Προσφορές για τον κεντρικό κόμβο πλατειών Αλκής και Ακρόπολης μέσα του 2023, λέει στο ΚΥΠΕ ο Βύρας


Στα μέσα του 2023, ο Δήμος Λάρνακας αναμένεται να προκηρύξει προσφορές για υλοποίηση του έργου για αναδιάταξη του κεντρικού κόμβου των πλατειών Αλκής και Ακρόπολης.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, «στις 19 Απριλίου 2021 υπογράφηκαν τα συμβόλαια για τη μελέτη από την εταιρεία  «A. F. Modinos and SA Vrahimis Architects and Engineers» για αναδιάταξη του κεντρικού κόμβου των πλατειών Αλκής και Ακρόπολης. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο της προκαταρκτικής μελέτης και με βάση τις συμβατικές υποχρεώσεις του ιδιώτη μελετητή, η ολοκλήρωσή της αναμένεται μέχρι τα μέσα του 2023 και στη συνέχεια ο Δήμος θα βγει σε προσφορές».

Πρόσθεσε ότι «το έργο που υπολογίζεται να κοστίσει γύρω στα 3,5 εκ. ευρώ περίπου, αφορά την ανάπλαση δρόμων στο Αστικό Κέντρο της Λάρνακας και συγκεκριμένα σε τμήμα της Λεωφόρου Γρηγόρη Αυξεντίου και σε τμήματα των οδών Ερμού, Κωνσταντίνου Καλογερά, Γλάδστωνος, Λουκή Ακρίτα και Ορφέως. Στόχος είναι η αισθητική, λειτουργική και ποιοτική αναβάθμιση του χώρου / περιοχής και η εξασφάλιση της ομαλής και ασφαλούς διακίνησης πεζών και οχημάτων και ιδιαίτερα η εφαρμογή όλων των διευκολύνσεων για ΑΜΕΑ».

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, «με τα προτεινόμενα έργα θα γίνει διεύρυνση των πεζοδρομίων και προστασία τους, διαμόρφωση του χώρου της πλατείας Αλκής και της πλατείας Ακρόπολης που θα αποτελεί και ουσιαστικό δημόσιο χώρο και δημιουργία συγκεκριμένων θέσεων στάθμευσης, θέσεων στάθμευσης για ΑμέΑ και θέσεων στάθμευσης για ηλεκτρικά οχήματα. Ακόμα θα τοποθετηθεί νέος ενιαίος αστικός φωτισμός με φωτιστικά ιστού, θα γίνει επίστρωση ψυχρών υλικών, ενώ προβλέπονται πολλές νέες αστικές εγκαταστάσεις, όπως παγκάκια και ανθώνες (σταθεροί και κινητοί)».

Ο κ. Βύρας είπε ακόμα πως «θα εφαρμοστούν παρόμοιες νέες πλακοστρώσεις με τα άλλα έργα, θα δημιουργηθούν περισσότεροι πλατειακοί χώροι με νέα στοιχεία νερού, ενίσχυσης του πρασίνου και γενικά θα αναβαθμιστούν και θα ενωθούν οι δύο ιστορικές πλατείες της πόλης».

Το έργο ανάπλασης των πλατειών Ακροπόλεως, Αλκής και δρόμων της περιοχής, συνέχισε, «θα αποτελεί συνέχεια του Έργου Ανάπλαση οδών και διευκόλυνση ΑΜΕΑ  – Φάση Β και ουσιαστικά με το έργο αυτό, θα ολοκληρωθεί η αναβάθμιση, εξωραϊσμός και ρύθμιση της κυκλοφορίας σύμφωνα με το Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας του Αστικού Κέντρου της πόλης».

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Λάρνακας έχει συμπεριλάβει το έργο, στον κατάλογο για συγχρηματοδότηση από Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Όπως είπε ο Ανδρέας Βύρας, «η ανάπλαση των δύο πλατειών της Λάρνακας θα συνδυαστεί και με την κατασκευή καινούργιου δημοτικού χώρου στάθμευσης δίπλα, κάτι που θα καταστήσει πιο λειτουργική τη δημόσια χρήση των νέων πλατειών. Αυτό θα γίνει με την υλοποίηση του σχεδίου δημιουργίας δημοτικού χώρου στάθμευσης απέναντι από το Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας, στο χώρο που καταλάμβαναν μέχρι πρότινος οι παράγκες που έχουν όλες σχεδόν κατεδαφιστεί και προς την πίσω πλευρά».

Ο Δήμαρχος εξήγησε πως «σχεδιάστηκε νέος χώρος στάθμευσης χωρητικότητας 93 αυτοκινήτων και οι εργασίες υπολογίζεται να ξεκινήσουν γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Τα κατασκευαστικά έργα εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν 3-4 μήνες με στόχο να αποδώσουν ένα ολοκαίνουργιο δημόσιο χώρο στάθμευσης, διανθισμένο με χώρους πρασίνου».

Υπενθυμίζεται ότι «ο Δήμος Λάρνακας ανακοίνωσε τον περασμένο Μάρτιο την έναρξη της κατεδάφισης των παλιών τσίγκινων υποστατικών και με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους πέντε από τους έντεκα κατόχους, οι οποίοι απέρριπταν τις επιλογές που τους δόθηκαν, ανοίγει πλέον ο δρόμος για αξιοποίηση ενός κεντρικού τεμαχίου για δημόσιο όφελος με δημιουργία σύγχρονου χώρου στάθμευσης».Κύριες Ειδήσεις

Translate »