Breaking News

Αναζωπύρωση των πωλήσεων ακινήτων μετά το lockdown


Πηγή: stockwatch.com.cy

Περαιτέρω ανάκαμψη του όγκου συναλλαγών στα ακίνητα αναμένουν παράγοντες της αγοράς, ελπίζοντας ότι οι επιδοτήσεις επιτοκίων και η απουσία εναλλακτικών επενδυτικών επιλογών θα δώσουν νέα ώθηση στην αγορά μέχρι το τέλος του έτους.

Η δραστηριότητα Ιουνίου έδωσε κάποια αισιοδοξία στους μεσίτες, παρά τη σχετική μείωση των συναλλαγών σε σχέση με τον ήδη χαμηλό περσινό Ιούνιο.

Μεσίτες που μίλησαν στη StockWatch παρουσιάστηκαν ικανοποιημένοι από την δραστηριότητα στην κτηματαγορά τον Ιούνιο, τον πρώτο πλήρη μήνα μετά το lockdown, υποδεικνύοντας τη στροφή που έχουν κάνει οι πολίτες τα τελευταία χρόνια στις επενδύσεις σε ακίνητα ελλείψει άλλων εναλλακτικών επιλογών και σε σχέση με την ποικίλη προσφορά που υπάρχει στην κτηματαγορά.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου ιδιοκτητών ακινήτων (ΚΣΙΑ), Γιώργος Μουσκίδης σε δηλώσεις στη StockWatch χαρακτήρισε φυσιολογικές τις πωλήσεις ακινήτων τον Ιούνιο παρά το ότι ο μισός σχεδόν μήνας βρισκόταν υπό το καθεστώς του lockdown, επισημαίνοντας ότι οι πωλήσεις είχαν πολύ μικρή παρέκκλιση από τον Ιούνιο του 2019.

Παραθέτοντας σχετικά νούμερα είπε ότι «οι πωλήσεις τον Ιούνιο ανήλθαν στις 449 στην εγχώρια αγορά και 197 στη ξένη αγορά, δηλαδή συνολικά πραγματοποιήθηκαν 646 πράξεις από 714 τον Ιούνιο του 2019 (395 στην εγχώρια αγορά και 319 σε ξένους) σημειώνοντας μια ελαφριά κάμψη της τάξης του 10%», όπως επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Μουσκίδη, όπως έχει διαμορφωθεί το σκηνικό μετά την οικονομική κρίση σε μια φυσιολογική χρονιά πραγματοποιούνται γύρω στις 835 πράξεις μηνιαίως, άρα τον Ιούνιο η αγορά κινήθηκε γύρω στο 77% της φυσιολογικής. Δηλαδή, πρόσθεσε ότι «τον Ιούνιο είχαμε μια πτώση της τάξης του 25% της φυσιολογικής χρονιάς, ένα ποσοστό το οποίο θεωρείται αρκετά ικανοποιητικό δεδομένου ότι μόλις βγήκαμε από το lockdown».

Υπενθύμισε επίσης ότι οι συναλλαγές τον Ιούνιο του 2019 ήταν κάπως μειωμένες λόγω των εξελίξεων στο πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων, επειδή όλοι οι ξένοι προσέτρεξαν να αγοράσουν ακίνητα πριν την εφαρμογή των νέων αυστηρότερων κριτηρίων του επενδυτικού προγράμματος.

Όσον αφορά τις τιμές είπε ότι «μειωθήκαν γύρω στο 5% λόγω της πίεσης που δέχθηκαν από την πανδημική κρίση, σε σχέση με τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο που παρατηρήθηκε αυξητική τάση στις τιμές λόγω της αυξημένης ζήτησης. Τώρα όμως επανέρχονται στα κανονικά επίπεδα για την εποχή επειδή το ενδιαφέρον συνεχίζει να είναι αυξημένο».

Ενδεικτικά ανέφερε ότι ένα δυάρι πέντε χρόνων από €190.000 μειώθηκε στις €180.000.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η χρονιά θα κλείσει με θετικό πρόσημο, αν όλα εξελιχθούν ομαλά με την πανδημία.

 

 

Επενδύουν το υστέρημα ή το περίσσευμα τους σε ακίνητα

Στην αγορά ακινήτου έχουν στραφεί οι κύπριοι για σκοπούς επένδυσης ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της G&P Lazarou, Πέτρος Λαζάρου, επειδή όπως επεσήμανε, δεν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές όπως χρεόγραφα, αξιόγραφα, μετοχές ή άλλα επενδυτικά funds.

«Οι κύπριοι επενδύουν το υστέρημα ή το περισσεύματα τους σε ένα διαμέρισμα ή μια κατοικία» είπε, σημειώνοντας «ότι υπάρχουν πλέον διαθέσιμα ακίνητα για όλα τα βαλάντια και στη Λευκωσία, τη Λεμεσό και τη Λάρνακα».

