Πηγή: philenews.com
Δέκα μέτρα μετριασμού για ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της φωτορύπανσης και ελαχιστοποίηση του κινδύνου αποπροσανατολισμού και πρόσκρουσης ειδών πτηνοπανίδας απαιτεί η περιβαλλοντική αρχή για την κατασκευή και λειτουργία δύο πύργων στην πόλη της Λάρνακας από την εταιρεία Avolo Properties.
Το έργο αφορά την ανέγερση και λειτουργία ανάπτυξης με μικτές χρήσεις που περιλαμβάνει δύο πύργους οικιστικής – γραφειακής χρήσης συνολικά 17 ορόφων, πλέον του ισογείου και των τριών υπόγειων επιπέδων και ύψους 75 μέτρων καθώς και κτιριακή υποδομή εμπορικής χρήσης περιμετρικά των πύργων, παράλληλα με τα επίπεδα του ισογείου, πρώτου και δεύτερου ορόφου, στην οποία θα χωροθετούνται εργαστήρια τέχνης και εκθεσιακοί χώροι, καταστήματα, γραφεία και εστιατόρια / μπαρ.
Στα τρία υπόγεια επίπεδα θα διαμορφωθούν οι χώροι στάθμευσης, συνολικής χωρητικότητας 1.169 θέσεων. Το προτεινόμενο έργο θα καλύπτει περίπου 19.690 τ.μ. και το δημόσιο οδικό δίκτυο εντός του τεμαχίου περίπου 6,125 τ.μ.
Κατά τη διάρκεια της ολοκληρωμένης εξέτασης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου στην περιοχή του Δικτύου Natura 2000 ΕΖΔ και ΖΕΠ «Αλυκές Λάρνακας», διαπιστώθηκε ότι η κατασκευή και λειτουργία της προτεινόμενης ανάπτυξης, μπορεί να προχωρήσει μόνο αν εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα μετριασμού για ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της φωτορύπανσης και ελαχιστοποίηση του κινδύνου αποπροσανατολισμού και πρόσκρουσης ειδών πτηνοπανίδας.
Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:
-1) Μείωση των διάφανων επιφανειών σε εκτεθειμένα εξωτερικά μέρη των κτηρίων (π.χ. μέσω της χρήσης εναλλακτικών υλικών που να μην είναι διάφανα).
-2) Όπου δεν μπορούν να αποφευχθούν οι διάφανες επιφάνειες σε εκτεθειμένα εξωτερικά μέρη των κτηρίων, να μειωθεί η διαφάνεια τους (π.χ. μέσω της χρήσης έντονων μοτίβων όπως λωρίδες ή αυτοκόλλητων που να απεικονίζουν αρπακτικά πτηνά (δηλαδή φιγούρες αρπακτικών πτηνών), μεταλλικών προσόψεων ή πλεγμάτων, υαλοπίνακων με μειωμένη ανακλαστικότητα, αδιάφανων ή ημι-διάφανων υλικών κλπ.). Όπου αυτό δεν είναι δυνατό, χρήση επικλινών ή κυρτών επιφανειών που μειώνουν τις προσκρούσεις.
-3) Απαγόρευση της χρήσης προβολέων φωτισμού κατά το κατασκευαστικό στάδιο.
-4) Απαγόρευση χρήσης προβολέων φωτισμού σε όλα τα κτήρια κατά τη φάση λειτουργίας.
-5) Τοπιοτέχνηση περιμετρικά των κτηρίων με τρόπο ώστε να δημιουργηθεί φωτοφράκτης από τη βλάστηση που να εμποδίζει τη διάχυση του φωτός.
-6) Χρήση θερμού χρώματος στον εξωτερικό φωτισμό σε όλους τους ορόφους, με μειωμένη ένταση του μπλε φάσματος για μείωση της φωτορύπανσης
– 7) Όλες οι πηγές φωτός στον εξωτερικό φωτισμό σε όλους τους ορόφους να κατευθύνονται προς τα κάτω και τα φωτιστικά να καλύπτονται επαρκώς με αδιάφανα κάλυπτρα.
-8) Όλος ο εξωτερικός και περιμετρικός φωτισμός στους κοινόχρηστους χώρους που χρησιμοποιούνται για μικρή διάρκεια (χώροι στάθμευσης, δρόμοι κλπ.) να λειτουργεί με αισθητήρες κίνησης ή χρονοδιακόπτες και να περιοριστεί στο ισόγειο έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται το φως που εξαπλώνεται.
-9) Στα παράθυρα που έρχονται ή που πιθανόν να έρχονται σε οπτική επαφή με τις Αλυκές Λάρνακας, να εφαρμοστούν γυαλιά χαμηλής διαπερατότητας ώστε ο εσωτερικός φωτισμός να μην κατευθύνεται προς τη Λίμνη.
-10) Ο τελικός σχεδιασμός των κτηρίων που ενσωματώνει τα πιο πάνω ως προς την αποφυγή προσκρούσεων και τη μείωση της φωτορύπανσης να κοινοποιηθεί στο Τμήμα Περιβάλλοντος και την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας για έγκριση πριν την έκδοση Άδειας οικοδομής για τα έργα. Ο εν λόγω σχεδιασμός να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της οικοδομικής άδειας.