Eγκαινιάστηκε από τον ΠτΔ το νέο τερματικό υγρών καυσίμων της Πετρολίνα στο Βασιλικό


Στόχος της Κυβέρνησης ήταν και παραμένει η μετατροπή της Λάρνακας σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προσθέτοντας ότι η προώθηση έργων όπως το νέο τερματικό υγρών καυσίμων της εταιρείας Πετρολίνα στο Βασιλικό, αποτελούν τον κινητήριο μοχλό για την οικονομία της Κύπρου.

 

Στον χαιρετισμό του στα εγκαίνια του νέου τερματικού υγρών καυσίμων της Πετρολίνα, ο Πρόεδρος χαρακτήρισε τη σημερινή ως «μια νέα μέρα για τη Λάρνακα, για το ενεργειακό κέντρο και για την Κύπρο», αφού όπως εξήγησε η Πετρολίνα είναι η «πρώτη από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Λάρνακα, που επένδυσε σε υποδομές αποθήκευσης και διαχείρισης υγρών καυσίμων στην περιοχή Βασιλικού, σηματοδοτώντας την απαρχή της υλοποίησης των σχεδιασμών μας, τόσο για το ενεργειακό κέντρο όσο και για τη Λάρνακα».

Πρόσθεσε ότι «πέραν των πολλαπλασιαστικών οφελών που προκύπτουν τόσο για την περιοχή του Βασιλικού ως ενεργειακού κέντρου, αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο, την ίδια στιγμή διανοίγεται ο δρόμος για την ανάπτυξη ενός ζωτικής σημασίας και απεριόριστων δυνατοτήτων παραλιακού μετώπου της Λάρνακας, με τα συνεπαγόμενα οφέλη, τόσο στην τοπική όσο και στην εθνική οικονομία να είναι έκδηλα».

Αυτό, συνέχισε «ήταν ένα αίτημα που θέτουν εδώ και δεκαετίες οι Δήμοι Λάρνακας και Λειβαδιών, αφού κρατούσε την πόλη καθηλωμένη και το οποίο έγινε κατορθωτό να ικανοποιηθεί μέσα από την ισχυρή βούληση και τους στοχευμένους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης και των τοπικών παραγόντων για οριστική απομάκρυνση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα, εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων».

Σημείωσε ακόμα ότι λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη εταιρείες έχουν μεταφέρει τις δραστηριότητές τους στο Βασιλικό, «υπολογίζεται ότι η μετακίνηση των υγρών καυσίμων των ιδιωτικών εταιρειών από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου 2020, γεγονός που με τη μετακίνηση και των δεξαμενών φυσικού αερίου, το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2021, θα επιφέρει τη συνακόλουθη αστική ανάπλαση της περιοχής, η οποία θα αποτελέσει τον πνεύμονα οικονομικής ενίσχυσης της Λάρνακας και των Λειβαδιών».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε «τη δεδηλωμένη βούληση της Κυβέρνησης για να καθοριστούν το συντομότερο και με βάση τις νενομισμένες διαδικασίες το πολεοδομικό σχέδιο και οι ζώνες αξιοποίησης της περιοχής».

Αφού συνεχάρη τον όμιλο εταιρειών ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ, «που ενήργησε στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων» ο Πρόεδρος απευθύνθηκε «σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τόσο της Κυβέρνησης και των τοπικών Αρχών όσο και των εταιρειών που εμπλέκονται» και τους κάλεσε «να εργαστούν έτσι ώστε να υπάρξει πιστή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, και ως εκ τούτου να μπορέσουμε να προσδώσουμε από κοινού προοπτικές για περαιτέρω ευημερία και ανάπτυξη της επαρχίας προς όφελος των πολιτών της».

Στόχος μας, συνέχισε «ήταν και παραμένει η μετατροπή της Λάρνακας σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη» και να γίνει πραγματικότητα το όραμα των Λαρνακέων να δουν την πόλη τους να αναγεννάται σε βαθμό που να αποτελεί πλέον σημείο θετικής αναφοράς.

