Breaking News

Ασυγκράτητες οι αυξήσεις σε κόστος στέγασης και ηλεκτρισμό


Ασυγκράτητες είναι οι αυξήσεις στο κόστος στέγασης και τον ηλεκτρισμό, οι οποίες άρχισαν μάλιστα να προκαλούν αλυσιδωτές αυξήσεις τιμών και σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες, όπως τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά.

 

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία, τον Μάιο ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (πληθωρισμός) αυξήθηκε κατά 0,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Ωστόσο ο δείκτης στην κατηγορία της στέγασης, ύδρευσης, ηλεκτρισμού και υγραερίου αυξήθηκε κατά 5,3%.

Μάλιστα την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου αυξήθηκε κατά 7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, επιβεβαιώνοντας ότι η τάση είναι αυξητική. Σημειώνεται ότι η κατηγορία του ηλεκτρισμού σημείωσε ετήσια μεταβολή 12,8%, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου αυξήθηκε επίσης κατά 1,4%, σε σύγκριση με πέρσι. Οι αυξήσεις στο κόστος στέγασης και τον ηλεκτρισμό άρχισαν να προκαλούν αλυσιδωτές αυξήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης.

Ενδεικτικά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου ο πληθωρισμός στην κατηγορία των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκε κατά 3,6% σε σύγκριση με πέρσι, ενώ στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία αυξήθηκε κατά 2,1%. Επίσης την ίδια χρονική περίοδο ο πληθωρισμός αυξήθηκε στην εκπαίδευση κατά 1,9%. Εν τω μεταξύ τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι συνεχίζονται οι αυξήσεις στα πετρελαιοειδή, αφού τον Μάιο ο πληθωρισμός στον υπό αναφορά τομέα αυξήθηκε κατά 2,2% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »