Breaking News

KPMG: Ώθηση στον τομέα ακινήτων το 2017


Έκθεση του συμβουλευτικού Οίκου για την εικόνα της αγοράς ακινήτων

Βελτιώνεται σταδιακά η αγορά ακινήτων, μετά τη μεγάλη κρίση που έπληξε τον τόπο μας το 2013. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της KPMG, όπως αυτές διατυπώνονται στην ετήσια έκθεση του συμβουλευτικού οίκου για την αγορά ακινήτων, τα έργα μεγάλης κλίμακας που προγραμματίζονται στην Κύπρο για την τρέχουσα χρονιά, θα δώσουν ώθηση στον συγκεκριμένο τομέα. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο συμβουλευτικός οίκος, το 2017 αναμένεται να είναι μια ακόμη χρονιά με προκλήσεις τόσο για την οικονομία όσο και για τον τομέα των ακινήτων και θα καταδείξει κατά πόσον η διαδικασία σταθεροποίησης και σταδιακής ανάκαμψης θα ενισχυθεί ή όχι. Παρ ‘όλα αυτά, προστίθεται, η επικείμενη κατασκευή νέων έργων αναμένεται να στηρίξει τον τομέα και τις προσπάθειες για μείωση της ανεργίας.

Tην είδηση χορηγεί η υπηρεσία Λάρνακα e-Business

Η KPMG επισημαίνει ότι για την τρέχουσα χρονιά προγραμματίζεται να ξεκινήσουν έργα μεγάλης κλίμακας για κατοικίες, εμπορικές και ξενοδοχειακές μονάδες καθώς και μαρίνες. Ως αποτέλεσμα των κινήτρων που προσφέρονται από την κυπριακή Κυβέρνηση,  υπάρχουν μέχρι στιγμής 30 αιτήσεις για επεκτάσεις και ανακαινίσεις ξενοδοχείων.

Την ίδια στιγμή, εκκρεμούν έξι αιτήσεις χορήγησης άδειας για κατασκευή νέων ξενοδοχείων στην Πάφο, τη Λεμεσό και την ελεύθερη Αμμόχωστο. Εκτιμάται επίσης πως τα τελευταία χρόνια έχει δαπανηθεί πέραν του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ για ανακαινίσεις ή αναβαθμίσεις ξενοδοχείων.

Βελτιώθηκε ο τομέας το 2016
Όπως καταδεικνύει η έκθεση της KPMG, το 2016 καταγράφηκε βελτιωμένη εικόνα τόσο στον αριθμό οικοδομικών αδειών και πωλητήριων εγγράφων, όσο και γενικότερα στις τιμές πώλησης και ενοικίασης οικιών, διαμερισμάτων, εμπορικών ακινήτων και χώρων στέγασης γραφείων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μεγαλύτερη ζήτηση για ακίνητα καταγράφηκε στην πόλη και επαρχία της Λεμεσού, με την Λευκωσία και Πάφο να ακολουθούν, ενώ μικρότερη είναι η ζήτηση για την ελεύθερη Αμμόχωστο.
Αναλυτικότερα, βάσει και των όσων αναφέρονται στην έκθεση του Συμβουλευτικού Οίκου, η αγορά ακινήτων στην Κύπρο μπορεί να χωριστεί σε δύο ομάδες, με βασικό κριτήριο τη ζήτηση. Από τη μια τα μεγάλα αστικά κέντρα της Λευκωσίας, της Λεμεσού και της Λάρνακας, τα οποία υποστηρίζονται κυρίως από την τοπική ζήτηση και από την άλλη η Πάφος και η Αμμόχωστος, περιοχές για τις οποίες επιδεικνύεται ενδιαφέρον περισσότερο από ξένους.
Εξάλλου, το τρίτο τρίμηνο του 2016 παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 12% στον δείκτη κατασκευαστικών εργασιών, αύξηση η οποία παρατηρείται για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο, αντανακλώντας τη γενικότερη βελτίωση στον κλάδο.

Οικοδομικές άδειες
Στο σύνολο τους οι οικοδομικές άδειες ανήλθαν την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2016 στις 4.900, σημειώνοντας αύξηση 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Συγκεκριμένα, οι οικοδομικές άδειες για κατοικίες αυξήθηκαν κατά 8,3%, ενώ οι άδειες για μη οικιστικά κτίρια παραμένουν αμετάβλητες σε σχέση με το 2015. Παράλληλα, οι πολεοδομικές άδειες αυξήθηκαν κατά 7,3%, ενώ αύξηση της τάξης του 11,1% και 19,2% κατέγραψαν οι άδειες για διαχωρισμό οικοπέδων και κατασκευή δρόμων.

Ακρίβυναν τα ακίνητα σε Λεμεσό και Λευκωσία
Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2016, τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των ακινήτων (44,2%) παρουσίασε η Λεμεσός, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Αύξηση στις τιμές παρατηρήθηκε και στη Λευκωσία σημειώνονται άνοδο κατά 11%. Στον αντίποδα, η Αμμόχωστος παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση στην αξία των ακινήτων – της τάξης του -14,8%- μεταξύ του 2015 και του 2016. Πτώση της αξία των ακινήτων παρατηρήθηκε σε Λάρνακα και Πάφο με τις τιμές να μειώνονται κατά 7,6% και 3,7% αντίστοιχα.

Τα πωλητήρια έγγραφα

Διαβάστε τη συνέχεια στο InBusiness.com 



Κύριες Ειδήσεις





Translate »