Για κάποια πρώτα μικρά δειλά βήματα ανάκαμψης του κατασκευαστικού τομέα έκανε λόγο σήμερα ο Πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ Κώστας Ρουσιάς στο πλαίσιο της 22ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, παρουσία του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριου Δημητριάδη.
Σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Μεταφορών συνεργάζεται με όλους τους Αρμόδιους Φορείς, όπως το Γενικό Λογιστήριο, την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων και το Τμήμα Δημοσίων Έργων για την προώθηση μέτρων ανάπτυξης και δημιουργίας συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού.
Και τόνισε ότι στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο στέκεται αρωγός στην επίλυση προβλημάτων που υποδεικνύονται/τίθενται από την ΟΣΕΟΚ σε θέματα που αφορούν προσφορές του Δημοσίου, έγγραφα των Δημοσίων Συμβάσεων κλπ.
Στο χαιρετισμό του ο Μάριος Δημητριάδης, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΣΕΟΚ, σημείωσε πως μετά τη δοκιμασία των τελευταίων ετών, αποδείχτηκε πως οι στρατηγικές επιλογές της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Μεταφορών έχουν οδηγήσει στη σωστή κατεύθυνση τον τομέα των κατασκευών, που αντικατοπτρίζεται στη θεαματική αύξηση των πωλήσεων ακινήτων, των πωλήσεων σε αλλοδαπούς μέσα από το άνοιγμα νέων αγορών, την προσέλκυση ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών και αγοραστών με την προώθηση μεγαλεπήβολων και εντυπωσιακών αναπτυξιακών έργων.
«Ήδη αρκετά από αυτά τα μεγάλα έργα βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής, ενώ μερικά στο στάδιο της ολοκλήρωσής τους» τόνισε, υπογραμμίζοντας πως παρά το ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια που δυσχεραίνουν τις προσπάθειές για ανάπτυξη του τομέα, εξίσου ισχυρή είναι εντούτοις και η θέληση του Υπουργείου και της Κυβέρνησης για επίλυση των προβλημάτων που είτε εκκρεμούν, είτε ανακύπτουν σ΄ αυτή τη δύσκολη διαδρομή, με απώτερο στόχο τη δυναμική ανάκαμψη του τομέα της οικοδομικής βιομηχανίας, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα, όπως και στο παρελθόν, να συμβάλει καταλυτικά στη γενικότερη προσπάθεια ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας.
Κατά τον Υπουργό, όλα μαζί τα δεδομένα όπως καταγράφονται σήμερα δημιουργούν, ρεαλιστικά, ένα ελπιδοφόρο περιβάλλον και προδιαγράφουν τις προοπτικές για το μέλλον των κατασκευών ενώ παράλληλα, επιβεβαιώνουν ότι, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει ο τομέας των κατασκευών αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας μας, συνεισφέροντας σημαντικά στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν και στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Όπως εξήγησε, η προσπάθεια της Κυβέρνησης και του ΥΜΕΕ μέσα από μια σειρά μεταρρυθμιστικών μέτρων, είναι η δημιουργία ενός ευέλικτου, επαγγελματικού και ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, που θα καθιστά πιο ελκυστική την αγορά για επενδύσεις, πρέπει να συνεχιστεί.
Σημείωσε επίσης ότι η ισχυρή θέληση και οι συνεχείς προσπάθειες της Κυβέρνησης για ανάκαμψη έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα, εφόσον πολλά από τα μεγάλα εξαγγελθέντα έργα έχουν προωθηθεί και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ άλλα έχουν ολοκληρωθεί, όπως επίσης ένας σημαντικός αριθμός έργων προγραμματίζεται και αναμένεται να προκηρυχθούν εντός του 2017.
Ενδεικτικά ο Μάριος Δημητριάδης ανέφερε ότι τα έργα που ολοκληρώθηκαν ήταν της τάξης των 32 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός όσων βρίσκονται σε εξέλιξη ανέρχεται στο ποσό των 115 εκατομμυρίων ευρώ.
Διαβεβαίωσε τέλος ότι το Υπουργείο και ο ίδιος προσωπικά θα βρίσκονται δίπλα στην ΟΣΕΟΚ για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τομέας των κατασκευών, αλλά και για την περαιτέρω αναβάθμιση του επαγγέλματος, υλοποιώντας με πράξεις αυτή την υπόσχεση.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ Κώστας Ρουσιάς έκανε λόγο για τα πρώτα μικρά δειλά βήματα της πορείας του κατασκευαστικού τομέα προς την ανάκαμψη μετά την πρωτοφανή κρίση των προηγούμενων χρόνων. Βήματα, όπως είπε, που άρχισαν με τις προτάσεις της ΟΣΕΟΚ και τη στήριξη της Πολιτείας.
