Εν αναμονή βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι αλλά και επιχειρήσεις για τα μέτρα στήριξης που θα εξαγγείλει εντός ημερών η Κυβέρνηση λόγω των δύσκολων ημερών που περνούμε με την εξάπλωση του κορωνοϊού. Το βράδυ της Δευτέρας πάντως ο ΠτΔ στο νέο του διάγγελμα, υποσχέθηκε ουσιαστική στήριξη σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.
Απευθυνόμενος στις χιλιάδες των εργαζομένων και εργοδοτών, των μικρομεσαίων και αυτοτελώς εργαζομένων που ζουν, όπως είπε, με την αγωνία του αύριο, «μεταφέρω την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για ουσιαστική στήριξή τους».
Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν μέχρι τώρα
Θυμίζουμε ότι όλα τα σχέδια θα έχουν αναδρομική ισχύ από 16/3/2020, ανεξάρτητα από την ημερομηνία δημοσίευσης των σχετικών αιτήσεων. Οι σχετικές αιτήσεις θα δημοσιευτούν τις επόμενες μέρες. Επομένως το δικαίωμα ισχύει από 16/3/2020 εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εξαγγελίες της Κυβέρνησης αναμένονται τα πιο κάτω σχέδια:
- Ειδική Άδεια σε γονείς λόγω των κλειστών σχολείων,
- Καταβολή «επιδόματος ασθενείας»
- Σχέδιο Αναστολής Εργασιών και ανεργιακό επίδομα για το προσωπικό
- Σχέδιο απολαβών εργαζομένων στα Απογευματινά Προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας.
- Σχέδιο Στήριξης Μικρών Επιχειρήσεων
Όπως πληροφορούμαστε, αναμένονται επιπλέον Σχέδια, όπως στήριξη των αυτοτελώς εργαζομένων.
Η καταβολή των παροχών για τις εν λόγω παροχές θα γίνεται με απλοποιημένες και συνοπτικές διαδικασίες.
Σημαντικές διευκρινίσεις – Τι ισχύει με Δημόσιο και τι με Ιδιωτικό Τομέα
Η Brief κατέχει σημαντικές πληροφορίες για το τι ακριβώς θα ισχύσει με το Επίδομα και την άδεια Ασθενείας για υπαλλήλους Δημοσίου τομέα, Ημιδημοσίου και Ωρομίσθιους Δημοσίου και τι ισχύσει για υπαλλήλους του Ιδιωτικού Τομέα αλλά και αυτοτελώς εργαζόμενους.
Κατ’ αρχάς ποιοι είναι οι Δικαιούχοι του Ειδικού Επιδόματος Ασθενείας;
Στο πλαίσιο της λήψης έκτακτων μέτρων στήριξης θα καταβάλλεται Ειδικό Επίδομα Ασθενείας σε:
- Εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας και εμπίπτουν στον Κατάλογο που έχει δημοσιευτεί από το Υπουργείο Υγείας, οι οποίοι πρέπει να απουσιάσουν από την εργασία τους για σκοπούς προστασίας της υγείας τους και μη επιδείνωσή της. Προϋπόθεση η προσκόμιση πιστοποιητικού από τον προσωπικό ιατρό τους.
- Περιπτώσεις υποχρεωτικής απουσίας από την εργασία σε πρόσωπα με οδηγίες ή εντολή των Αρχών (Κατηγορία 1 [υποχρεωτικός περιορισμός υπό ιατρική παρακολούθηση (καραντίνα)] και Κατηγορία 2 [αυτοπεριορισμός υπό τηλεφωνική παρακολούθηση]), νοουμένου ότι οι υπό περιορισμό εργαζόμενοι κατέχουν πιστοποιητικό που εκδίδεται από το Υπουργείο Υγείας.
- Πρόσωπα πέραν της ηλικίας του 63ου έτους μέχρι την ηλικία του 65ο έτους, οι οποίοι δεν λαμβάνουν θεσμοθετημένη σύνταξη και συνεχίζουν να εργάζονται και οι οποίοι εμπίπτουν στις Κατηγορίες 1 και 2 του Υπουργείου Υγείας, νοουμένου ότι οι υπό περιορισμό εργαζόμενοι κατέχουν πιστοποιητικό που εκδίδεται από το Υπουργείο Υγείας.