Ανέφερε ακόμα ότι η εταιρεία Πετρολίνα πρωτοπορώντας «έδωσε μια άλλη διάσταση στην προσπάθεια μετακίνησης, κατεδάφισης, αποψίλωσης των δεξαμενών και κατ΄αναλογία απελευθέρωσης ενός εκ των ωραιότερων παραλιακών μετώπων της Λάρνακας».

Η προσπάθεια για αναβάθμιση της Λάρνακας, πρόσθεσε «δεν περιορίζεται στη μετακίνηση των δεξαμενών αλλά εκτείνεται σε έργα το ύψος των οποίων υπερβαίνει τα 78 εκατομμυρίων ευρώ, πάντα σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές, ιδιαίτερα με τον Δήμο Λάρνακας», αφού τα όσα έργα είχαν υποβληθεί και έχουν εξαγγελθεί ήταν πραγματικά ώριμα προς κατασκευή, και έγινε κατορθωτό να γίνει η συγχρηματοδότηση Κυβέρνησης – Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το ίδιο, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «ισχύει και σε πλείστα όσα έργα υπήρξε συμβολή της Κυβέρνησης και του Δήμου, έτσι ώστε σήμερα να παρατηρείται μια αναγέννηση της Λάρνακας, για την οποία» εξέφρασε την πεποίθηση ότι πριν παραδώσει την εξουσία «θα είναι μια από τις πιο σύγχρονες, ωραίες πόλεις για την οποία ο καθένας θα είναι περήφανος, και για το έργο που θα παρουσιάζει και για την ποιότητα ζωής και οι Λαρνακείς θα έχουν την ευκαιρία να δουν ξανά την πόλη τους να ανθεί οικονομικά, τουριστικά, γενικότερα να έχουν συνθήκες ζωής εφάμιλλες των ευρωπαϊκών».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε για ακόμα μια φορά τη βούληση της Κυβέρνησης να συνεχίσει να συνδράμει «στους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς των τοπικών κοινωνιών κάθε επαρχίας, ενισχύοντας τα  θετικά αποτελέσματα που προκύπτουν από την εποικοδομητική και ειλικρινή συνεργασία μεταξύ κεντρικής και τοπικής εξουσίας».

Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι «θα τιμήσουμε τις υποσχέσεις που έχουμε δώσει ενώπιον των Δημοτικών Αρχών και πρωτίστως των πολιτών της Λάρνακας» και πρόσθεσε πως πέραν των Υπουργών θα παρακολουθεί και ο ίδιος στενά «την πορεία υλοποίησης των εξαγγελιών μας, έτσι ώστε με την ολοκλήρωση της θητείας μου, η Λάρνακα να είναι η πόλη που θα που προσδοκούν και αναμένουν από την Κυβέρνηση οι πολίτες της».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στις προοπτικές που παρουσιάζει η περιοχή του Βασιλικού ως Ενεργειακού Κέντρου στη βάση των στοχευμένων σχεδιασμών του κράτους και είπε πως «ενόψει των νέων δεδομένων, τόσο στην ευρύτερη περιοχή του Βασιλικού, αλλά και των ενεργειακών δρώμενων της Κύπρου, η Κυβέρνηση προχωρεί στην αναθεώρηση του Χωροταξικού Σχεδίου Ανάπτυξης του Βασιλικού που έχει εκπονηθεί το 2017, λαμβάνοντας υπόψη, πρωτίστως την ασφάλεια, το περιβάλλον καθώς και την κοινωνική διάσταση».