«Βήματα, που αν συνεχίσουμε από κοινού, θα σταθεροποιήσουν την πορεία προς την ανάκαμψη του τομέα μας και την κοινή πορεία όλων μας προς την ανάκαμψη της οικονομίας μας» όπως πρόσθεσε.
Ο κ. Ρουσιάς σημείωσε ότι η εξαγγελία του Σχεδίου Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων για σκοπούς ανάκαμψης της αναπτυξιακής δραστηριότητας στην Κύπρο το 2013, που επικαιροποιήθηκε το 2014, αποτέλεσε το πρώτο βήμα για ανατροπή της αρνητικής ψυχολογίας του Κυπρίου εργολήπτη, επιβεβαίωσε τις προβλέψεις της ΟΣΕΟΚ και μαρτυρεί το «ευήκοον ους» της Πολιτείας στις προτάσεις της Ομοσπονδίας.
Και υπενθύμισε πως η μείωση στο 25% του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας το 2016 και η κατάργηση του το 2017 και η μονιμοποίηση του μειωμένου συντελεστή μεταβιβαστικών τελών στο 50%, που αποτέλεσαν πρόσθετα κίνητρα για τους συντελεστές της κατασκευαστικής δραστηριότητας (αγοραστές, επενδυτές, ιδιοκτήτες έργων προς εκτέλεση) είχε επίσης περιληφθεί στις προτάσεις της ΟΣΕΟΚ, για διάσωση του τομέα.
«Προβλέπουμε, ότι πρόσθετο κίνητρο σε ένα σημαντικό αριθμό υποψηφίων ιδιοκτητών έργων προς εκτέλεση, θα αποτελέσουν χρηματοπιστωτικές διευκολύνσεις σε νέα ζευγάρια / νοικοκυριά, για να προχωρήσουν στην ανέγερση της κατοικίας τους» συμπλήρωσε ο κ. Ρουσιάς υποδεικνύοντας ότι η παροχή χρηματοπιστωτικών διευκολύνσεων στη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, θα αποτελέσει σημαντική ώθηση για την κατασκευαστική δραστηριότητα και θα προσφέρει σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας στον τομέα της απασχόλησης.
Εξέφρασε ακολούθως βαθιά ικανοποίηση για την πρόθεση της Κυβέρνησης να μειώσει το συντελεστή ΦΠΑ από 19% σε 5% σε ανακαινίσεις και ενεργειακές αναβαθμίσεις όλων των οικιστικών μονάδων, η οποία ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2015, καθώς επίσης και για την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, του νομοσχεδίου που αφορά τη σύσταση Υφυπουργείου Ανάπτυξης, το 2016.
Σημείωσε ωστόσο σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ ότι η εισαγωγή του άρθρου 11Β με τον τροποποιητικό Νόμο 16(Ι) του 2012, αντί να βοηθήσει στην ανάκαμψη του τομέα, έχει προκαλέσει σύγχυση και σωρεία προβλημάτων στον εργοληπτικό κόσμο. «Θερμή μας παράκληση είναι η απάλειψη του συγκεκριμένου άρθρου» είπε.
Σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη του τομέα, ο κ. Ρουσιάς υπέδειξε ότι ο τομέας συμβάλλει φέτος σε ποσοστό 3% στην άνοδο του ρυθμού ανάπτυξης, για πρώτη φορά από την ένταξη της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, αλλά και ότι καταγράφεται μείωση του αριθμού των ανέργων στον τομέα κατά 1.223 άτομα.
Επίσης ο Δείκτης Παραγωγής στις κατασκευές παρουσιάζει άνοδο κατά 5,4 μονάδες.
«Με το στόχο της Κύπρου για άντληση περί των €300 εκατομμυρίων από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 και με την έμφαση που δίνει ο προϋπολογισμός στην υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων, βλέπουμε τα πρώτα μικρά δειλά βήματα της πορείας του τομέα μας προς την ανάκαμψη» σημείωσε.
«Βήματα» όπως πρόσθεσε «που αν συνεχίσουμε από κοινού, θα σταθεροποιήσουν την πορεία προς την ανάκαμψη του τομέα μας και την κοινή πορεία όλων μας προς την ανάκαμψη της οικονομίας μας».
Αναφέρθηκε τέλος και στην παρουσία στη Συνέλευση Τουρκοκυπρίων εκφράζοντας την επιθυμία του ελληνοκυπριακού εργοληπτικού κόσμου, «να ξανακτίσουμε μαζί την κοινή μας πατρίδα και το κοινό μας μέλλον, παρά το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις πολιτικές διαβουλεύσεις».