Breaking News

Νομοσχέδιο για επιβολή 19% ΦΠΑ στις αγοραπωλησίες ακινήτων για επιχειρηματικούς σκοπούς


Έντονος προβληματισμός επικράτησε στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για την επιβάρυνση που μπορεί να έχει στον τομέα των ακινήτων εναρμονιστικό νομοσχέδιο για επιβολή ΦΠΑ με συντελεστή 19% στις αγοραπωλησίες οικοδομήσιμης γης από άτομα που ασκούν επιχείρηση, το οποίο θα έπρεπε να τίθεντο σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2008.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σειρά επιστολών της προειδοποίησε την Κύπρο ότι θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα με συμμόρφωση με το κοινοτικό κεκτημένο, μετά τη λήξη την 1η Ιανουαρίου του 2008 της εξαίρεσης που έλαβε η Κύπρος κατά την ένταξή της στην ΕΕ το 2004, με τον Οικονομικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Παντελή να αναφέρει ενώπιον των μελών της Επιτροπής Οικονομικών ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωση μας με την οδηγία η Κομισιόν θα προχωρήσει με μέτρα κατά του κράτους μέλους “επιβάλλοντας πρόστιμο από την ημέρα που θα έπρεπε να υπάρξει συμμόρφωση μέχρι την ημέρα συμμόρφωσης”.

Ανέφερε ότι το πρόστιμο μπορεί να αφορά εφάπαξ ποσό και ταυτόχρονα ένα ποσό από 100.000 μέχρι 300.000 ευρώ ημερησίως, ανάλογα με την τελική απόφαση.

Από την επιβολή ΦΠΑ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε από την Κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2016, εξαιρούνται κτηνοτροφικά τεμάχια, προστατευόμενες περιοχές (πχ Natura) και δασικές περιοχές. Κατά τη συζήτηση, η Επιτροπή Οικονομικών εξέτασε και την υιοθέτηση αντισταθμιστικών μέτρων για απάβλυνση των επιπτώσεων από την επιβολή ΦΠΑ 19% στις αγοραπωλησίες οικοδομήσιμης γης, όπως είναι η εισαγωγή ΦΠΑ στα ενοίκια για επιχειρηματικούς και εμπορικούς σκοπούς μόνο, ρυθμίσεις για εταιρείες που θα πωλήσουν τις μετοχές τους και διαθέτουν ακίνητα και απαλλαγή φόρου κεφαλαιουχικών κερδών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών να εξετάσει μαζί με το ΣΕΛΚ το θέμα ανακουφιστικών μέτρων και σε δύο εβδομάδες να συζητηθεί εκ νέου το νομοσχέδιο στην Επιτροπή.

Σε σχέση με αντισταθμιστικά μέτρα, ο κ. Παντελή υπενθύμισε ότι όταν η Κυβέρνηση κατάθεσε το σχετικό νομοσχέδιο τον Ιούνιο του 2016 στη Βουλή, κατάθεσε και ένα πακέτο μέτρων που περιλάμβανε τη μείωση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας σε πολύ χαμηλά επίπεδα και τη μείωση των μεταβιβαστικών τελών κατά 50%.

“Με τους υπολογισμούς μας αυτό το πακέτο που είχαμε επιβάλει τότε περιόριζε σημαντικά την επιβάρυνση στον τομέα των ακινήτων και σε πολύ χαμηλά επίπεδα”, τόνισε, σημειώνοντας ότι “με την απόφαση της Βουλής για πλήρη κατάργηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας την 1η Ιανουαρίου του 2017 η επιβάρυνση με την εισαγωγή ΦΠΑ θα είναι σχετικά χαμηλή”.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο Έφορος Φορολογίας Γιάννης Τσαγκάρης είπε ότι εξαίρεση μπορεί να πάρει μια χώρα κατά την περίοδο που διαπραγματεύεται την ένταξη της στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι η Κύπρος ζήτησε και πήρε εξαίρεση μαζί με άλλες 11 χώρες, ωστόσο, έχει λήξει το χρονικό περιθώριο που έθεσε η Κύπρος για να έχει ισχύ η εξαίρεση της φορολόγησης των οικοπέδων.

Ο κ. Τσαγκάρης είπε ότι κατά την περίοδο ένταξης της στην ΕΕ η Κύπρος είχε θέσει συγκεκριμένη ημερομηνία για ισχύ της εξαίρεσης της φορολόγησης των οικοπέδων και αυτή η ημερομηνία έχει πλέον λήξει, προσθέτοντας ότι για τις υπόλοιπες

Ανέφερε ότι εξακολουθεί να έχει ισχύ η εξαίρεση για τη Μάλτα, η οποία δεν έχει θέσει ημερομηνία λήξης της εξαίρεσης με τη δικαιολογία ότι είναι μικρή χώρα και είναι περιορισμένη η γη που διαθέτει. Στο σημείο αυτό, ο Οικονομικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή διευκρίνισε ότι η Μάλτα έχει επίσης δεσμευθεί ότι θα ευθυγραμμιστεί τελευταία με την επιβολή ΦΠΑ στα οικόπεδα αφού πρώτα εφαρμόσουν τη συγκεκριμένη νομοθεσία όλες οι χώρες της ΕΕ, αξιοποιώντας σχετική πρόνοια.

Ο κ. Τσαγκάρης είπε ακόμη ότι δεν επιτρέπεται η υιοθέτηση χαμηλού συντελεστή στα οικόπεδα και όλες οι χώρες να έχουν τον κανονικό συντελεστή, με εξαίρεση την Ιρλανδία η οποία το διάστημα που άλλαζαν οι συντελεστές κατάφερε να πάρει έγκριση για συντελεστή 13,5%.

“Οι διάφορες επιλογές που έχει μια χώρα είναι το τι να συμπεριλάβει μέσα στον ορισμό του τι είναι οικοπεδοποιήσιμη γη και το ποιοι να υπόκεινται σε φόρο”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι παρόλο που στο νόμο σήμερα περιλαμβάνει όλους όσοι ασκούν οικονομική δραστηριότητα, “η οδηγία επιτρέπει να συμπεριληφθούν και πρόσωπα τα οποία περιστασιακά μπορεί να πωλήσουν ένα οικόπεδο”.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε ότι η ανησυχία όλων των μελών της Επιτροπής είναι έκδηλη με την έννοια ότι αναμένεται κάποια αρνητική επίδραση στην αγορά, προσθέτοντας ότι αυτή η φορολογία μετά την προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μετά από οκτώ χρόνια αναβολής, είμαστε υποχρεωμένοι να την επιβάλλουμε”.

Ανέφερε ότι “τα μέλη της Επιτροπής έστρεψαν την προσοχή τους στην εξεύρεση κάποιων τρόπων όπως τη μείωση άλλων φορολογιών που επιβαρύνονται τα ακίνητα, έτσι ώστε η όποια αρνητική επίδραση στην αγορά από την επιβολή ΦΠΑ να ελαχιστοποιηθεί”.

Σε σχέση με τα αντισταθμιστικά μέτρα, ο κ. Κουλλά είπε ότι συζητήθηκε η επιβολή ΦΠΑ στο ενοίκιο για επιχειρήσεις και η παράταση του κινήτρου για μη επιβολή φόρου κεφαλαιουχικών κερδών που έληξε τέλος του 2016 και το οποίο θα μπορούσε να επανέλθει για χρονικό διάστημα ενός ή δύο ετών.

Είπε ακόμη ότι θα μπορούσαν επίσης να μειωθούν κάπως τα μεταβιβαστικά τέλη τα οποία είχαν μειωθεί από πέρσι και πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση από πέρσι πρότεινε την μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας που κατάργησε οριστικά η Βουλή και τη μόνιμη μείωση κατά 50% των μεταβιβαστικών τελών.

Η βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου είπε ότι μετά που τόσο καιρό που χάθηκε πολύτιμος χρόνος για να μπούμε επί της ουσίας του νομοσχεδίου αναγκαζόμαστε να το ψηφίσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα λόγω του προστίμου που θα επέλθει από πλευράς ΕΕ.

Η κ. Θεολόγου εξέφρασε ανησυχίες για “ορισμένες συνέπειες που μπορούν να προκύψουν τόσο στον τομέα των ακινήτων αλλά και γενικότερα στη διαδικασία αναδιάρθρωσης των δανείων με τις τράπεζες να καλούνται να πληρώσουν και οι ίδιες ΦΠΑ στα οικόπεδα στα οποία θα πωλήσουν, αλλά και ο απλός πολίτης που μπορεί να έχει μεμονωμένη περιουσία που θα προκύπτει οποιοδήποτε ποσό ΦΠΑ”.

Ανέφερε ότι “περιμένουμε κάποιες εισηγήσεις από τον ΣΕΛΚ όσον αφορά το αντιστάθμισμα που θα μπορούσε να επιτευχθεί γενικότερα στην οικονομία με το συγκεκριμένο ΦΠΑ”.

“Ίσως να υπάρξουν κάποια ζητήματα με το ΦΠΑ πάνω στα ενοίκια σε επιχειρηματικές μονάδες πάντοτε. Ίσως να υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις στον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών ή κάποια κίνητρα τόσο στον τομέα των επενδύσεων αναφορικά με τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών αλλά και με την πώληση των οικοπέδων”, πρόσθεσε.

Η κ. Θεολόγου είπε ότι θα ζητηθεί εκ νέου σε δύο εβδομάδες το νομοσχέδιο και “ας ελπίσουμε δεν θα έχουμε αρνητικές συνέπειες μετά την εφαρμογή της νομοθεσίας”.

Πηγή: ΚΥΠΕ



Κύριες Ειδήσεις





Translate »