Απώτερος στόχος μας, σημείωσε είναι «το Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού, με την ανέγερση έργων υψίστης σημασίας για την Κυπριακή Δημοκρατία, να αποκτήσει προοδευτικά στρατηγικό ρόλο και καθοριστικής σημασίας αναπτυξιακή δυναμική, προς όφελος του συνόλου του λαού και, σίγουρα, με σημαντικά οφέλη για την οικονομία και ευημερία της χώρας. Ήδη, βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης έργα συνολικού κόστους 200 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, η πλειοψηφία των οποίων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός των επόμενων τριών ετών» είπε και αναφέρθηκε και στο τερματικό που θα στοιχίσει 399 εκατομμυρίων ευρώ και που θα καταστήσει οριστικά το Βασιλικό ως τον ενεργειακό πνεύμονα της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμα ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις ευαισθησίες των κατοίκων της περιοχής έχουμε αντισταθμιστικά προβλέψει ποσό ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ που έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο προς όφελος των κατοίκων της περιοχής, ύστερα από συνεννόηση και συνεργασία με τις τοπικές Αρχές με προτεραιότητα την ικανοποίηση δικαίων αιτημάτων αφού κρίθηκαν μεγίστης σημασίας για τους κατοίκους της περιοχής. Ηδη σημαντικά είναι τα οφέλη που έχουν αποκομίσει οι κάτοικοι από τη δημιουργία θέσεων εργασίας τόσο κατά το στάδιο κατασκευής όσο και κατά το στάδιο λειτουργίας των έργων, όπως και από τη γενικότερη τόνωση της τοπικής και της ευρύτερης οικονομίας».

Σημείωσε επίσης πως «ενόψει της δραστικής διαφοροποίησης του χαρακτήρα της περιοχής, που θα προκύψει με την ολοκλήρωση όλων των έργων που έχουν εγκριθεί και που υλοποιούνται, αναμένεται ότι τα οφέλη θα αυξηθούν σταδιακά προς όφελος των πολιτών παράλληλα με την εξυγίανση, αναζωογόνηση και αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Εργα όπως αυτό που εγκαινιάζουμε σήμερα, αναδεικνύονται σε έργα πνοής και σημείο αναφοράς για ολόκληρο τον τόπο».

Αφού ανέφερε πως η επένδυση της Πετρολίνα στη περιοχή ξεπερνά τα 80 εκατομμύρια ευρώ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως «η προώθηση τέτοιων έργων είτε από το κράτος είτε από τον ιδιωτικό τομέα, είτε με τη συνεργασία των δύο, είτε με τη συνεργασία κράτους – πολιτών, και η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την υλοποίηση και την ολοκλήρωση τους, είναι κομβικής σημασίας, αφού αποτελούν τον κινητήριο μοχλό για την οικονομία της χώρας μας».

Ο Πρόεδρος συνεχάρη τον όμιλο εταιρειών Πετρολίνα, αφού, όπως εξήγησε, με τις νέες εγκαταστάσεις «εισέρχεται στη νέα εποχή της επιχειρηματικής δράσης», καθώς και για το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας που αναπτύσσει τα τελευταία 70 χρόνια, «επιδεικνύοντας, σταθερό σεβασμό στις ανάγκες της ευρύτερης κοινωνίας, με κοινωνική εταιρική ευαισθησία, αλλά ιδιαίτερα και έναντι των πελατών και των συνεργατών της».

Σημείωσε επίσης ότι «υποδομές οι οποίες ανταποκρίνονται πλήρως στα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας, ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας, αναμένεται να παρέχουν την πλέον σύγχρονη και ταχύτατη εξυπηρέτηση τόσο στις φορτοεκφορτώσεις όσο και στη διανομή, ενώ σύμφωνα με τα μελλοντικά σχέδια η εταιρεία θα μπορεί να καλύπτει ολόκληρη την Κύπρο, αλλά και τις διεθνείς αγορές. Και αυτό» συνέχισε «είναι από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της εταιρείας. Δεν είναι μόνο ο αξιόπιστος εταίρος στην κυπριακή αγορά, αλλά και η αξιόπιστη επιχειρηματική δράση που καλύπτει πλέον και τη διεθνή αγορά».

Πηγή:ΚΥΠΕ


Κύριες Ειδήσεις

Translate »