Breaking News

Eye Care 4U: Eνημερώνει το κοινό στα πλαίσια της Παγκόσμια Ημέρα Ορασης


Η όραση θεωρείται η σημαντικότερη από τις αισθήσεις μας αφού δυστυχώς, η απώλεια της μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότατα προβλήματα στην καθημερινότητα μας και στον κοινωνικό αποκλεισμό.

 

Κάθε χρόνο την δεύτερη Πέμπτη του Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ορασης που σκοπό έχει την πρόληψη της τύφλωσης μέσω της ενημέρωσης του κοινού για το πρόβλημα της τύφλωσης στον παγκόσμιο πληθυσμό και την δημόσια υγεία.

 

Όσο αφορά τα μάτια μας, ισχύει το γνωμικό ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία αφού σοβαρές παθήσεις όπως είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, το γλαύκωμα και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μπορούν να προληφθούν ή να  διαγνωστούν έγκαιρα κάνοντας την θεραπεία τους πιο εύκολη ή περιορίζοντας σημαντικά την μόνιμη ζημιά στα μάτια.

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει, ότι 285 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο έχουν σοβαρά προβλήματα όρασης και οι τυφλοί σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται περίπου σε 45 εκατομμύρια. Επιπρόσθετα, στο 80% των περιπτώσεων  θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η απώλεια της όρασης των ασθενών ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός των τυφλών θα αγγίξει τα 76 εκατομμύρια το 2020. Ακόμα πιο λυπηρό είναι το ότι υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 19 εκατομμύρια παιδιά με μειωμένη όραση.

 

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2013 (the Vision Loss Expert Group, Bourne et al. 2013), οι κύριες αιτίες τύφλωσης παγκοσμίως, από το 1990 έως το 2010 ήταν ιεραρχικά ο καταρράκτης (36%), τα διαθλαστικά σφάλματα (μη διορθωμένα με γυαλιά ή φακούς επαφής) (20,5%) και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (6%) του αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Είναι όμως πολύ ενδιαφέρων ότι η κύρια αιτία ανωμαλιών όρασης ήπιας ή βαριάς μορφής είναι τα διαθλαστικά σφάλματα (52%) που οδηγούν στην χαμηλή όραση, ακολουθούμενα από τον καταρράκτη (22%) και την εκφύλιση της ωχράς (2.5%).

 

Οι διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός και πρεσβυωπία) στις αναπτυγμένες χώρες μπορούν να διορθωθούν εύκολα με γυαλιά οράσεως, φακούς επαφής ή με διάφορες χειρουργικές μεθόδους.

 

Ο οπτικός οίκος Eye Care 4 U by Tasoula M. Panteli παρέχει στους πολίτες την ευκαιρία για προβληματισμό, ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δράση στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Όρασης και προτρέπει το κοινό να μην αγνοεί οποιαδήποτε συμπτώματα μείωσης οπτικής οξύτητας και προσφέρει οφθαλμομετρήσεις από έμπειρους οπτικούς. 



Κύριες Ειδήσεις





Translate »