Breaking News

Αρχίζει την Δευτέρα η υλοποίηση του 1ου τμήματος του Σχεδίου Εστία


Αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα (1η Ιουλίου) η υλοποίηση του πρώτου τμήματος του Σχεδίου Εστία με την έναρξη της περιόδου για σύναψη συνεργασίας μεταξύ του κράτους και τραπεζών ή μεταξύ κράτους και μη τραπεζικών φορέων διαχείρισης δανείων, ενώ στο επόμενο διάστημα αναμένεται η έναρξη της επίσημης πληροφόρησης των δανειοληπτών έτσι ώστε από 1η Σεπτεμβρίου να αρχίσουν οι αιτήσεις.

 

 

Αυτό ανακοίνωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, τονίζοντας παράλληλα ότι βασική πρόνοια του Σχεδίου είναι πως από την ημέρα που θα υποβληθεί η αίτηση του δανειολήπτη «αναστέλλονται όλα τα μέτρα» που έχουν ληφθεί εναντίον του από τις τράπεζες σε σχέση με την διαδικασία της εκποίησης.

«Εισήγηση μου είναι όλοι να πάνε να υποβάλλουν αίτηση», καθώς «αναστέλλονται όλα τα μέτρα και όλες οι ενέργειες», υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών.

Άλλος λόγος, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, που πρέπει να υποβληθεί η αίτηση σχετίζεται με την συζήτηση περί βιώσιμων και μη βιώσιμων δανειοληπτών.

«Δεν μπορεί να ετοιμαστεί σχέδιο εκ των προτέρων επειδή δεν είναι προσδιορισμένο εκ των προτέρων ποιος είναι βιώσιμος ή όχι», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «εάν είναι βιώσιμος ή όχι ένας δανειολήπτης μέσα από την διαδικασία του Εστία τούτο θα φανεί με την υποβολή και εξέταση της αίτησης και την υλοποίηση των σταδίων που το Σχέδιο Εστία προβλέπει».

Σημείωσε ότι το υπόλοιπο του δανειολήπτη επί του οποίου θα μετρηθεί το κριτήριο της βιωσιμότητας θα υπολογιστεί περίπτωση με περίπτωση όταν υποβληθεί η αίτηση, όταν γίνει η εκτίμηση της κατοικίας, όταν γίνει σύγκριση της αξίας της κατοικίας και του υπολοίπου του δανείου έναντι του αρχικού δανείου.

Ανέφερε ότι για αυτό το λόγο η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναφέρει ότι το Υπουργείο Εργασίας θα υποβάλει στο ΥΠΟΙΚ πλήρη κατάλογο με τις περιπτώσεις που θα έχουν απορριφθεί για λόγους μη βιωσιμότητας και το ΥΠΟΙΚ θα εξετάζει τις εν λόγω περιπτώσεις και θα τις αξιολόγηση με προοπτική ένταξη τους σε άλλα κυβερνητικά σχέδια», προσθέτοντας ότι «αυτή είναι η σωστή διαδικασία».

Επιπλέον, ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι «πολύ, πολύ σύντομα και παρά το γεγονός ότι οι αιτήσεις θα αρχίσουν να υποβάλλονται από τον Σεπτέμβριο, η Υπουργός Εργασίας με διάταγμα/οδηγία θα εκδώσει τις αιτήσεις ώστε έγκαιρα ο δανειολήπτης να αρχίσει να τις συμπληρώνει και να συλλέξει τα δικαιολογητικά που θα χρειάζονται.

Ταυτόχρονα, ο ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε ότι δεν εξετάζεται «αυτή την στιγμή δεύτερο και τρίτο σχέδιο», τονίζοντας ότι «για να μπορέσουμε με αξιοπιστία και σοβαρότητα να εξετάσουμε τυχόν επόμενο βήματα ή συμπληρωματικά σχέδια ή προσαρμογές στο σχέδιο Εστία ή ένα υποσχέδιο πρέπει να έχουμε εικόνα».

«Για να μπορέσουμε με σοβαρότητα να δούμε τι άλλο πρέπει να γίνει πρέπει να ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος του Σχεδίου Εστία, να μπουν οι αιτήσεις, να ξέρουμε πόσες έχουν εγκριθεί και πόσες όχι και να λάβουμε τις αποφάσεις μας», υπογράμμισε.

