Aλλαγές στα σχέδια Υπηρεσίας Μέριμνας/Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων


Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε στις 3/7/2019, το αναθεωρημένο σχέδιο παροχής οικονομικής ενίσχυσης για στέγαση εκτοπισθέντων και παθόντων, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή στις 4/7/2019 και καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τα στεγαστικά σχέδια, με απλοποιημένες διαδικασίες, που διασφαλίζουν και την ικανότητα αξιοποίησης της βοήθειας για τον σκοπό της απόκτησης γης.

 

Μεταξύ άλλων, με τα νέα κριτήρια:
1.         Αυξάνονται σημαντικά τα εισοδηματικά όρια.
2.         Αυξάνεται η οικονομική ενίσχυση που παρέχεται στους εκτοπισμένους για απόκτηση κατοικίας.
3.         Εισάγονται απλοποιημένες διαδικασίες για επιτάχυνση του χρόνου εξέτασης και έγκρισης των αιτήσεων.
4.         Εισάγονται περιορισμοί στο εμβαδόν.

 

Πριν την εφαρμογή των νέων κριτηρίων, εκκρεμούσαν στην Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων (ΥΜΑΠΕ) 5399 αιτήσεις διαφόρων κατηγοριών. Αξιοποιώντας πρόσθετο προσωπικό ορισμένου χρόνου που προσλήφθηκε, η ΥΜΑΠΕ εξέτασε 882 υποθέσεις. Από αυτές τις υποθέσεις, οι 742 αφορούν αιτήσεις οι οποίες αναβαθμίστηκαν στη βάση των νέων αναθεωρημένων κριτηρίων, καθώς και νέες αιτήσεις οι οποίες υποβλήθηκαν από τις 4 Ιουλίου 2019 και μετά.

Για το 2019, μέχρι και τον Ιούλιο, είχαν δαπανηθεί μόνο 6 εκατομμύρια ευρώ για τα στεγαστικά σχέδια. Στις συνεδρίες που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, η Επιτροπή Στεγαστικής Βοήθειας έχει εγκρίνει αιτήσεις, των οποίων η οικονομική ενίσχυση που θα δοθεί ανέρχεται γύρω στα 19 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι το ποσοστό απορρόφησης του προϋπολογισμού για το 2019 θα φτάσει σχεδόν το 100%, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει τα τελευταία χρόνια.

Υπολογίζεται ότι, λόγω των νέων διαδικασιών, αναμένεται μείωση της χρονικής περιόδου αναμονής από 2-3 χρόνια που ήταν μέχρι πρόσφατα, σε μερικούς μήνες, ενώ ο αριθμός των δικαιούχων αυξάνεται σημαντικά.

Οι πιο πάνω αριθμοί αποδεικνύουν την επιτυχία και τη μεγάλη ανταπόκριση που είχαν τα νέα αναθεωρημένα κριτήρια.

 



Κύριες Ειδήσεις





Translate »