Breaking News

Ψάχνουν φόρμουλα για τα υποστατικά στο Μακένζι


Τρία και πλέον χρόνια ζυμώσεων ανάμεσα σε κρατικές υπηρεσίες φαίνεται να φτάνουν σε κάποιο τέρμα και στη λήψη μέτρων εξυγίανσης, όσον αφορά διαχείριση της παραλίας Μακένζι στη Λάρνακα. Συγκεκριμένα, σε έναρξη διαβουλεύσεων με τον κάθε διαχειριστή ή και κάτοχο υποστατικού στην παραλία Μακένζι ξεχωριστά, προσανατολίζεται η Υπηρεσία Τουρκοκυπριακών Περιουσιών. Καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», κάθε περίπτωση από τις 14 συνολικά έχει τη δική της ιδιομορφία και τον δικό της βαθμό πολυπλοκότητας.

 

Όπως ανέφερε αρμόδια πηγή στον «Φ», η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της έρευνας του Κτηματολογίου για το εμβαδόν και τις κατά καιρούς επεκτάσεις που έγιναν στα υποστατικά. Στην υπόθεση του καθεστώτος των υποστατικών στην περιοχή Μακένζι, που χρονολογείται από το 2014 αλλά διερευνάται από την Υπηρεσία Τουρκοκυπριακών Περιουσιών από το 2017, όταν τα υποστατικά ανακτήθηκαν καθώς είχαν παραχωρηθεί για ένα διάστημα στον δήμο Λάρνακας, ενεπλάκη και η Γενική Εισαγγελία. Η οποία, μελέτησε τα συμβόλαια υπενοικίασης αρκετών υποστατικών από τους ιδιοκτήτες σε διαχειριστές. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα έγιναν περαιτέρω υπενοικιάσεις από αυτούς τους διαχειριστές, σε δεύτερο ή και τρίτο διαχειριστή.

Οι δηλώσεις στον «Φ» έγιναν με αφορμή διατύπωση παραπόνων κάποιων από τους πρώτους διαχειριστές τέτοιων υποστατικών που τα υπενοικίασαν σε δεύτερους, οι οποίοι όμως λόγω της πολυετούς εκκρεμότητας του θέματος, σταμάτησαν να τους καταβάλλουν ενοίκια. Οι ιδιοκτήτες αυτοί ευελπιστούν ότι αν η Υπηρεσία Τουρκοκυπριακών Υπηρεσιών βάλει τάξη, τότε θα επωφεληθούν και οι ίδιοι. Σημειώνεται ότι η διερεύνηση του πολύπλοκου αυτού θέματος βρίσκεται στον τρίτο χρόνο από τις αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες.

Όσον αφορά στα εμβαδά των 14 υποστατικών στην παραλία Μακένζι, η έρευνα που διεξήγαγε η Υπηρεσία Κτηματολογίου για λογαριασμό της Υπηρεσίας Τουρκοκυπριακών Υπηρεσιών, κατέδειξε ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες/ διαχειριστές, με παράνομες επεμβάσεις και επεκτάσεις, σχεδόν διπλασίασαν τα εμβαδά τους, σε σχέση πάντα με τις αρχικές τους άδειες και με βάση τις οποίες φορολογούνται μέχρι και σήμερα.
Επί αυτής της πτυχής και πριν κληθούν για διαβουλεύσεις οι ιδιοκτήτες/ διαχειριστές των υποστατικών, η Υπηρεσία Τουρκοκυπριακών Περιουσιών σκοπεύει ίσως και εντός Φεβρουαρίου να ζητήσει από τον δήμο Λάρνακας να αποφανθεί μέσω των Τεχνικών του Υπηρεσιών κατά πόσο είναι εφικτό να αδειοδοτηθούν χωρίς να προκύψουν προβλήματα από τις πιο πάνω προεκτάσεις ή και επεκτάσεις των υποστατικών. (Εκτός από τα υποστατικά που επεκτάθηκαν, ως γνωστόν στην ακτή δημιουργήθηκαν μπροστά από όλα τα υποστατικά υπαίθριοι χώροι εστίασης και διασκέδασης). Πρόθεση της Υπηρεσίας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών με αυτή τη διαδικασία είναι όπως, κάποια στιγμή, αρχίσει η ενοικίαση των υποστατικών, αλλά και η φορολόγησή τους με βάση τις πραγματικές τους διαστάσεις και όχι όπως συμβαίνει σήμερα.
Τα πράγματα φαίνεται, όμως, να είναι πολύ πιο πολύπλοκα όσον αφορά στα συμβόλαια πρώτης ή και δεύτερης υπενοικίασης κάποιων υποστατικών, ειδικά στις περιπτώσεις που οι υπενοικιαστές αυτοί δαπάνησαν σημαντικά ποσά για την ανακαίνιση των υποστατικών. Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που μας δόθηκαν, ο νομικός προσανατολισμός γι’ αυτή την πτυχή του θέματος, είναι να παραχωρηθεί κατόπιν συμφωνίας ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι τωρινοί διαχειριστές θα έχουν την κυριότητα των χώρων, ώστε να αποσβέσουν την επένδυσή τους.
Δίνει άδειες ο Βύρας
Από τη δική του πλευρά, ο δήμαρχος Λάρνακας, Αντρέας Βύρας, ανέφερε ότι ο δήμος θα προχωρήσει στην παραχώρηση αδειών λειτουργίας και χρήσης των πιο πάνω υποστατικών, καθώς δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να περιμένει άλλο για φέτος την Υπηρεσία Τουρκοκυπριακών Περιουσιών. «Είναι πασιφανές ότι ούτε και στη νέα τουριστική περίοδο θα αλλάξει κάτι, όσο αφορά τη διαχείριση των υποστατικών στην παραλία Μακένζι», επισήμανε ο δήμαρχος. Αξίζει να αναφερθεί ότι με βάση τα ενοίκια που εισπράττει το κράτος και το ύψος που έχουν τα ενοίκια που καταβάλλουν οι δεύτεροι και τρίτοι υπενοικιαστές, τα κρατικά ταμεία απώλεσαν τα τελευταία χρόνια κάποια εκατομμύρια ευρώ, υπό μορφή άμεσων εσόδων από τα ενοίκια και έμμεσα από τη φορολόγηση.


Κύριες Ειδήσεις





Translate »