Breaking News

Μάλλον στην πορτοκαλί λίστα της Βρετανίας η Κύπρος-Τι θα σημαίνει


Η Κύπρος, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές και ταξιδιωτικούς πράκτορες παναμένεται να είναι στην πορτοκαλί λίστα

Eντός της εβδομάδας, μάλλον την Παρασκευή, αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση της Βρετανίας σε ποια κατηγορία θα υπάγεται κάθε χώρα-τουριστικός προορισμός των Βρετανών όταν επιτραπούν τα διεθνή ταξίδια αναψυχής, δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα στις 17 Μαΐου.

Όπως έχει προαναγγελθεί, θα υπάρχουν τρεις κατηγορίες χωρών, η πράσινη, η πορτοκαλί και η κόκκινη. Όσοι ταξιδεύουν από τις «πράσινες» χώρες προς τη Βρετανία θα χρειάζεται να υποβάλλονται σε δύο διαγνωστικά τεστ, ένα προ της αναχώρησης και ένα μετά από την άφιξη. Για τις αφίξεις από τις «πορτοκαλί» χώρες θα προβλέπονται τρία τεστ και απομόνωση δέκα ημερών κατ’ οίκον και για όσους ταξιδεύουν από «κόκκινες» χώρες επίσης τρία τεστ και δεκαήμερη καραντίνα, αλλά σε προεπιλεγμένο ξενοδοχείο.

Οι σημερινές πληροφορίες του βρετανικού Τύπου αναφέρουν ότι πολύ λίγες χώρες θα είναι στην πράσινη κατηγορία από τις 17 Μαΐου. Το Γιβραλτάρ, το Ισραήλ και η Μάλτα θεωρούνται σίγουρα πράσινες χώρες, καθώς πληρούν τα κριτήρια του προχωρημένου προγράμματος εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού και των λίγων κρουσμάτων.

Άλλες χώρες που θεωρείται ότι θα μπορούσαν να είναι στην πράσινη λίστα είναι η Πορτογαλία, η Ισλανδία, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, το Μαρόκο, οι Σεϋχέλλες και νησιώτικα κράτη της Καραϊβικής.

Η Κύπρος, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές και ταξιδιωτικούς πράκτορες που έδωσαν την εκτίμησή τους στο ΚΥΠΕ, αναμένεται να είναι στην πορτοκαλί λίστα.

Πάντως η Daily Telegraph αναφέρει πως ορισμένες «πορτοκαλί» χώρες θα προαχθούν στην πράσινη λίστα εντός του Ιουνίου, καθώς η επανεξέταση των δεδομένων θα γίνεται μάλλον ανά τρεις εβδομάδες. Ωστόσο, στα ενδεικτικά παράδειγμα «πορτοκαλί» χωρών που θα γίνουν «πράσινες» η εφημερίδα κατονομάζει μόνο τις Ισπανία, Ελλάδα και Γαλλία

Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι πράγματι θα υπάρξει «κάποιο άνοιγμα» στις 17 Μαΐου, όπως ορίζεται από τον οδικό χάρτη άρσης των περιορισμών που έχει παρουσιάσει, αλλά προειδοποίησε πως οι κινήσεις πρέπει να είναι προσεκτικές ώστε να μην υπάρξει «εισροή της νόσου» από άλλες χώρες προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το πρωί της Τρίτης η Υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λιζ Τρας είπε στον ίδιο τόνο ότι «το πραγματικά σημαντικό πράγμα είναι να μην προχωρήσουμε υπερβολικά γρήγορα και διακινδυνεύσουμε την πρόοδο που έχουμε κάνει». Κάλεσε δε τους Βρετανούς να περιμένουν μέχρι τις ανακοινώσεις πριν κάνουν κρατήσεις για διακοπές στο εξωτερικό.

Πάντως ο συνήθως επιφυλακτικός καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον του Imperial College του Λονδίνου, εκ των επιστημονικών συμβούλων της βρετανικής κυβέρνησης, δήλωσε αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα είναι «πολύ πιο φυσιολογικά» αυτό το καλοκαίρι.

Όπως είπε, ο κίνδυνος από τα ταξίδια έγκειται στις μετακινήσεις προς και από χώρες με πολύ μεγαλύτερη διασπορά του κορωνοϊού από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είπε επίσης ότι ο κίνδυνος για ένα σοβαρό τρίτο κύμα της πανδημίας στη Βρετανία μειώνεται, αν και προειδοποίησε ότι παραλλαγές του κορωνοϊού ανθεκτικές στα εμβόλια συνιστούν «μεγάλη ανησυχία» και θα μπορούσαν να προξενήσουν ένα μεγάλο τρίτο κύμα το φθινόπωρο. Για το λόγο αυτό, συμπλήρωσε, είναι αναγκαίο να χορηγηθεί στον πληθυσμό μία τρίτη ενισχυτική δόση των εμβολίων που θα μπορούν να αντιμετωπίζουν τις επικίνδυνες παραλλαγές

Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε πως συνολικά πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν χορηγηθεί πάνω από 50 εκ. δόσεις των εμβολίων κατά του κορωνοϊού – 34,6 εκ. πρώτες δόσεις και 15,5 δεύτερες δόσεις

Χθες αναφέρθηκαν επίσης 1.649 νέα κρούσματα (μειωμένα κατά περίπου χίλια σε σχέση με την προηγούμενη Δευτέρα) και μόλις ένας θάνατος από κορωνοϊό (αντί των 17 της προηγούμενης Δευτέρας). Σε κυλιόμενη επταήμερη βάση τα κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 7,8% και οι θάνατοι κατά 35,2%

Οι νοσηλευόμενοι φορείς Covid έχουν σημειωθεί σε 1.451, εκ των οποίων διασωληνωμένοι είναι 185.

ΚΥΠΕ



Κύριες Ειδήσεις





Translate »