24ωρη απεργία για τους λιμενεργάτες


Μονόδρομος τα απεργιακά μέτρα για λιμενεργάτες και σημειωτές, στα λιμάνι Λεμεσού – Λάρνακας

 

δηλώνουν οι συντεχνίες τους, ανακοινώνοντας 24ωρη στάση εργασίας για μεθαύριο Παρασκευή και αποχή από κάθε υπερωριακή απασχόληση από σήμερα, λόγω μη υπογραφής της Συλλογικής Σύμβασης από την εργοδοτική πλευρά.

Σε ανακοίνωση τους, οι συντεχνίες ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ – ΠΕΟ και ΟΜΕΠΕΓΕ – ΣΕΚ, αναφέρουν πως έχουν δοθεί μέχρι σήμερα αρκετές προειδοποιήσεις και παρατάσεις στην υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης, όπως αυτή έχει προκύψει μετά την πρόταση της Υπουργού Εργασίας.

“Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, γιατί φαίνεται πως έχει ερμηνευτεί ως αδυναμία των εργαζομένων, που ανοίγει την όρεξη των εργοδοτών, που διεκδικούν ρυθμίσεις πέραν από αυτές που είναι συμφωνημένες”, προστίθεται.

Αφού μετά και τις προειδοποιήσεις  δεν έχει υπογραφεί η Συλλογική Σύμβαση, που έχει ήδη εγκρίνει το Συμβούλιο Λιμενεργασίας Λεμεσού, τότε τα απεργιακά μέτρα ήταν μονόδρομος, σημειώνουν οι συντεχνίες και ανακοινώνουν ότι, από σήμερα θα απέχουν οι λιμενεργάτες από κάθε υπερωριακή απασχόληση, ενώ την Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, κατέρχονται σε 24ωρη απεργία.

Υποδεικνύεται δε πως, στη διάρκεια της στάσης εργασίας, θα αποφασιστεί και η κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων, ανάλογα με τις εξελίξεις.

Οι συντεχνίες υπενθυμίζουν πως, επιπρόσθετα της ανυπόγραφης Σύμβασης υπάρχει εργατική διαφορά από τις αρχές του 2017, για την εργασία στο μόλο (αποβάθρα), καθώς και τη λήψη αποφάσεων με πλειοψηφία, για εργατικά θέματα, από το Συμβούλιο Λιμενεργασίας Λεμεσού, αντί να ακολουθούνται οι πρόνοιες του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων.

Η εργοδοτική πλευρά – Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου, Eurogate Container Terminal Limassol, DP World Limassol – ανοίγουν τους “ασκούς του Αιόλου”, υποστηρίζουν οι συντεχνίες και προειδοποιούν πως “θα φέρουν ακεραία την ευθύνη για ό,τι ακολουθήσει”.

Πηγή: ΚΥΠΕ



Κύριες Ειδήσεις





Translate »