Φθινόπωρο στη Βουλή η άδεια μητρότητας


Πηγή: philenews.com

Mε την επιστροφή των βουλευτών από τις θερινές τους διακοπές το Φθινόπωρο, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο επεκτείνεται η άδεια μητρότητας στο δεύτερο και στο τρίτο παιδί καθώς και το επίδομα μητρότητας. Το υπουργείο Εργασίας ετοίμασε το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για νομοτεχνικό έλεγχο. Αρμόδια κυβερνητική πηγή δήλωσε στον «Φ» πως μόλις ολοκληρωθεί ο νομοτεχνικός έλεγχος από τη Νομική Υπηρεσία, το νομοσχέδιο θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή. Όπως μας λέχθηκε, εκτιμάται πως το νομοσχέδιο θα βρεθεί ενώπιον του Κοινοβουλίου μεταξύ Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου. 

Η απόφαση για επέκταση της άδειας μητρότητας λήφθηκε τον περασμένο Μάιο από το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο είχε εγκρίνει την πρόταση πολιτικής για αύξηση της άδειας και του επιδόματος μητρότητας για δεύτερο παιδί από 18 σε 22 βδομάδες και για τρίτο παιδί και κάθε επόμενο παιδί από 18 σε 26 βδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεγαλύτερη άδεια μητρότητας… προσεχώς

Συγκεκριμένα, αυξάνετε η περίοδος παροχής άδειας και επιδόματος μητρότητας από 4 μήνες σε 5 μήνες για όλες τις περιπτώσεις μητέρων που αποκτούν δεύτερο παιδί. Παράλληλα αυξάνεται από 4 μήνες σε 6 μήνες για όλες τις περιπτώσεις μητέρων που αποκτούν τρίτο παιδί και για την απόκτηση κάθε νέου παιδιού μετά το τρίτο παιδί με παράλληλη επέκταση της θεσμικής προστασίας της μητρότητας με βάση τον περί Προστασίας της Μητρότητας Νόμο.

Μόλις εγκριθεί το νομοσχέδιο και δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας ο νόμος θα τεθεί σε άμεση ισχύ.  Σήμερα η άδεια μητρότητας είναι 18 εβδομάδες  ενώ το επίδομα μητρότητας που λαμβάνουν οι νέες μητέρες  ισούται με το 72% του εβδομαδιαίου μέσου όρου των βασικών ασφαλιστικών αποδοχών των ασφαλισμένων γυναικών κατά το προηγούμενο έτος εισφορών. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας το 2019 το επίδομα μητρότητας που κατάβαλλε το κράτος ήταν  €24,3 εκατ., το 2018 το συνολικό ποσό ήταν ιδιαίτερα αυξημένο καθώς είχε φτάσει τα €29,7 εκατ. και το 2017 είχε καταβληθεί ποσό €22 εκατ. Πάντως, η Κυβέρνηση εκτιμά πως με την αύξηση της άδειας και του επιδόματος μητρότητας αλλά και οι άλλες δράσεις που προωθούνται μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης θα συμβάλουν στην άμβλυνση του προβλήματος υπογεννητικότητας. Βάσει των τελευταίων στοιχείων ο αριθμός των γεννήσεων ήταν  9.548.

Εκτιμάται, επίσης πως το νομοσχέδιο θα συμβάλει και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της επαγγελματικής και οικογενειακής συμφιλίωσης.Κύριες Ειδήσεις

Translate »