Τι θα ισχύει για Δημόσιο Τομέα
Εάν λοιπόν ένας εργαζόμενος του Δημόσιου Τομέα εμπίπτει στις ευπαθείς ομάδες όπως αυτές καθορίζονται στο Διάταγμα, (δείτε παρακάτω αναλυτικά για ευπαθείς ομάδες) πρέπει να πάρει πιστοποιητικό από τον προσωπικό του γιατρό στο οποίο θα διαφαίνεται το πρόβλημα υγείας. Εάν πάλι είναι σε καραντίνα μετά από οδηγία του Υπ. Υγείας, τότε θα χρειαστεί να προσκομίσει πιστοποιητικό από το Υπ. Υγείας. Πιστοποιητικά ανάλογα με την περίπτωση θα πρέπει να προσκομίζουν και πρόσωπα πέραν της ηλικίας του 63ου έτους μέχρι την ηλικία του 65ο έτους.
Το πιστοποιητικό αυτό θα προσκομίζεται στον προϊστάμενο του. Ο προϊστάμενος υποχρεούται να του αναθέσει δουλειά από το σπίτι. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό/ή δυνατό λόγω της φύσης της δουλειάς ή άλλου σημαντικού λόγου, τότε ο προϊστάμενος τον στέλνει σπίτι για παραμονή στο σπίτι και ο υπάλληλος συνεχίζει να πληρώνεται κανονικά τον μηνιαίο του μισθό. Δεν θα πάρει δηλαδή κάποιο ποσό από το επίδομα ασθενείας που προωθείται τώρα για την έκτακτη κατάσταση. Παράλληλα, θα του αφαιρούνται οι αντίστοιχες μέρες που θα απουσιάσει, από τις μέρες ασθενείας που δικαιούται στη δουλειά του. Θα ισχύσει δηλαδή ως sick leave. Σημειώνουμε ότι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι έχουν στην διάθεση τους 42 ημέρες για άδεια ασθενείας ενώ με ιατροσυμβούλιο μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 6 μήνες.
Αυτό θα ισχύει για Δημόσιους Υπαλλήλους, ημιδημόσιο, ωρομίσθιους του Δημοσίου.
Τι θα ισχύει για ιδιωτικούς υπαλλήλους
Η διαδικασία προσκόμισης στον εργοδότη πιστοποιητικού από τον προσωπικό γιατρό ή το Υπουργείο Υγείας θα είναι η ίδια ενώ θα πρέπει να συμπληρωθεί και η σχετική αίτηση του Υπ. Εργασίας.
Οι μέρες όμως που θα απουσιάσει από την εργασία του δεν θα αφαιρούνται από την χρονιαία άδεια ασθενείας που δικαιούται . Θα είναι ουσιαστικά έξτρα μέρες άδειας ασθενείας. Όσον αφορά το επίδομα, ο κάθε εργαζόμενος θα πληρωθεί ανάλογα με τα δικά του δεδομένα. Ανάλογα δηλαδή με τις μέρες που θα απουσιάσει αλλά και το ποιος είναι ο μισθός του και κατ’ επέκταση πόσες είναι οι εισφορές του στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Για τις μέρες που θα πάρει άδεια ασθενείας δηλαδή, θα πληρωθεί από το κράτος ανάλογα, όχι από τον εργοδότη του. Υπάρχει φυσικά και η επιλογή εάν θέλει κάποιος να πάρει από την άδεια του.
Οι προϋποθέσεις για τους δικαιούχους
Οι ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα για να πληρωθεί κανείς άδεια ασθενείας θα ισχύουν και σε αυτή την περίπτωση. Χρειάζεται δηλαδή να έχεις εκπληρωμένες τις ασφαλιστικές σου υποχρεώσεις και όλα τα άλλα δεδομένα που ισχύουν. Το ίδιο ισχύει και για τους αυτοτελώς εργαζόμενους.
Ποιοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες
Σύμφωνα με την τελευταία σχετική ανακοίνωση στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν:
1. Όλα τα άτομα μεγαλύτερα των 60 ετών.
2. Ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
• Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, χρόνιο βρογχικό άσθμα, πνευμονική ίνωση (όλοι θα πρέπει να είναι υπό καθημερινή φαρμακευτική αγωγή),
• Χρόνια καρδιαγγειακή νόσο όπως στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια,
• Σακχαρώδη διαβήτη,
• Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή διάλυση),
• Χρόνια ηπατική νόσος (Child Pugh score B ή C),
• Χρόνια νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα,
• Δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες (π.χ. ομόζυγη θαλασσαιμία),
• Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη),
• Κακοήθεια (αιματολογική κακοήθεια ή συμπαγούς οργάνου),
• Μεταμόσχευση οργάνων ή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων,
• Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
Τονίζεται ότι οι πιο πάνω ομάδες δύνανται να τροποποιηθούν ανάλογα με τις εξελίξεις της επιδημίας και των κλινικών στοιχείων που προκύπτουν.