Breaking News

RICS: Πάνω οι τιμές των ακίνητων το Α’ τρίμηνο του έτους


Περαιτέρω  αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων στην Κύπρο κατά το A’ τρίμηνο του 2017 καταγράφει ο Δείκτης Τιμών Ακίνητων του RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) Κύπρου, στα πλαίσια των αποτελεσμάτων της 30ης έκδοσης του Δείκτη που δόθηκαν την Τετάρτη 23 Αυγούστου, στη δημοσιότητα. Ο δείκτης παρακολουθεί τις τιμές και τα ενοίκια των ακινήτων σε όλες τις επαρχίες, και βασίζεται σε μεθοδολογία που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Reading, του Ηνωμένου Βασιλείου. Η παρούσα έκδοση του δείκτη έχει εμπλουτιστεί και περιλαμβάνει πλέον και τις τιμές τουριστικών ακινήτων, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η διαφάνεια στην αγορά ακινήτων.

Κατά το Α΄ Τρίμηνο του 2017, ο Δείκτης   Τιμών   Ακινήτων   καταγράφει σημαντικές αυξήσεις  σχεδόν σε όλες τις μεγάλες αστικές περιοχές και όλες τις κατηγορίες,  με τις σημαντικότερες να σημειώνονται στη Λάρνακα, Λευκωσία και Λεμεσό, ενώ η Πάφος και το Παραλίμνι έχουν φτάσει στο κατώτερο σημείο. Παγκύπρια, οι τιμές για τα σπίτια και τα διαμερίσματα παρουσίασαν τριμηνιαία αύξηση ύψους 2.3% και 1.3% αντίστοιχα με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται στη Λάρνακα, στο 4.6% για τα διαμερίσματα και 2.8% για τα σπίτια. Οι τιμές των εξοχικών  κατοικιών παρουσίασαν παγκύπρια τριμηνιαία αύξηση, 1.7% για τα διαμερίσματα και 1.3% για τα σπίτια. H Λεμεσός παρουσίασε την υψηλότερη αύξηση στα εξοχικά διαμερίσματα, η οποία έφτασε στο 2.9% και το Παραλίμνι στις εξοχικές σπίτια, με αύξηση 2.1%.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2016, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 4.9%, των σπιτιών κατά 3.3%, των γραφείων κατά 2.8%, των αποθηκών κατά 2.6% και των καταστημάτων κατά  4.4%.

Η μέση τιμή ενοικίασης σε ολόκληρη την Κύπρο παρουσίασε τριμηνιαία αύξηση 2.5% στα διαμερίσματα, 2.6% στα σπίτια, 1.6% στα καταστήματα και 4.6% στα γραφεία, ενώ οι τιμές για τις αποθήκες παρέμειναν σταθερές.

Συγκρίνοντας  τα  ενοίκια  με εκείνα  του  πρώτου τριμήνου του 2016, οι τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 5.5% για τα διαμερίσματα, 9.6% για τα σπίτια,  6.3% για τα καταστήματα, 3.1% για τα γραφεία και 11% για τις αποθήκες.

Ο Δείκτης Τιμών Ακίνητων του RICS καταρτίζεται σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Επιμετρητών Οικονομολόγων Κατασκευών Κύπρου (ΣΕΕΟKΚ) και τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων Κύπρου (ΣΕΕΑΚ).



Κύριες Ειδήσεις





Translate »