Αναφέροντας ότι δεν θα υπάρχει εικόνα μέχρι τον Σεπτέμβριο οπότε θα αρχίσουν οι δανειολήπτες να υποβάλουν αιτήσεις, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι γνωρίζει το ΥΠΟΙΚ «ποιος είναι ο δυνητικά επιλέξιμος αριθμός που είναι περίπου οι 15.000, αλλά αποκλείεται και στις 15.000 να μην υπάρχει κανένας που να υπερβαίνει για παράδειγμα τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια».

Επιπλέον, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε πως «πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν αρκετές περιπτώσεις που δεν θα είναι ξεκάθαρες ή σε γκρίζα ζώνη και με ερωτηματικό αν εμπίπτουν ή όχι στις πρόνοιες του Σχεδίου ή να υπάρχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά περιπτώσεων που μπορεί να μην έχουν προβλεφθεί στο σχέδιο».

Αναφορικά με το συγκεκριμένο, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι «υπάρχουν τρεις επιτροπές, εκ των οποίων «η μία σε επίπεδο τραπεζών, που θα εξετάζει αυτές τις γκρίζες περιπτώσεις», σημειώνοντας ότι άλλη επιτροπή που θα είναι κρατική θα προβαίνει στην ίδια εξέταση των αμφισβητούμενων ιδιαίτερων περιπτώσεων και θα υπάρχει και μια επιτροπή ενστάσεων – όταν θα τελικά ληφθεί η απόφαση – που θα δίδει την δυνατότητα στον δανειολήπτη να υποβάλει την ένσταση του για να εξετάσει εκ νέου την αίτηση».

Ο τελικός λόγος θα είναι στην Υπουργό Εργασίας για να λάβει την απόφαση, σημείωσε.

Είπε ακόμη ότι τον Δεκέμβριο του 2019 θα ξεκινήσουν οι πληρωμές και «θα επαναλαμβάνονται κάθε Δεκέμβριο νοουμένου ότι θα υπάρχει συμμόρφωση του δανειολήπτη με τις υποχρεώσεις του».

Πρόσθεσε ότι την πρώτη χρονιά που θα μαζευτεί ο όγκος των αιτήσεων υπάρχει πρόνοια στο σχέδιο ότι η δόση του Δεκέμβρη του 2019 σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να καταβληθεί μέχρι και τον Απρίλιο του 2020.

Ανέφερε ότι οι παράμετροι του Σχεδίου δεν έχουν αλλάξει όπως αυτές έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σημείωσε πως την πρακτική εφαρμογή του σχεδίου την αναλαμβάνει το Υπουργείο Εργασίας και άρα από σήμερα είναι σχέδιο του Υπουργείου Εργασίας.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης είπε ότι υπήρξε μια σοβαρή καθυστέρηση στην ετοιμασία του Σχεδίου Εστία και πρόσθεσε πως ο ΥΠΟΙΚ απέδωσε αυτή την καθυστέρηση στη Νομική Υπηρεσία που είχε κοντά της τέσσερις και πλέον μήνες το μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ Κυβέρνησης και τραπεζών.

Ανέφερε πως το ότι καθυστέρησε το Σχέδιο Εστία «έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουμε ενώπιον μας είτε το Εστία 2 που θα αφορά τους συνεπείς δανειολήπτες είτε εκείνα τα προγράμματα που πάλι εξήγγειλε η Κυβέρνηση από πέρσι που θα βοηθούσαν τους πιο αδύναμους δανειολήπτες που δεν μπορούν να πουν στο Εστία».

Αναφορικά με το Σχέδιο επιστροφής ΦΠΑ για αγορά οικοπέδου για ανέγερση πρώτης κατοικίας, ο κ. Βότσης είπε ότι είναι ένα σχέδιο που εγκρίθηκε αλλά αναμένονται κάποιες τεχνικές εξηγήσεις και διευκρινίσεις οι οποίες με εγκύκλιο του Εφόρου αναμένονται να κυκλοφορήσουν πολύ σύντομα».

