Αυξάνονται τα ποσά για σκοπούς στέγασης σε λήπτες ΕΕΕ (Στοιχεία)


Η αύξηση των ποσών που παραχωρούνται σήμερα κρίθηκε αναγκαία ένεκα της εκτόξευσης των ενοικίων

 

 

Στην αύξηση έως και 68% του ποσού που παρέχεται ως επίδομα ενοικίου ή τόκων στεγαστικού δανείου σε λήπτες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), συνεπεία της συνεχούς αύξησης του κόστους ενοικίασης διαμερισμάτων και κατοικιών, προχωρεί το κράτος. Μάλιστα, σχετικοί τροποποιητικοί κανονισμοί έχουν ήδη σταλεί στην Βουλή και σήμερα αναμένεται ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας θα λάβει τις τελικές της αποφάσεις επί του θέματος, ούτως ώστε αυτοί να προωθηθούν για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην Εισηγητική Έκθεση που συνοδεύει τους «περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών (Παροχή Στέγασης) (Τροποποιητικούς) Κανονισμούς του 2019», «λαμβάνοντας υπ’ όψη την παρατηρούμενη αύξηση του κόστους ενοικίασης διαμερισμάτων και κατοικιών που παρατηρείται κατά το τελευταίο διάστημα, διενεργήθηκε νέα μελέτη το 2019 για επικαιροποίηση των δεδομένων της προηγούμενης μελέτης του 2014 και αναθεώρηση του ποσού που δύναται να παρέχεται ως επίδομα ενοικίου ή τόκων στεγαστικού δανείου στο πλαίσιο της παροχής του ΕΕΕ. Βάσει των αποτελεσμάτων της νέας μελέτης, έχουν ετοιμαστεί οι προτεινόμενοι τροποποιητικοί κανονισμοί, σύμφωνα με τους οποίους προσαρμόζεται το παρεχόμενο επίδομα στα νέα επίπεδα», προστίθεται.

Όπως επισημαίνεται περαιτέρω, την διενέργεια της μελέτης ανέλαβε ιδιωτικός οίκος με μεγάλη εμπειρία στον τομέα των ακινήτων και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο οικιστικού χώρου για διαμερίσματα και κατοικίες μέσης ποιότητας που βρίσκονται εκτός προνομιούχων περιοχών παρουσιάζονται στον πιο κάτω πίνακα, στον οποίο υπάρχει και σύγκριση των αντίστοιχων ποσών που ίσχυαν μέχρι σήμερα, βάσει της τότε μελέτης που έγινε το 2014.

Συγκεκριμένα, τα νέα ποσά που θα παραχωρούνται ως επίδομα στέγασης στο πλαίσιο του ΕΕΕ, εάν τελικά περάσουν οι προτεινόμενες αλλαγές, θα έχουν ως εξής:

 

ΠΟΣΑ1

Ως εκ τούτου, με βάση την ίδια μεθοδολογία στον ακόλουθο πίνακα παρουσιάζεται το ποσό επιδότησης που ισχύει βάσει των Κανονισμών του 2014 ανά τετραγωνικό μέτρο σε αντιπαραβολή με τα αντίστοιχα ποσά βάσει της νέας μελέτης. Σημειώνεται πως, ως παράδειγμα παρατίθεται το ποσό που παραχωρείται ως επίδομα ενοικίου για διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων:

ΠΟΣΑ2

Σημειώνεται πως, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, καθόσον αφορά την επαρχία Αμμοχώστου, κατά την διεξαγωγή της πρώτης μελέτης του 2014 δεν υπήρχαν επαρκή αξιόπιστα στοιχεία και ως εκ τούτου, η τιμή ενοικίου καθορίστηκε στα ίδια επίπεδα με τις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού. Αυτός, τονίζεται, είναι και ο λόγος που δεν παρουσιάζει σημαντική αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες επαρχίες, καθώς το παρεχόμενο επίδομα ενοικίου ήταν ήδη πλησίον των τρεχουσών τιμών.

 

Το κόστος της αύξησης
Πάντως, ως αποτέλεσμα των προωθούμενων αλλαγών, η μηνιαία δαπάνη για παροχή Επιδόματος Στέγασης στο πλαίσιο του ΕΕΕ, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από 758.990 ευρώ σε 1.138.485 ευρώ. Επίσης, η ετήσια δαπάνη εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από 9,1 εκατομμύρια ευρώ που είναι σήμερα σε 13,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά 4,5 εκατ. ευρώ ετησίως, με βάση τα τελευταία στοιχεία των δικαιούχων για το έτος 2018.

 

HomeΚύριες Ειδήσεις

Translate »