Σήκωσε κεφάλι στις κατασκευές η Λάρνακα


Στο φουλ δουλεύουν οι κατασκευαστικές μηχανές στις επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας και ξεχωρίζουν για την οικοδομική δραστηριότητα από τις υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου. Το χρήμα που έρχεται από επενδυτές που επιθυμούν να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο και κατά προέκταση ευρωπαϊκό διαβατήριο, υπό την προϋπόθεση αγοράς ακινήτου μέχρι €2,5 εκατ., ανεβάζει την ταχύτητα στις κατασκευές.
Τόσο η Κυβέρνηση όσο και οι παράγοντες της αγοράς έχουν θέσει ως ετήσιο στόχο την έκδοση 700 περίπου διαβατηρίων τον χρόνο, στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου. Η κάθε επαρχία προσπαθεί να επωφεληθεί από την οικοδομική ανάπτυξη. Ο Δήμος Λεμεσού ήταν ο πρώτος που έδωσε παγκυπρίως το σύνθημα για την ανέγερση πύργων και την πώληση πολυτελών διαμερισμάτων σε ξένους. Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι το εμβαδόν των αδειοτηθέντων έργων στη Λεμεσό, το πεντάμηνο Ιαν. – Μάιος 2019, ανέρχεται σε 420,63 χιλ. τ.μ. σε σύγκριση με 183,31 χιλ. τ.μ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση 129,45%. Η αξία των έργων ανέρχεται στα €887,73 εκατ. από €198,45 εκατ. πέρυσι. Ο αριθμός των οικιστικών μονάδων αναμένεται στις 1.261 από 786 το περσινό πεντάμηνο.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στα σκαριά το Larnaka Tower – Ο Ρώσος επιχειρηματίας μιλά στον «Φ»
Η Λάρνακα, στο μεταξύ, αρχίζει και μπαίνει πιο δυναμικά στον κατασκευαστικό χάρτη, μετά από αρκετά χρόνια χαμηλής ανάπτυξης και στασιμότητας. Το εμβαδόν των έργων που εξασφάλισαν άδεια το πεντάμηνο ήταν 165,92 χιλ. τ.μ. από 84,26 χιλ. τ.μ. σημειώνοντας αύξηση 95,84%. Η αξία των έργων είναι €177,23 εκατ. από €79 εκατ. πέρυσι. Δυναμικά στο παιχνίδι έχει μπει ο Δήμος Λάρνακας στο μικροσκόπιο του οποίου βρίσκονται 10 αιτήσεις για ποικίλα πολυώροφα κτήρια. Σε πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκεται το project Larnaka Tower του Ρώσου επενδυτή Νικολάι Ποταπένκο, στην καρδιά της πόλης στις Φοινικούδες, το κόστος του οποίου υπολογίζεται στα €170 εκατ. και θα περιλαμβάνει πεντάστερο ξενοδοχείο δέκα ορόφων και έναν πύργο 30 ορόφων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Ψηλώνουν» και οι Φοινικούδες με πύργο 92 μέτρωνΣτο μικροσκόπιο και η αίτηση για πύργο 20 ορόφων επί της λεωφόρου Μακαρίου, στο πρώην πάρκινγκ του ομίλου Ορφανίδη, το οποίο αγόρασε Λιβανέζος επενδυτής. Εκκρεμούν, επίσης, ακόμη δύο αιτήσεις για πολυώροφα κτήρια της εταιρείας Quality Group πλησίον του λιμανιού της πόλης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και το 20ώροφο κτήριο Κίτιον, απέναντι από τον Αστυνομικό Σταθμό Λάρνακας. Υπό ανέγερση βρίσκονται και δύο κτήρια των 10 ορόφων στον δρόμο Λάρνακας – Λεμεσού.

Στην επαρχία Λευκωσίας το εμβαδόν των αδειοτηθέντων έργων για το πεντάμηνο είναι 242,82 χιλ. τ.μ. από 241,19 χιλ. τ.μ. πέρυσι, στην Πάφο 98,44 χιλ. τ.μ. από 71,79 χιλ. τ.μ. πέρυσι. Αντίθετα, στην επαρχία Αμμοχώστου το εμβαδόν των αδειοτηθέντων έργων μειώθηκε στις 30,20 χιλ. τ.μ. από 41,86 χιλ. τ.μ. πέρυσι.


Κύριες Ειδήσεις

Translate »