Ανδρέας Βύρας: Σήμα κινδύνου για την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι περισσότεροι δήμοι της Κύπρου λόγω της πανδημίας


Σήμα κινδύνου για την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι περισσότεροι δήμοι της Κύπρου λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού εξέπεμψε μιλώντας στο InBusinessNews ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας.

 

Προειδοποίησε μάλιστα πως εάν δεν δοθεί επιπρόσθετη κρατική ενίσχυση μέχρι τον Ιούλιο του 2020 κινδυνεύουν σχεδόν όλοι οι δήμοι με στάση πληρωμών.
«Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού υπολογίζουμε ως Ένωση Δήμων πως έχουμε απωλέσει έσοδα που ξεπερνούν τα €60 εκ. Άρα αν δεν μας στηρίξει η κυβέρνηση δεν θα είμαστε σε θέση να πληρώσουμε το προσωπικό μας», υπογράμμισε.
Κοινωνοί των εξελίξεων για την υφιστάμενη κατάσταση των Δήμων είναι σύμφωνα πάντα με τον κ. Βύρα και οι υπουργοί Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και Εσωτερικών Νίκος Νουρής.
Σύσταση ομάδας εργασίας από τους Big 5
«Δεσμευθήκαμε ως Ένωση Δήμων στους δύο υπουργούς ότι θα συσταθεί ομάδα εργασίας από πλευράς Ένωσης Δήμων στην οποία θα συμμετέχουν οι οικονομικοί διευθυντές των 5 μεγαλύτερων Δήμων της Κύπρου, δηλαδή των Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου και Στροβόλου. Αυτή η Επιτροπή αναμένεται να αποστείλει αναλυτικά όλα τα στοιχεία σε ό,τι αφορά την απώλεια εσόδων των Δήμων και θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων μέσω νοικοκυρέματος των οικονομικών κάθε Δήμου», υπογράμμισε.
Αντέχουν τώρα λόγω επίσπευσης καταβολής κρατικής χορηγίας
Ο κ. Βύρας μας εξήγησε πως ο λόγος που αντέχουν ακόμη τα ταμεία των Δήμων στην παρούσα φάση, είναι το ότι έλαβαν νωρίτερα την κρατική χορηγία που δικαιούνταν από το κράτος.
«Σίγουρα όμως επιβάλλεται να εγκριθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός για να καλύψει τόσο τις ζημιές των Δήμων, όσο και τις φορολογικές εκπτώσεις που πρέπει να δοθούν κυρίως σε επιχειρήσεις που έχουν ανασταλεί ή μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ο κύκλος εργασιών τους λόγω της πανδημίας», υπογράμμισε.
Μεταρρύθμιση τοπικής αυτοδιοίκησης
Σχετικά με το θέμα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Βύρας ανέφερε πως η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση άμεσα, τονίζοντας πως ως Ένωση Δήμων απέστειλαν σχετική επιστολή τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και στον υπουργό Εσωτερικών.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του InBusinessNews σε σχέση με τα κυβερνητικά νομοσχέδια η Ένωση Δήμων δεν εξέφρασε άποψη ούτε για το ποιες συνενώσεις πρέπει να γίνουν, ούτε και για το κατά πόσο θα πρέπει να αναβληθούν οι Δημοτικές Εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το Δεκέμβριο του 2021.
Άμεση απορρόφηση Σχολικών Εφορειών
Εκφράζει ωστόσο ομόφωνα την άποψη πως με τη μεταρρύθμιση θα πρέπει οι Σχολικές Εφορείες να περάσουν άμεσα κάτω από την ομπρέλα των Δήμων και όχι σε βάθος χρόνο όπως είναι η πρόθεση της κυβέρνησης. Η Ένωση Δήμων διαφωνεί επίσης με τη θέση όπως κάθε νέος Δήμος πρέπει να έχει δική του πολεοδομική αρχή, καθώς υπάρχουν μικρά συμπλέγματα που πρακτικά αυτό είναι αδύνατο να γίνει.
Τέλος η Ένωση Δήμων διαφωνεί και με την πρόθεση της κυβέρνησης να μην έχουν το δικαίωμα αναπτύξεων σε χώρους πρασίνου, ζητώντας όπως αυτό διαφοροποιηθεί.


Κύριες Ειδήσεις





Translate »