Η στρατηγική αποφασίστηκε και όχι η ημερομηνία, ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας ο οποίος στο διάγγελμά του για το Πάσχα κάλεσε τους πολίτες να τον εμπιστευθούν και να μην ακούσουν τους παράφωνους αλλά τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου. «Δεν κινδυνεύει η Πίστη αλλά οι πιστοί», είπε επαναλαμβάνοντας τις φράσεις τους.
Μετά από ένα μήνα καραντίνας η Κυβέρνηση αρχίζει πλέον να σχεδιάζει τα σενάρια της επόμενης μέρας προκειμένου να «σπάσει» βήμα-βήμα το λουκέτο της χώρας. Πάντως, ο άμεσος στόχος που θέλει να επιτύχει η Κυβέρνηση είναι η κατάσταση να παραμείνει ελεγχόμενη και να μην υπάρξει χαλάρωση από την πλειονότητα των πολιτών τις ημέρες του Πάσχα. Η πρώτη περίοδος υπολογισμού που έπεσε στο τραπέζι είναι μετά το Πάσχα, μέσα στον Μάιο, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα θα πούμε ποιοι τομείς της οικονομίας και των επιχειρήσεων μπορούν να επανανοίξουν. «Η επιτυχία μας για το σταδιακό άνοιγμα είτε των επιχειρήσεων είτε της οικονομίας, θα εξαρτηθεί και από το πόσο πειθαρχημένοι είμαστε στα διατάγματα ειδικά το επόμενο διάστημα, την περίοδο του Πάσχα», σημείωσε μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο.
Το πλάνο για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων περιλαμβάνει τρία στάδια με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2020, ώστε ο σχεδιασμός αυτός να καταστεί ρεαλιστικός για επανεκκίνηση της οικονομίας. Η σύσταση της διϋπουργικής Επιτροπής με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών και αποτελούμενη από τους υπουργούς Υγείας, Μεταφορών, Εργασίας και τον υφυπουργό Τουρισμού, υπό την καθοδήγηση της επιδημιολογικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας, θα λαμβάνει τις αποφάσεις. Ουσιαστικά η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα θα επιτρέπει στα αρμόδια υπουργεία να επεξεργάζονται το σχέδιο μερικής άρσης των περιορισμών που έχουν παρθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. «Είναι μια στρατηγική η οποία θα μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με τις ομάδες των πολιτών, τους τομείς της κοινωνικής ζωής, ενδεχομένως και γεωγραφικές περιοχές και θα καθορίσει ποιους ακριβώς οικονομικούς τομείς μπορούμε να επανανοίξουμε», είπε.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι «το τρίτο στάδιο της στρατηγικής για την οποία προετοιμαζόμαστε αλλά είναι πάντα ανάλογα και με τα δεδομένα, είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας που αφορά στην περίοδο Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου».
Ο οδικός χάρτης εξόδου από το lockdown έχει στόχο να ξαναζεσταθούν σταδιακά οι μηχανές της οικονομίας. Ένας από τους τομείς που αναμένεται να εκκινήσουν πρώτοι, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, είναι αυτός των ακινήτων και πιο συγκεκριμένα των εργοταξίων, ώστε από τη μία να ξεκινήσει ένα σημαντικό μέρος της παραγωγικής δραστηριότητας και την ίδια ώρα να αποφορτιστούν σταδιακά οι υποχρεώσεις στήριξης των εργαζομένων από το κράτος. Από τους πρώτους τομείς που θα επανέλθουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι κι αυτοί των κομμωτηρίων, κουρείων και περιποίησης.
Στην πορεία θα εξεταστεί πότε θα ανεβάσουν ρολά τα καταστήματα λιανικού εμπορίου χαμηλού συνωστισμού, πότε θα ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα (mall) τα οποία συγκεντρώνουν πολύ κόσμο. Θα πρέπει τουλάχιστον για τον πρώτο καιρό να εξεταστεί πώς θα δέχονται κόσμο και αν υπάρχουν περιορισμοί. Ίσως η τακτική που ακολουθήθηκε στην περίπτωση των σούπερ μάρκετ -με τα τετραγωνικά μέτρα- να ισχύσει και κατά την άρση των μέτρων σε ορισμένα μαγαζιά. Επίσης, θα πρέπει να εξεταστεί πότε θα ανοίξουν γυμναστήρια, καφέ, μπαρ, εστιατόρια, πολιτιστικοί χώροι, κινηματογράφοι και μουσεία. Θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις αν θα λειτουργούν όπως την εποχή πριν τον κορωνοϊό ή θα έχουν σε λειτουργία λιγότερα από τα μισά τραπέζια. Σχετικά με όσους δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, η Κυβέρνηση αναμένεται ότι θα εξετάσει πότε θα χαλαρώνουν τα μέτρα, αλλά με ελεγχόμενο ρυθμό.