Όσον αφορά τον όγκο συναλλαγών τον Ιούνιο είπε ότι θα έπρεπε να είχε διαφοροποιηθεί επειδή για τρεις μήνες δεν έγιναν πράξεις, εντούτοις οι συναλλαγές κινήθηκαν τελικά στα περσινά επίπεδα.

Σχολιάζοντας τις τιμές είπε ότι δεν παρατηρείται καμία παρέκκλιση σε σχέση με τις τιμές του Ιούνιο του 2019.

«Τα ακίνητα που έχουν να κάνουν με κύπριους οι τιμές των διαμερισμάτων και κατοικιών δεν έχουν διαφοροποιηθεί καθόλου.  Aν όμως μιλάμε για ένα διαμέρισμα σε ένα πύργο μπορεί ένας developer ή ιδιόκτητης να είναι πρόθυμος να μειώσει το κέρδος του προκειμένου να πωλήσει. Αν και οι πωλήσεις προς τους ξένους είναι σχεδόν ανύπαρκτες λόγω των περιοριστικών μέτρων στα αεροδρόμια», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Λαζάρου η Λευκωσία προηγείται στις πωλήσεις κατοικιών και διαμερισμάτων, ακολουθεί η Λεμεσός και η Λάρνακα ενώ παρατηρείται μείωση στις αγοραπωλησίες οικοπέδων.

Καταλήγοντας προέβλεψε ότι και ο Ιούλιος θα κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα. Τον Αύγουστο παραδοσιακά λόγω των διακοπών υπάρχει πτώση στις συναλλαγές ενώ το υπόλοιπο της χρονιάς θα κριθεί από τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό, είπε.

 

 

Ώριμη η συμπεριφορά της αγοράς

Η αντίδραση της αγοράς παρά τα προβλήματα με την πανδημία ήταν πολύ ώριμη δήλωσε και η αντιπρόεδρος του συνδέσμου κτηματομεσιτών επιχειρηματιών Κύπρου (ΣΚΕΚ) Έλλη Ανδρέου, συμφωνώντας ότι το ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων τον Ιούνιο ήταν σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρσι τον ίδιο μήνα.

«Ο κόσμος εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για αγορά διαμερίσματος ή κατοικίας. Οι τιμές επίσης από τη στιγμή που επιδεικνύεται αυξημένο ενδιαφέρον δεν έχουν διαφοροποιηθεί», είπε και τόνισε ότι «αν εξαιρέσουμε τις μειώσεις στις τιμές ακινήτων την περίοδο της οικονομικής κρίσης, τα τελευταία 2-3 χρόνια παραμένουν σταθερές».

Σύμφωνα με την κ. Ανδρέου είναι πολύ νωρίς να εξαχθούν ασφαλείς εκτιμήσεις για οποιοδήποτε ποσοστό αυξομείωσης των τιμών.

Το ενδιαφέρον είπε, επικεντρώνεται στα οικιστικά διαμερίσματα και οικόπεδα ενώ είναι μειωμένο είναι το ενδιαφέρον για κατοικίες λόγω υψηλού κόστους.

«Ο όγκος συναλλαγών παραμένει στο ίδιο επίπεδο ή ελαφρώς ψηλότερος από τον περασμένο Ιούνιο» είπε και πρόσθεσε ότι εάν δεν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις με τον κορωνοϊό, η αγορά θα κλείσει με θετικό πρόσημο και φέτος.

 

 

Προβληματισμός για τραπεζικά ακίνητα

Ο μεσίτης και μέλος του ΔΣ του συνδέσμου εκτιμητών Άντης Τηλεμάχου, ανέφερε ότι το ενδιαφέρον για τα ακίνητα ξεπέρασε τις προσδοκίες τους αν και σε σχέση με πέρσι δέχεται μια πίεση λόγω της πανδημικής κρίσης.

Συνέδεσε το αυξημένο ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στο μέτρο της κυβέρνησης για επιδότηση του επιτοκίου για τέσσερα χρόνια για αγορά πρώτης κατοικίας μέχρι €300 χιλ.

Συμφώνησε με τους συναδέλφους του ότι οι πολίτες προτιμούν να επενδύουν σε ακίνητα αντί να έχουν τα χρήματα τους στην τράπεζα και να λαμβάνουν ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο.

Σημείωσε ότι ο όγκος συναλλαγών ήταν κάπως μειωμένος τον Ιούνιο επειδή υπολειτουργούσε το κτηματολόγιο με αποτέλεσμα να επηρεαστούν και οι συναλλαγές όχι όμως και το ενδιαφέρον.

Έψεξε παράλληλα και την τακτική εταιρειών ή μονάδων που διαχειρίζονται τραπεζικά ακίνητα, υποστηρίζοντας ότι με τις κινήσεις τους επηρεάζουν αρνητικά την αγορά.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »