Πηγή: stockwatch.com.cy
KPMG: Χάνει πόντους ο τομέας των ακινήτων
Η χρηματοδότηση στον τομέα των ακινήτων εμφανίζεται λιγότερο σημαντική για τις κυπριακές τράπεζες σε σύγκριση με πέρσι και βρίσκεται σε αντίθεση με την πλειοψηφία των ερωτηθέντων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας έκδοσης του KPMG Property Lending Barometer. Πρόκειται για μια ετήσια έρευνα που επιχειρεί να αποτυπώσει τις προοπτικές δανεισμού των τραπεζών στις αγορές του τομέα των ακινήτων της Ευρώπης.
Οι απαντήσεις των κυπριακών τράπεζων στην ερώτηση του κατά πόσο άλλοι τομείς της οικονομίας είναι πιο ελκυστικοί για χρηματοδότηση σε σύγκριση με τον τομέα των ακινήτων, ανέδειξαν πρώτο τον τομέα της Υγείας, με τον τομέα της Ενέργειας να ακολουθεί στη δεύτερη θέση.
Σε ό,τι αφορά την απόφαση των τραπεζών για τη χρηματοδότηση νέων έργων στο τομέα των ακινήτων, παρουσιάζονται λιγότερο πρόθυμες ως προς τη χρηματοδότηση νέων κατασκευαστικών έργων και περισσότερο πρόθυμες για τη χρηματοδότηση έργων που προσφέρουν ροή σταθερών εισοδημάτων.
Τα βιομηχανικά ακίνητα και κέντρα διανομής φαίνεται να είναι η πιο ελκυστική κατηγορία του τομέα για παροχή χρηματοδότησης και έπειτα ακολουθούν τα τουριστικά καταλύματα, κατηγορία που ως πρότινος ήταν πρώτη σε προτίμηση σε ό,τι αφορά τις κυπριακές τράπεζες. Η κατηγορία των οικιστικών ακινήτων ήταν η λιγότερο ελκυστική κατηγορία που αναφέρθηκε (πιθανόν γιατί η προοπτική ενός σταθερού εισοδήματος συνήθως δεν διασυνδέεται με τέτοιους είδους αναπτύξεις).
Οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της αγοράς δανείων, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα, είναι ιδιωτικά κεφάλαια και χρεόγραφα, και ακολουθούνται από μη τοπικές εμπορικές τράπεζες. Η συντριπτική πλειοψηφία ανέφερε ότι το επίπεδο των προβλέψεων στον τομέα είναι επαρκές, ενώ τα υπόλοιπα το βλέπουν ως αρκετά υψηλό. Το μέσο μέγεθος δανείου τους κυμαίνεται από 3 έως 7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το προτιμώμενο μέγεθός τους είναι από 3 έως 9 εκατομμύρια ευρώ. Σε σύγκριση με τα στοιχεία για το προηγούμενο έτος, το μέσο μέγεθος δανείου έχει μειωθεί, ενώ το προτιμώμενο μέγεθος του δανείου είναι αμετάβλητο.
Όσον αφορά το επόμενο διάστημα, δεν αναμένεται καμία αλλαγή στο μέγεθος του δανεισμού ακινήτων τους επόμενους 12-18 μήνες, ενώ για τους άλλους τομείς αναμένεται μέτρια μείωση ή μέτρια αύξηση.
Το βαρόμετρο περιλαμβάνει επίσης λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις προσδοκίες του δείκτη δανείου-αξίας (LTV – Loan to Value), της αναλογίας κάλυψης εξυπηρέτησης δανεισμού (DSCR – Debt Service Coverage ratio), και άλλων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας στην Κύπρο ο μέσος όρος του δείκτη LTV κυμαίνεται από 61% – 66% ανάλογα με την κατηγορία (σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο 54% – 68%), ο μέσος όρος του δείκτη DSCR (νέων έργων που προσφέρουν εισοδήματα) κυμαίνεται από 1,38 – 1,86, (σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο 1,26 – 1,60), και ο μέσος όρος του δείκτη για την περίοδο αποπληρωμής από τις κυπριακές τράπεζες ανέρχεται σε 9,26 έτη (σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 25,15 ετών).
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στον τομέα των ακινήτων και στον δανεισμό το 2020, ο Χριστόφορος Αναγιωτός, Διοικητικός Σύμβουλος και Επικεφαλής Deal Advisory της KPMG Κύπρου, δήλωσε: «Οι συνθήκες πριν από την πανδημία ήταν ευνοϊκές για χρηματοδότηση στον τομέα των ακινήτων, με χαμηλά επιτόκια και υψηλή ρευστότητα από τις τράπεζες. Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας ο τομέας έχει διατηρήσει την ελκυστικότητά του, αν και με μια πιο προσεκτική προσέγγιση από τις τράπεζες».
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Αναφορικά με την ΕΕ, αναφέρεται ότι μετά το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19, τα βιομηχανικά ακίνητα και κέντρα διανομής (κατηγορία Industrial/Logistics) αποτελούν σήμερα την πιο ελκυστική επιλογή χρηματοδότησης για την πλειοψηφία των τραπεζών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (ΚΑΕ).
Πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, οι γραφειακοί χώροι ήταν η πιο ελκυστική κατηγορία του τομέα των ακίνητων για τραπεζική χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα τουριστικά καταλύματα είναι αυτή τη στιγμή η λιγότερο ελκυστική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.
Το βαρόμετρο αποτελεί μια έρευνα που διεξάγεται μεταξύ τραπεζικών στελεχών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δημοσιεύεται σε ετήσια βάση τα τελευταία 10 χρόνια από την KPMG. Φέτος, περίπου 60 ευρωπαϊκές τράπεζες από 11 χώρες συμμετείχαν στην έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά το τέλος Μαΐου και αρχές Ιουνίου. Η έκδοση του 2020 περιλαμβάνει μια ειδική ενότητα για τον αντίκτυπο του COVID-19 σε ό,τι αφορά τη δανειοδότηση ακινήτων.