Breaking News

Αλλάζει το κέντρο της Λάρνακας


Συνεργεία του Δήμου Λάρνακας ξεκίνησαν από τις 7:30 χθες το πρωί το ξήλωμα υποδομών στον χώρο του Δημοτικού Χώρου Στάθμευσης της οδού Ερμού στο κέντρο της Λάρνακας. Ο χώρος, όπου παλιά στεγαζόταν η Δημοτική Αγορά Λάρνακας, από το 1996 και μέχρι το περασμένο Σαββατοκύριακο φιλοξενούσε κάθε Σάββατο τη λιανική υπαίθρια αγορά των γεωργών των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Από την ερχόμενη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου, ο χώρος θα παραδοθεί στον εργολάβο που ανέλαβε την οικοδόμηση της νέας Δημοτικής Αγοράς Λάρνακας, η πρώτη φάση της οποίας αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο περίπου χρόνια. Μιλώντας αποκλειστικά στον «Φ» ο δήμαρχος Αντρέας Βύρας, αποκάλυψε τι αλλάζει από σήμερα στο κέντρο της πόλης του Ζήνωνα, καθώς λόγω της μεγάλης έκτασης του έργου, αναμένεται -αναπόφευκτα- να υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις.

Κατ’ αρχάς, από σήμερα ή το αργότερο αύριο, ο χώρος στάθμευσης όπου θα αναγερθεί το έργο, κλείνει για τους οδηγούς, κάτι που πρέπει να έχουν υπόψη τους όσοι θα κατευθύνονται πλέον στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, σύντομα θα ανακοινωθούν νέοι χώροι στάθμευσης στην περιοχή του κέντρου, τους οποίους σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες τους, ο δήμος ενοικίασε για τον σκοπό αυτό. Με αυτό τον τρόπο θα καλυφθεί ένα σημαντικό τουλάχιστον μέρος της απώλειας πολλών θέσεων στάθμευσης στον χώρο της Δημοτικής Αγοράς. Ακόμη, ο κ. Βύρας είπε ότι οι οδηγοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν πλέον και τον υπαίθριο χώρο της πλατείας Ζουχούρι δίπλα από την Τουρκοκυπριακή Αγορά, ο οποίος καθαρίστηκε ήδη και προετοιμάσθηκε για το σκοπό αυτό. Επιπρόσθετα, υπάρχει και η επιλογή του πολυωρόφου χώρου στάθμευσης παρά την πλατεία Αγίου Λαζάρου. Στις περιπτώσεις που χρειάζεται (π.χ. γιορτές κ.λπ.) θα υπάρχει και η επιλογή του χώρου στάθμευσης της Αρχής Λιμένων, παρά τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις Λάρνακας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλλάζει όψη το κέντρο της Λάρνακας

Όσον αφορά τη διεξαγωγή του υπαίθριου παζαριού των παραγωγών κάθε Σάββατο, αυτό πλέον θα διεξάγεται την ίδια μέρα και ώρες, αλλά στην πλατεία Ζουχούρι, καταλαμβάνοντας μέρος των χώρων στάθμευσης μόνο αυτή τη μέρα. Κάτι δηλαδή που γινόταν και στον χώρο της Δημοτικής Αγοράς. Όταν κατά τους επόμενους μήνες θα αρχίσουν τα έργα εξωραϊσμού και στην πλατεία Ζουχούρι, η διεξαγωγή του παζαριού θα μεταφερθεί αλλού, σε χώρο που θα αποφασισθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Ασφαλώς, είπε ακόμη ο δήμαρχος Λάρνακας, όταν θα ολοκληρωθεί το κτήριο της νέας Δημοτικής Αγοράς, το παζάρι των παραγωγών θα επανέλθει στον ίδιο περίπου χώρο, καθώς έχει ληφθεί πρόνοια στον σχεδιασμό του κτηρίου.

«Από εκεί και πέρα, κάποια ταλαιπωρία ασφαλώς και θα υπάρξει, αλλά θα είμαστε ανοικτοί σε καλόπιστες εισηγήσεις και παρατηρήσεις», επισήμανε ο κ. Βύρας. Είπε ακόμη πως στο επόμενο διάστημα θα περιοδεύει πολύ συχνά στο κέντρο, ώστε να έχει ιδίαν άποψη για την κατάσταση και να έρχεται σε άμεση επαφή με τους δημότες του κέντρου.

 

Κόβεται ρεύμα και νερό από τουρκοπάζαρο

Ο Δήμος Λάρνακας δεν πρόκειται να ρισκάρει στο ενδεχόμενο να εκπνεύσει η προθεσμία έναρξης του εξωραϊσμού της Τουριστικής Δημοτικής Αγοράς (πρώην τουρκοκυπριακού παζαριού), χάνοντας τα σχετικά κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό τόνισε ερωτηθείς ο δήμαρχος Λάρνακας, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις μιας μερίδας καταστηματαρχών στον χώρο που αρνούνται να τον εγκαταλείψουν, επικρίνοντας τον δήμο, ο οποίος δεν σκοπεύει με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να τους παραχωρήσει νέο κατάστημα στο ανακαινισμένο κτήριο. «Το επαναλαμβάνω απλά και καθαρά. Στις 30 Σεπτεμβρίου στο συγκεκριμένο δημοτικό κτήριο δεν θα υπάρχει ρεύμα και νερό και κανένας δεν πρόκειται να εισέλθει μέσα, καθώς θα διασφαλιστεί ότι η πόρτα θα παραμείνει κλειστή», είπε ο δήμαρχος Λάρνακας. Και επανέλαβε πως στο ανακαινισμένο κτήριο υποκαταστήματα θα πάρουν όσοι από τους υφιστάμενους ενοικιαστές είναι πρόσφυγες οι ίδιοι ή οι γονείς τους. Όσοι από τους υφιστάμενους ενοικιαστές δεν είναι πρόσφυγες και απλώς υπενοικίαζαν από τον αρχικό κάτοχο, ασφαλώς και δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα στο ανακαινισμένο κτήριο, ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο ο κ. Βύρας. «Αυτό δεν είναι μόνο νομικά επιβεβλημένο αλλά και ηθικά ορθό», είπε ακόμα. Και καταλήγοντας, ανέφερε σε σχέση με τις αντιδράσεις ότι η θέση του δήμου επί του συγκεκριμένου θέματος εδράζεται σε νομικές γνωματεύσεις των νομικών του συμβούλων.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »