Yakir Gabay: Ο Ισραηλινός επιχειρηματίας που επενδύει δισεκατομμύρια στην Κύπρο – Η είσοδος του στη μαρίνα και το λιμάνι Λάρνακας


Πηγή: inbusiness.com.cy

Σε τεράστια ανοίγματα με μεγαλεπήβολες επενδύσεις δισεκατομμυρίων προχωρά στην Κύπρο ο Ισραηλινός, με κυπριακή υπηκοότητα, μεγαλοεπιχειρηματίας, Yakir Gabay.

Πρόκειται για τον ιδρυτή, αναπληρωτή πρόεδρο και μεγαλομέτοχο της Aroundtown SA, εταιρείας κολοσσού στο παγκόσμιο real estate με χαρτοφυλάκιο ακινήτων ύψους 30 δισ. δολαρίων, η οποία βρίσκεται στη διαδικασία απόκτησης μετοχικής συμμετοχής στην Kition Ocean Holdings. Εξέλιξης, που θα σηματοδοτήσει την είσοδο της Aroundtown SA στην ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας.

Την ίδια ώρα, ο Yakir Gabay βρίσκεται πίσω από την τεραστίων διαστάσεων επένδυση συνολικού ύψους €856 εκατ. στη Αγία Φύλα, που είναι σε δημόσια διαβούλευση ενώπιον του Τμήματος Περιβάλλοντος, και η οποία-ανάμεσα σε άλλα- περιλαμβάνει τη δημιουργία ιδιωτικού σχολείου, ιατρικού ιδρύματος και κέντρου έρευνας και καινοτομίας.

Ο Yakir Gabay τοποθετείται στη λίστα του περιοδικού Forbes, ανάμεσα στους αυτοδημιούργητους επιχειρηματίες στον τομέα των ακινήτων, με την περιουσία του να υπολογίζεται στα $3.4 δισ. Διαθέτει μερίδιο 40% της Grand City Properties, η οποία κατέχει περίπου 65.000 διαμερίσματα στη Γερμανία και το Λονδίνο και είναι θυγατρική της Aroundtown SA.

  • Η είσοδος της Aroundtown SA στη μαρίνα και το λιμάνι Λάρνακας

Όπως πρόσφατα ανακοίνωσε η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ), η Aroundtown SA αποκτά μετοχική συμμετοχή στην κοινοπραξία Kition Ocean Holdings, η οποία ως γνωστό ανέλαβε και υλοποιεί το μεγαλεπήβολο έργο της ανάπτυξης της μαρίνας και του λιμανιού της Λάρνακας.

Διαβάστε εδώ: Aroundtown SA: Ο διεθνής κολοσσός που επενδύει μέσω Kition στο λιμάνι Λάρνακας

Η Aroundtown SA είναι μια real estate εταιρεία δεόντως εγγεγραμμένη σύμφωνα με τους νόμους του Λουξεμβούργου και εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Ιδρύθηκε το 2004 από τον Yakir Gabay, ο οποίος σήμερα κατέχει το 15% των μετοχών και υπηρετεί ως αναπληρωτής πρόεδρος (deputy chairman) του συμβουλευτικού συμβουλίου.

Οι δραστηριότητες της εταιρείας επικεντρώνονται στα ποιοτικά ακίνητα που έχουν υψηλή απόδοση και παράγουν εισόδημα, και σήμερα διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων ύψους 30 δισ. δολαρίων.

Επιλέγοντας ακίνητα με δυνατότητα προστιθέμενης αξίας σε κεντρικές τοποθεσίες, οι επενδύσεις της Aroundtown SA βρίσκονται κυρίως σε κεντρικές τοποθεσίες ευρωπαϊκών πόλεων, με τις πλείστες να αφορούν τη Γερμανία, την Ολλανδία και το Λονδίνο.

Το είδος ακινήτων που επιλέγει, είναι συνήθως εμπορικά και οικιστικά, τα οποία επωφελούνται από ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και προοπτικές ανάπτυξης.

Συνήθως οι επενδύσεις της Aroundtown SA γίνονται μέσω της θυγατρικής της, της Grand City Properties S.A., της οποίας ο Yakir Gabay διαθέτει μερίδιο 40%. Η Grand City Properties S.A. έχει σήμερα στο χαρτοφυλάκιο της περίπου 65.000 διαμερίσματα στη Γερμανία και το Λονδίνο.

Η απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου της Kition πραγματοποιείται μέσω της Aroundtown Ltd, θυγατρικής εταιρείας της Aroundtown SA, η οποία είναι δεόντως εγγεγραμμένη σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, η Aroundtown Ltd αποκτά μετοχικό κεφάλαιο της REM International (Cyprus) Ltd, η οποία κατέχει μετοχικό κεφάλαιο της Kition Ocean Holdings Limited.

  • Η επένδυση €856 εκατ. στη Αγία Φύλα

Το καλοκαίρι του 2021 ο Yakir Gabay προχώρησε στην απόκτηση μεγάλων εκτάσεων γης, 949.916 τ.μ., από την Διεύθυνση Διαχείρισης Ακινήτων της Τράπεζας Κύπρου (REMU) , έναντι του ποσού των €28 εκατομμυρίων.

Τα τεμάχια χωροθετούνται στην Αγία Φύλα της Λεμεσού και συγκεκριμένα 250 μέτρα ανατολικά του δρόμου Λεμεσού-Πλατρών. Συγκεκριμένα, βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομου που θα ενώσει την Λεμεσό με τον Μονιάτη, και ελαφρώς νοτιοανατολικά του Heritage Private School.

Στα εν λόγω τεμάχια γης, και μέσω της εταιρείας Rofeno Properties Limited, ο Yakir Gabay προγραμματίζει μια σύνθετη ανάπτυξη για την οποία κατέθεσε στην Περιβαλλοντική Αρχή, Μελέτη Επιπτώσεων στο Περιβάλλον και το προτεινόμενο έργο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 26 Ιουνίου του 2023.

Διαβάστε εδώ: Επένδυση €856 εκατ. στη Λεμεσό με ιδιωτικό σχολείο και κέντρο καινοτομίας

Συγκεκριμένα, το προτεινόμενο έργο θα περιλαμβάνει τις πιο κάτω χρήσεις:

  • Ιδιωτικό σχολείο.
  • Ιατρικό ίδρυμα-Κέντρο αποκατάστασης ευρωπαϊκής επωνυμίας (European branded) που θα υποστηρίζει σειρά μονάδων υποβοηθούμενης διαβίωσης.
  • Κέντρο έρευνας και καινοτομίας.
  • Επιχειρηματικό πάρκο.
  • Αθλητικές εγκατάστασης-Οργανωμένο αθλητικό κέντρο πολλαπλών δραστηριοτήτων.
  • Ιδιωτικό χώρο πράσινου του επιχειρηματικού πάρκου.
  • Ενιαία και οργανωμένη οικιστική ανάπτυξη που θα εμπεριέχει στοιχειώδεις υποδομές εμπορίου και αναψυχής (προς εξυπηρέτηση της ίδιας της ανάπτυξης).

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και όπως αναφέρει η Περιβαλλοντική Μελέτη που κατατέθηκε, η κατασκευή του προτεινόμενου έργου αναμένεται να γίνει σταδιακά.

Οι στρατηγικές χρήσεις πιθανότατα θα κατασκευαστούν σε δύο διαδοχικά στάδια, ενώ τα υπόλοιπα κτίρια θα ακολουθήσουν σε πέντε στάδια, με περίπου δύο χρόνια για κάθε φάση.

Ως εκ τούτου, η κατασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2030. Το σχολείο θα κατασκευαστεί σε δύο φάσεις, με την πρώτη να αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2024.

  • Η πορεία ανέλιξης του Yakir Gabay

Η περιουσία του Yakir Gabay υπολογίζεται στα $3.4 δισ. και είναι ο νούμερο 766 δισεκατομμυριούχος στη λίστα Forbes για το 2023.

Γεννήθηκε το 1966 στην Ιερουσαλήμ και είναι κάτοχος πτυχίου οικονομικών και λογιστικής, καθώς και μεταπτυχιακού τίτλου MBA από το Hebrew University.

Τα πρώτα βήματα στην καριέρα του ήταν στον δημόσιο τομέα του Ισραήλ, ενώ μετέπειτα ασχολήθηκε με την επενδυτική τραπεζική. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε CEO του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής της Bank Leumi, μιας εκ των μεγαλύτερων τραπεζών του Ισραήλ.

Επίσης, διετέλεσε ως πρόεδρος της Gmul Investments (Ισραήλ), η οποία είχε στη διαχείρισή της επενδύσεις συνταξιοδοτικά ταμεία, ακίνητα και τίτλους συνολικού ύψους 30 δισ. δολαρίων.

Eίναι γιος του Meir Gabay, πρώην Γενικού Διευθυντή του Ισραηλινού Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος υπηρέτησε και ως Επίτροπος Δημόσιας Υπηρεσίας του Ισραήλ. Επίσης, ο πατέρας του είναι ο μοναδικός Ισραηλινός που εκλέχθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε οποιοδήποτε αξίωμα.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »