχειρηματίες για την ταλαιπωρία που υφίστανται.

Το έργο ανάπλαση δρόμων και πεζόδρομων στο Αστικό Κέντρο Λάρνακας στα πλαίσια της ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Λάρνακας, το οποίο θα καταστεί προσβάσιμο από ΑΜΕΑ , θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Αυγούστου στην οδό Ερμού για να μην υπαρχει δυσκολία πρόσβασης.

Ολόκληρο το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020 και να καλύψει την περιοχή περιμετρικά του μεγάλου τζαμιού παρά το Μεσαιωνικό Κάστρο, τις οδούς Κλεάνθη Καλογερά και Μαυροϊδή, την οδό Αγίου Λαζάρου και τις οδούς Αρμενικής Εκκλησίας, Κορδικτώνος  και Βασιλέως Ευαγόρου.

 

 

Μια τεράστια πλατεία από το Κάστρο μέχρι την Ερμού

Με την ολοκλήρωσή του, το έργο θα δώσει τη μορφή μια τεράστιας πλατείας στην καρδιά της Λάρνακας, η οποία θα εκτείνεται από το Μεσαιωνικό Κάστρο και θα φτάνει μέχρι την οδό Ερμού. Αυτό θα γίνει κατορθωτό με την τοποθέτηση πλατειακού χαρακτήρα οδοστρώματος με κυβόλιθους σε κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι έτσι θα συνδεθούν ομοιογενώς με τις πλατείες και τμήματα δρόμων που ήδη έχουν πάρει αυτή τη μορφή. Βασικός στόχος είναι η προβολή / ανάδειξη της αρχιτεκτονικής, πολεοδομικής, ιστορικής και κοινωνικής αξίας του εμπορικού κέντρου, καθώς και η προστασία του παραδοσιακού χαρακτήρα της περιοχής. Πέραν από την πλήρη ανακατασκευή του οδοστρώματος, προβλέπονται επίσης ανακατασκευή των πεζοδρομίων, εργασίες υπογειοποίησης των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, φύτευση και εγκατάσταση νέου οδικού φωτισμού και αστικού εξοπλισμού.

 

Το έργο χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα και συγκεκριμένα:

(α) Την πλατεία μπροστά από το Τζαμί Κεμπίρ και το Μεσαιωνικό Κάστρο, που θα συνδέσει τις ήδη αναβαθμισμένες λεωφόρους Αθηνών και Πιαλέ Πασά.

(β) Τις οδούς Κλεάνθη Καλογερά και Μαυροειδή, που συνδέονται με τη Λαϊκή Γειτονιά και την οδό Παύλου Βαλσαμάκη.

(γ) Την οδό Αγίου Λαζάρου, που αποτελεί προέκταση στα δυτικά της Πλατείας Αγ. Λαζάρου.

(δ) Τις οδούς Αρμενικής Εκκλησίας, Κορδιγκτώνος, Βασιλέως Ευαγόρου, οι οποίες συνδέουν τις Πλατείες Ερμού και Παλλάς.

Ανάδοχος του έργου είναι η κοινοπραξία Kedris Construction Ltd & S. Hadjichristofi Construction Ltd και το ποσό του συμβολαίου ανέρχεται στα €2.126.199,10 + ΦΠΑ. Το έργο δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής  Ανάπτυξης, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Η σύμβαση είναι διάρκειας 18 μηνών και οι εργασίες θα εκτελούνται τμηματικά, αρχής γενομένης από τις οδούς Βασιλέως Ευαγόρου και Ερμού όπου έχουν ξεκινήσει.

Οι τέσσερις φάσεις

Το έργο, όπως προαναφέραμε, έχει χωριστεί σε τέσσερις φάσεις ως εξής:

  1. Πλατεία του Τζαμί Κεμπίρ, που βρίσκεται απέναντι από το Μεσαιωνικό Κάστρο και μέρος των οδών Τουράν, Αγκύρας, Χατζή Ιμπραχήμ, Σαΐντ Μεχμέτ Αγά, Τανζιμάτ και Πιαλέ Πασά, που θα καταλαμβάνει συνολικό εμβαδόν περίπου 2.540 τ.μ.
  2. Οδοί Κλεάνθη Καλογερά και Μαυροϊδή, που θα καταλαμβάνει συνολικό εμβαδόν 1.380 τ.μ.
  3. Οδός Αγίου Λαζάρου πλησίον του Ναού με βορειοδυτική κατεύθυνση, που καταλαμβάνει συνολικό εμβαδόν 2.200 τ.μ.
  4. Οδός Αρμενικής Εκκλησίας, οδός Κορδιγκτώνος και μέρη των οδών Ερμού και Βασιλέως Ευαγόρου, που είναι οι βορειότερες οδοί, βρίσκονται στο άκρο του έργου και καταλαμβάνει συνολικό εμβαδόν περίπου 3.611 τ.μ.