Πρόσθεσε πως θα υπάρχει αναδρομική ισχύς για αυτή την διευκόλυνση από την 1η Ιανουαρίου του 2018.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι το Εστία είναι σχέδιο της Κυβέρνησης και όχι νομοθεσία που πέρασε από την Βουλή και πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ επανέλαβε ξανά πως το Εστία απευθύνεται στους δανειολήπτες οι οποίοι μπορούν με βάση τα δεδομένα του να μπουν σε διαδικασίες βιώσιμης ανάπτυξης.

Ανέφερε ότι οι δανειολήπτες που δεν μπορούν να μπουν σε διαδικασία βιώσιμης αναδιάρθρωσης συνεχίζουν να παραμένουν ακάλυπτοι και πρόσθεσε πως «για ακόμη μια φορά η Κυβέρνηση ήρθε να αποδεσμευθεί για αυτά που δεσμεύθηκε όταν ήρθε ξανά στην Βουλή το θέμα για αποδέσμευση του κονδυλιού».

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ενώ η Κυβέρνηση έλεγε πως θα έρθει με συγκεκριμένο σχέδιο για να καλύπτει και αυτή την ομάδα των δανειοληπτών, σήμερα ακούσαμε από τον Υπουργό ότι αν δεν ξεκινήσει το Εστία, αν δεν ολοκληρωθεί ο πρώτο κύκλος της Εστίας για να δούμε πως λειτουργεί το σύστημα δεν θα έχει τίποτα καινούργιο».

Στο μεταξύ οι εκποιήσεις τρέχουν και πολλοίς κόσμος κινδυνεύει να χάσει την κύρια κατοικία ή την μικρή του επαγγελματική στέγη, ανέφερε, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ είχε πει πως «θα υπάρξουν και στρατηγικοί κακοπληρωτές που θα καλυφθούν από τον Εστία και ενώ υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι θα έβλεπε αυτό το θέμα η Κυβέρνηση σήμερα διαπιστώσαμε ότι τίποτα δεν έχει κάνει προς αυτή την κατεύθυνση».

Αναφέροντας ότι η Κυβέρνηση είχε πει πως θα μελετήσει τρόπους για να επιβραβευθούν και οι συνεπείς δανειολήπτες, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ούτε και προς αυτή την κατεύθυνση έχει γίνει τίποτα συγκεκριμένο», προσθέτοντας ότι «η Κυβέρνηση παίζει καθυστέρηση η οποία έχει κόστος για την κοινωνία, τους συνεπείς δανειολήπτες και αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια τους και προσπαθούν να δουν τι θα κάνουν».

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι η ΕΔΕΚ έχει κάποιες επιφυλάξεις για το Σχέδιο που αφορούν μεταξύ άλλων το ζήτημα των εκποιήσεων πως αυτό «καθορίζεται στην διαδικασία όταν δεν μπορεί αυτός που έχει ενταχθεί στο Σχέδιο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του», αλλά «και το ζήτημα της κατοικίας αν λάβουμε υπόψη ότι σε αρκετά ακίνητα είτε δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας είτε κάποια ακίνητα έχουν κτιστεί μέσα σε αγροτική γη η οποία στη συνέχεια έχει αλλάξει ζώνη».

Ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση της Βουλής και πρόσθεσε ότι ο ΥΠΟΙΚ θα καταθέσει γραπτές απόψεις και «θα αναμένουμε να δούμε αν αυτές οι επιφυλάξεις και ερωτηματικά διασκεδάζονται».

Είπε ακόμη ότι στο σχέδιο εντάσσονται όσοι από τους δανειολήπτες έχουν την οικονομική ευχέρεια να ανταποκριθούν και διερωτήθηκαν αν θα μπορέσουν να καλυφθούν δανειολήπτες που δεν εμπίπτουν στις πρόνοιες του Σχεδίου Εστία.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι “αποδείχθηκε για άλλη φορά ότι πρόκειται για σχέδιο στήριξης των τραπεζών με κατάφορες αδικίες, με ηθικά ζητήματα και προβλήματα στην εφαρμογή”, προσθέτοντας ότι «κάποιοι δανειολήπτες μπορεί να επωφεληθούν από αυτό το σχέδιο αλλά κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου γιατί δημιουργούνται φοβερά ζητήματα που έχουν να κάνουν με κρατικές δαπάνες και σημαντικά ηθικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις αδικίες που δημιουργεί αυτό το σχέδιο».

Πηγή: ΚΥΠΕ



Κύριες Ειδήσεις





Translate »