Breaking News

Αδιεξόδου συνέχεια στο ωράριο των καταστημάτων


Στις 29 Νοεμβρίου συνέρχεται η επ. Εργασίας – Θα προσκληθούν υπουργός και οργανώσεις

Νέο αδιέξοδο καταγράφεται στο θέμα της ρύθμισης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, καθώς τόσο η εκτελεστική όσο και η νομοθετική εξουσία φαίνεται να παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους, με αποτέλεσμα το λιανεμπόριο να παραμένει χωρίς οποιαδήποτε ρύθμιση από τον φετινό Μάρτιο.

Πληροφορίες του InBusinessNews αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν αναμένεται να διαφοροποιήσει την στάση της, με την τελική της πρόταση να εξακολουθεί να είναι η λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές κατά την καλοκαιρινή περίοδο και το άνοιγμα των καταστημάτων δύο Κυριακές κάθε μήνα κατά τη χειμερινή περίοδο. Πρόταση, την οποία δεν αποδέχεται η κοινοβουλευτική επιτροπή Εργασίας, η οποία ανέμενε νέα εισήγηση από την πλευρά της υπουργού Εργασίας, μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, με νέες παραμέτρους, προκειμένου να επιτρέψει στην υπουργό να ρυθμίσει το ωράριο μέσω διατάγματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση αναμένει την εκ νέου παραχώρηση στην υπουργό του δικαιώματος έκδοσης διατάγματος για τη ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, το περιεχόμενο του οποίου θα κινείται στη λογική της τελευταίας πρότασης που έχει κατατεθεί, ανησυχώντας ότι το κλείσιμο των καταστημάτων τις Κυριακές ολόχρονα θα οδηγούσε σε απολύσεις.

Όπως δήλωσε στο InBusinessNews ο πρόεδρος της επιτροπής Εργασίας της Βουλής, Ανδρέας Φακοντής, εφόσον δεν υπάρξει οποιαδήποτε ανταπόκριση από πλευράς κυβέρνησης μέσα στις επόμενες μέρες, η κοινοβουλευτική επιτροπή θα επαναφέρει το ζήτημα σε νέα της συνεδρία.

Συγκεκριμένα, στις 29 Νοεμβρίου αναμένεται να συνέλθει η κοινοβουλευτική επιτροπή Εργασίας για να εξετάσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω του νέου φιλελευθεροποιημένου ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. «Από την στιγμή που η κυβέρνηση δεν θα μας καταθέσει νέα πρόταση, θα τους καλέσουμε να ξεκαθαρίσουν επίσημα τις προθέσεις τους σε συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής εργασίας, στην οποία θα προσκληθεί η υπουργός Εργασίας και οι εμπλεκόμενοι φορείς-εκπρόσωποι και οργανώσεις του λιανικού εμπορίου», ανέφερε ο κ. Φακοντής, επισημαίνοντας ότι η εισήγηση της υπουργού για λειτουργία των καταστημάτων τις δύο Κυριακές του μήνα κατά τη χειμερινή περίοδο «είναι μακριά από αυτά που είχαμε θέσει ως συμβιβαστική κατάληξη».

Ερωτηθείς κατά πόσο η Βουλή προτίθεται να προχωρήσει σε οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες σε περίπτωση που ναυαγήσουν οι διαβουλεύσεις με την εκτελεστική εξουσία, ο κ. Φακοντής διευκρίνισε ότι αν και κατά νου υπάρχουν ορισμένες εναλλακτικές προτάσεις και σκέψεις για θέσπιση, με κάποιο τρόπο νομοθεσίας, για το ωράριο των καταστημάτων, εντούτοις, η επιτροπή Εργασίας θα αναμένει να διαπιστώσει την ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης προτού προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Ίδιο το ωράριο στις υπεραγορές
Τις εξελίξεις παρακολουθούν οι φορείς του λιανικού εμπορίου, επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση από την εκτελεστική ή τη νομοθετική εξουσία. Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών (ΠΑ.ΣΥ.ΠΕ), Χαράλαμπος Παπαντωνίου ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος ευελπιστεί να κληθεί σε διάλογο ανά πάσα στιγμή, τονίζοντας ότι οι υπεραγορές αναμένουν τις εξελίξεις και τις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών και ότι δεν είναι σε θέση να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Ταυτόχρονα, ο κ. Παπαντωνίου εξήγησε ότι το ωράριο των υπεραγορών παραμένει το ίδιο, μιας και η αγορά κινείται ήδη σε ρυθμούς εορταστικού ωραρίου, που επιτρέπει ούτως ή άλλως στα γενικά καταστήματα να λειτουργούν τις Κυριακές.

Κλειστά τα καταστήματα τις γιορτές
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΠΑ.ΣΥ.ΛΙΕ, Μάριος Αντωνίου σημείωσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα εκδοθεί εγκύκλιος προς τα μέλη του Συνδέσμου σχετικά με τις αργίες που θα πρέπει να τηρηθούν τις ημέρες των γιορτών. Συγκεκριμένα, τα καταστήματα αναμένεται να μείνουν κλειστά στις 25 και στις 26 Δεκεμβρίου, καθώς και την Πρωτοχρονιά, στις 2 και στις 6 Ιανουαρίου.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα διαφοροποιηθεί το ωράριο των καταστημάτων τις Κυριακές του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι οι υπεραγορές θα συνεχίζουν να λειτουργούν μεταξύ 09:00 και 21:00 τις Κυριακές, ενώ στον τομέα της ένδυσης, της υπόδησης και της τεχνολογίας τα καταστήματα αναμένεται να εξακολουθήσουν να λειτουργούν μεταξύ των ωρών 11:00 και 20:00. «Με την πάροδο του χρόνου και ενώ στο λιανεμπόριο δεν υπάρχει οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση, εντούτοις η αγορά φαίνεται να αυτορυθμίστηκε», επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του ΠΑ.ΣΥ.ΛΙ.Ε, εξηγώντας ότι η κάθε επιχείρηση, αναλόγως του τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται, επιλέγει να ανοίγει τις ώρες που τις θεωρεί ωφέλιμες για την εξυπηρέτηση των πελατών της και της αποφέρουν κέρδος, εξηγώντας ότι παρόλο που δεν υπάρχει σε ισχύ νομοθεσία για το ωράριο των γενικών καταστημάτων, ωστόσο καμία επιχείρηση δεν λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως.

inbusinessnov2016



Κύριες Ειδήσεις





Translate »