Όλοι οι δρόμοι θα κατασκευαστούν από γκρι κυβόλιθους, ενώ η διαγράμμιση θα γίνει με πλάκες από διαβασικό πέτρωμα, οι οποίες θα τοποθετηθούν στην ανάλογη ασφαλτική βάση. Θα τοποθετηθούν επίσης κατάλληλες πλάκες για όδευση ΑμεΑ και ανάλογες ράμπες σε όλα τα τμήματα του έργου. Στο χώρο της πλατείας και στο τελευταίο τμήμα του έργου (οδοί Αρμενικής Εκκλησίας κλπ) προγραμματίζεται να τοποθετηθούν ποδηλατοστάτες για προώθηση της κυκλοφορίας με ποδήλατο από και προς την περιοχή.

Η κατασκευή του έργου περιλαμβάνει:

– Την κατεδάφιση / εκσκαφή των υφιστάμενων δρόμων και πεζοδρομίων και απομάκρυνση των υλικών από το εργοτάξιο.

– Την ανακατασκευή των δρόμων, πεζοδρομίων και της πλατείας του Τζαμί Κεμπίρ.

– Εργασίες για τοποθέτηση / υπογειοποίηση των υπηρεσιών κοινής ωφελείας και οχετών όμβριων υδάτων.

– Δημιουργία λεκανών για μελλοντική φύτευση δέντρων.

– Τη σωστή και συνεχή ανανέωση της διαχείρισης της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών.

– Τη διαχείριση του νερού σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη άντλησης και διάθεσης νερού κατά τις εκσκαφές, λόγω της μικρής απόστασης των υπό ανάπλαση δρόμων από τη θάλασσα.

Ο ευρύτερος στόχος, όπως είχε υποβληθεί με την έναρξη του σχεδιασμού ωρίμανσης των έργων, ώστε να γίνει δυνατή η απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων, προβλέπει επιλεκτικές στρατηγικές παρεμβάσεις σε πεζοδρόμια που έχουν επιλεγεί στις εξής οδούς:

  • Κλεάνθη Καλογερά
  • Νικολάου Ρώσσου
  • Αρμενικής εκκλησίας
  • Ευρυβιάδου
  • Κοσμά Λυσιώτη
  • Αγίου Λαζάρου
  • Ζήνωνος Κιτιέως
  • Ερμού
  • Κορδιγκτώνος
  • Περιοχή Κάστρου

Η συνολική παρέμβαση διαλαμβάνει την κατασκευή 20.000 m2 πεζοδρομίων εντός του κέντρου.

Σχέδια για επέκταση μέχρι τις πλατείες Ακρόπολης και Αλκής

Ανακοινώνοντας την έναρξη εργασιών την περασμένη Τρίτη, 25 Ιουνίου, ο Δήμος Λάρνακας αποκάλυψε ότι ο σχεδιασμός για ολοκληρωτική αναβάθμιση και αναζωογόνηση του Αστικού Εμπορικού Κέντρου της Λάρνακας δεν εξαντλείται με τα έργα που ξεκίνησαν τη Δευτέρα και περιγράφονται λεπτομερώς πιο πάνω και με τα έργα που ήδη εκτελούνται, με βασικότερο και ακριβότερο την ανέγερση της καινούργιας Δημοτικής Αγοράς. Ο Δήμος Λάρνακας έχει μεγαλεπήβολα σχέδια για επέκταση και προανήγγειλε την ετοιμασία μελετών για ωρίμανση άλλων δύο σημαντικών έργων που σχετίζονται μεταξύ τους και θα ολοκληρώσουν την ανάπλαση του εμπορικού κέντρου της πόλης. Το πρώτο αφορά στην ανάπλαση της οδού Ερμού και των οδών Ζήνωνος Κιτιέως, Ν. Δ. Δημητρίου, Νικολάου Ρώσου και Κοσμά Λυσιώτη και θα ακολουθήσει μελέτη ανάπλασης της Πλατείας Ακροπόλεως με επέκταση εντός της οδού Λουκή Ακρίτα μέχρι την Πλατεία Αλκής.

 



Κύριες Ειδήσεις





Translate »